Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Холестерин в крові: норма, групи ризику та як понизити

Норма холестерина в крови

Високий рівень холестерину – своєрідна міна уповільненої дії. Цей поширений стан, який часто протікає безсимптомно, є головним винуватцем серцевих нападів, інсультів та інших небезпечних захворювань серцево-судинної системи. Чому холестерин такий небезпечний? Як його виявити на ранніх стадіях та запобігти розвитку серйозних ускладнень? У цьому детально розбиралися журналісти “Наше місто”.

Холестерин — це речовина, яка належить до класу ліпідів. Органічна сполука, яка міститься в мембранах клітин та забезпечує їхнє регулярне оновлення і стійкість. Більша частина продукується печінкою, а також в епітелії кишківника, наднирниках, потових залозах тощо. Також холестерин надходить до організму з різноманітною їжею. 

«Хороший» і «поганий» холестерин

Загальний холестерин — це сума всіх типів холестерину в крові

Як повідомив сімейний лікар Сергій Петрович, холестерин поділяють на типи залежно від їхніх властивостей і ролі в організмі. 

– Загальний холестерин складається з декількох типів холестерину, – пояснив Сергій Петрович. – Він включає в себе ліпопротеїди низької та високої щільності. А також тригліцериди. Він є первинним показником, ознакою для оцінки ризику серцево-судинних захворювань. 

Види холестерину:

  • Ліпопротеїди низької щільності. Вважається «поганим» холестерином, оскільки його високий рівень може бути пов’язаний зі збільшеним ризиком серцево-судинних захворювань. ЛПНЩ транспортує холестерин із печінки до тканин та органів організму, де він змішується з іншими речовинами в крові та відкладається на стінках артерій, утворюючи атеросклеротичні бляшки;
  • Ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ). Є «хорошим» холестерином, оскільки допомагає вивести зайву кількість жироподібної речовини з тканин і артерій, повертаючи її назад у печінку для подальшого оброблення та виведення з організму. Він має антиоксидантні та протизапальні властивості, покращує функцію судинного ендотелію і запобігає утворенню тромбів, знижуючи ризик розвитку тромбозу та обструкції (закупорювання) артерій;
  • Тригліцериди (форма ліпідів, у якій зберігається енергія в організмі). Вони утворюються з надлишкових калорій, які не одразу використовуються для енергії, і зберігаються в жирових клітинах.

Загальний холестерин — це сума всіх типів холестерину в крові, включно з ЛПНЩ і ЛПВЩ, тригліцеридами. Він служить первинним показником для оцінки ризику серцево-судинних захворювань.

Норма холестерину у жінок і чоловіків

Норма холестерину може варіюватися залежно від статі, віку, сімейної історії та особистого анамнезу (наявності хронічних захворювань, рівня цукру в крові).

Лікар сімейної медицини

– Ми вважаємо критичним рівень холестерину, який перевищує 5,4 м/моль на літр, – попередив Сергій Петрович. – Однак рівень критичного холестерину може відрізнятися в залежності від індивідуальних особливостей людини, наявності інших захворювань. Це може бути діабет, серцево-судинні захворювання, спадковість. 

Лікар відзначив, що показники рівня холестерину дещо відрізняються у людей різної статі та віку. 

– ВОЗ затверджені норми холестерину у жінок та чоловіків, – додав сімейний лікар. – Наприклад, у чоловіків від 20 до 29 років загальний холестерин повинен бути меншим, ніж 5,18 м/моль на літр. І далі йдуть інтервали за віком. У жінок цей показник є трохи вищим. Наприклад у 20-29 років показник може сягнути 5,24 м/моль на літр. А з віком показник змінюється, що відображено у таблиці.

Норма холестерину у жінок
Норма холестерину у чоловіків

Як зрозуміти, що у вас підвищений рівень холестерину у крові

У більшості випадків високий холестерин ніяк не проявляється і виявляється під час здачі аналізу крові на ліпідний профіль. Але є деякі зовнішні ознаки підвищеного холестерину у жінок і чоловіків.

До 40 років людина має хоча б раз на рік перевіряти рівень холестерину

– Є клінічні симптоми, – сказав Сергій Петрович. – Це зовнішні ознаки передчасного старіння, рання сивина, зниження еластичності шкіри, жирові горбки жовтого кольору на повіках. Крім того може спостерігатися підвищений ріст волосся на вушних раковинах. 

