Site icon Наше Місто

У Дніпрі нашестя величезних шершнів: чим вони небезпечні і як позбутися

 Укуси шершнів дуже болючі. За словами городян, цього року агресивних комах особливо багато. Чим небезпечні злісні оси? Як їх позбутися? Про це розповість «Наше місто».

На початку вересня оси активізувалися і всерйоз налякали дніпрян, про що стривожені городяни повідомили до редакції «НМ». Наскільки тривога наших земляків обґрунтована?

Фото автора

– Шершні – це дійсно дуже небезпечні комахи, – відповідає Віктор Бригадиренко, доцент кафедри зоології та екології ДНУ. – Небезпечні розмірами, а отже, великим дозуванням отрути в жалі. Ферменти їхньої отрути «заточені» на руйнування білків конкретно великих тварин, споріднених людині. Дрібніші оси пристосовувалися вбивати дрібних ворогів (гусениць, саранових, павуків), а отже, і їхні укуси для нас не такі небезпечні, оскільки ферменти їхньої отрути атакують білки безхребетних. У березні самки знаходять дупло дерева, мишачу нору під корчем, витяжну трубу вентиляції в багатоквартирному будинку, лоджію або чийсь балкон і з ентузіазмом починають створювати свою сім’ю. Якщо в червні-липні сім’ї ще маленькі й малопомітні для людини, то у вересні вони вже «в повному розквіті сил». Саме на серпень-вересень припадає пік ужалень людей. А це справді страшно.

Фото із Вікіпедії

Якщо у своєму домі ви виявили шершнів, краще позбутися їх раз і назавжди.

– Якщо ви виявили сім’ю шершнів на відстані до 100 метрів від своєї присадибної ділянки чи квартири, повідомте про це рятувальників за телефоном 112, – радить зоолог. – Краще не дати шершням у вересні-жовтні наплодити кілька десятків зимуючих самок і не заснувати наступного року десяток нових сімей на околицях вашого житла. Категорично не варто самотужки палицею або лопатою руйнувати гніздо, це може дуже погано закінчитися не тільки для вас, а й для оточуючих.

 Раніше ми писали про те, що виявили жука, який нічого не їсть.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version