Підвищений холестерин може призвести до утворення атеросклеротичних бляшок на стінках артерій серця, що може спричиняти стенокардію на біль у грудях. 

Через погіршення стану артерій також може підвищуватися артеріальний тиск і з’являтися інтермітуюча кульгавість, що спричиняє болі в ногах під час ходіння та фізичної активності. 

– До 40 років людина має хоча б раз на рік перевіряти рівень холестерину, – попередив сімейний лікар. – Але, якщо є супутні захворювання, то тоді це потрібно робити двічі на рік.

Чим небезпечний підвищений холестерин

  • Атеросклероз: Холестерин відкладається на стінках артерій, утворюючи бляшки, які звужують судини і перешкоджають нормальному кровотоку.
  • Серцево-судинні захворювання: Інфаркт міокарда, інсульт, ішемічна хвороба серця – це лише деякі з можливих наслідків підвищеного холестерину.
  • Інші захворювання: Високий холестерин пов’язаний також з підвищеним ризиком розвитку діабету, захворювань нирок та периферичних артерій.

Причини патології: чому може бути підвищений холестерин

Рівень ліпідів може підвищуватися через генетичну схильність. Але є й інші причини.

– Факторами ризику підвищення рівня холестерину є незбалансоване харчування, – наголосив Сергій Петрович. – Також має вплив паління, вживання алкоголю та низька фізична активність, надмірна вага. Не варто споживати багато жирної їжі: сало, жовток яєць, майонез, фаст-фуд тощо. Вживання гормональних препаратів для лікування інших захворювань – також фактор ризику. 

Впливає на рівень холестерину і хронічний стрес. Гормони стресу (кортизол і адреналін) підвищують рівень цукру в крові та викликають запалення, що з часом призводить до вироблення більшої кількості холестерину.

– Також у групі ризику люди з цукровим діабетом, хворобами печінки і гіпертонією, – додав сімейний лікар.  

Протизаплідні таблетки, ретиноїди, кортикостероїди, противірусні та протисудомні препарати, діуретики та бета-блокатори також можуть збільшувати рівень холестерину. Причиною підвищеного холестерину у худих людей також можуть бути ендокринні захворювання (гіпотиреоз, синдром полікістозних яєчників, гіперпаратиреоз) і патології щитоподібної залози.

Дослідження показують, що надмірне споживання кави (більше двох чашок на день) і холестерин можуть бути взаємопов’язані. 

Які продукти знижують холестерин

«Вбивцями» холестерину вважають ненасичені жири, клітковину і нежирні молочні продукти, які необхідно включити в раціон для зменшення кількості ліпідів.

Які продукти знижують холестерин

– Є рекомендації ВОЗ про те, як збалансовано харчуватися, аби запобігти розвитку атеросклерозу, – сказав Сергій Петрович. – Здорове харчування знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, причиною яких є підвищений холестерин. Наприклад, бажано вживати хоча б чотири фрукти середнього розміру та 40 грам овочів щодня. Крім того, не слід досолювати їжу. У щоденному раціоні має бути не більше 1 чайної ложки солі (близько 8 грамів).  

Продукти, що знижують холестерин, рекомендується споживати в сирому вигляді, варити, готувати на парі або запікати. Важливо відмовитися від приготування на грилі, смаження на соняшниковій олії та фритюру.

– Уникайте ковбас, соусів, консервів, – радить Сергій Петрович. – Відмовтеся від продуктів з доданим цукром. За рекомендацією ВОЗ, добова доза цукру – до 10 чайних ложок. Краще замінити продукти, що містять цукор, на фрукти чи ягоди.

За підвищеного холестерину можна їсти банани, оскільки вони багаті калієм і харчовими волокнами. Банани можуть слугувати смачною і корисною альтернативою іншим солодощам або закускам, які можуть містити більше насичених жирів або доданого цукру.

– Щоб більш детально ознайомитися з особливостями дієти, потрібно звернутися до сімейного лікаря та дієтолога, – резюмував Сергій Петрович.

Дієта при підвищеному холестерині

Підвищений холестерин – це тиха загроза, яка може призвести до серйозних наслідків. Однак, при своєчасній діагностиці і правильному лікуванні, цей стан можна контролювати і жити повноцінним життям.

Фото: НМ та з відкритих джерел. 

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: