Site icon Наше Місто

Як молодь Дніпра допомагає ЗСУ 

Як молодь Дніпра допомагає ЗСУ  - Наше Місто

З перших днів великої війни дніпровська молодь невпинно підтримує захисників  України та наближає нашу Перемогу. На базі Молодіжного центру за підтримки департаменту  молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради  успішно реалізується багато ініціатив, які спрямовані на допомогу армії. Журналістка «Нашого міста» дізналася про деякі з них.

«Постріл помсти» за донати

Волонтерська платформа “Постріл помсти”  з’явилася у січні 2023 року. Наразі у цій команді працює 10 молодих людей.

–  За весь час існування проєкту ми зібрали 600 186 гривень, – розповідає Сергій Новиков, керівник проєкту «Постріл помсти».  – Ці кошти були направлені на допомогу 16 підрозділам ЗСУ, серед яких є 93 бригада «Холодний Яр», 3 штурмова бригада,  128 бригада ТрО. Загалом було зроблено 429 «пострілів помсти». Для того, щоб замовити свій постріл, потрібно заповнити форму на сайті. Зазвичай чекати на замовлення доводиться від одного до п’яти днів, у залежності від ситуації на фронті. Ми рекомендуємо замовляти не більше ніж 7 слів на снаряді.

 Таким чином, кожен охочий може за донат замовити постріл та отримати використану кулю, тубус або міну з власним написом.  Трофеї є різної цінової категорії: шеврон можна отримати за донат у 200 гривень,  брелок – від 100, гільзу – від 350, футболку – 650. Також колеги з департаменту добрих справ доставляють у Молодіжний центр тубуси, які потім розмальовують петриківським розписом. Їх можна отримати за донат від 1, 5 до 2 тисяч гривень.   

FrontPower – виробництво повербанків

Ще один значущий проєкт для допомоги українським військовим – «FrontPower». Ентузіасти з Молодіжної ради Дніпра знайшли, яким чином використовувати одноразові сигарети – роблять з них повербанки та передають хлопцям на фронт.

 –  Дуже пишаємось масштабом цього проєкту, який давно вийшов за межі Дніпра, –  зазначає Азад Мамедов, керівник проєкту FrontPower.   – Ми відкрили 31 пункт прийому використаних одноразових сигарет у восьми містах України. Було зібрано понад 50 тисяч одноразок, з яких активісти зробили 200 повербанків та одну зарядну станцію. Вони вже поїхали на передову до наших захисників.

У Дніпрі приносити одноразки можна за наступними адресами:

– вул. Магдебурзького права, 4-А;

– вул. Набережна Перемоги, 5;

– вул. Філософська, 19-А;

– Троїцька площа,3-А;

– вул. Пастера, 10;

– вул. Дмитра Донцова, 2-А;

– вул. Володимира Вернадського, 13;

– вул. Святослава Хороброго, 37;

– вул. Незалежності, 36;

– вул. Королеви Єлизавети ІІ, 2;

– бульвар Кельнский, 1.

Збір кришечок відбувається по всьому місту 

З квітня 2024 року у Дніпрі працює Батальйон «Кришечки», який об’єднує 14 хлопців та дівчат. Його мета — збір пластикових кришечок для подальшої переробки. Отримані кошти  волонтери передаватимуть на потреби ЗСУ.  Зараз триває збір першої партії кришечок, адже їх потрібно здавати  у великій кількості  – до 300 кілограмів. Наразі вже зібрано 200. Кришечки  можуть бути будь-якого кольору та розміру, з маркуванням «2».

 – Ми співпрацюємо з низкою вишів Дніпра, де розташовані станції прийому кришечок, – ділиться Вітольд Чабан, керівник «Батальйону «Кришечки»».  – Це «Дніпровська політехніка», Аграрно-економічний університет, Університет науки та технологій. Також прийом кришечок відбувається у Молодіжному центрі Дніпра і ресурсному центрі молодіжних рад Дніпра та Луганщини. Кришечки  збирають як студенти, так і викладачі. Допомогти нашому проєкту дуже просто – можна поставити у себе на роботі або у під’їзді будь-яку тару, у яку збиратимуть кришечки. Зібране можна відносити на одну з наших станцій прийому.

У Дніпрі приносити кришечки можна за наступними адресами: 

– вул. Сергія Єфремова, 25 (Агро-економічний університет);

– просп. Науки, 8 (Хіміко-технологічний університет);

– 10-й корпус «Дніпровської політехніки», 2-й поверх (UNICA);

– вул. Архітектора Олега Петрова, 24-А (Будівельна академія);

– вул. Набережна Перемоги 44, (6-й гуртожиток Медичного університету);

– вул. Набережна Перемоги, 5 (Молодіжний центр Дніпра);

– вул. Телевізійна, 2 (Ресурсний центр молодіжних рад Дніпра та Луганщини);

– проспект Науки, 72 (ДНУ). 

 –  Молодь — це не майбутнє, як багато хто любить казати, – впевнений  Рафаель Кіжнер, голова Молодіжного центру Дніпра.  – Молодь — це теперішнє. Адже зараз українська молодь воює, захищає, волонтерить, допомагає, і, звісно, усі наші проєкти спрямовані на спільну мету – Перемогу. Якщо можеш – воюй, якщо ні, то допомагай. І дуже круто, що молодь Дніпра це усвідомлює і віддана цій справі. Крім проєктів Молодіжного центру Дніпра, є ще чимало ініціатив громадських організацій, які працюють на базі нашого центру. Протягом 2024 року нам вдалося зібрати гроші на дві автівки для ЗСУ. Це понад 300 тисяч гривень. Пишаємося цим! 

«Крила»  плетуть маскувальні сітки 

Серед тих, хто активно допомагає ЗСУ, є також співробітники та вихованці закладу позашкілля «Центр дитячої та юнацької творчості  «Крила» Дніпровської міської ради. Вони з перших днів повномасштабного вторгнення направляли  хлопцям на фронт ті речі, які були їм вкрай потрібні. А пізніше почали створювати маскувальні сітки.

Кожної пори року військові роблять певні замовлення, які, згідно до їхніх потреб, виконують волонтери. Влітку плетуть маскувальні сітки зеленого кольору, восени – жовтого та коричневого, взимку – білого, навесні – біло-сірого. Тканину купують у секонд-хендах. Нещодавно за черговою партію готових сіток у «Крила» приїхав військовий на ім’я Анатолій. Він служить у лавах Національної Гвардії Україні з березня 2022 року. Повідомляє, що від цього закладу вони отримали вже з десяток таких сіток. Вони дуже ефективно допомагають йому та його побратимам ховатись від ворожих залізних «очей».

–  З початку великої війни ми збирали гуманітарну допомогу, – згадує Людмила Михайлова, директорка  КЗПО «ЦДЮТ «Крила» Дніпровської міської ради. – Нам зносили її з усього району, ми  все розподіляли і відправляли хлопцям на фронт. Згодом почали плести сітки. У нас вже налаштовані зв’язки з декількома бригадами, які до нас звертаються. До сіток зазвичай додаємо обереги та малюнки, які для військових створюють діти.  Наразі частіше за все  розсилаємо допомогу на Харківщину та Донеччину. У цьому всьому беруть участь як викладачі, так і діти та їхні родичі. 

Олена Світюха разом з колегами, дітьми та їхніми батьками створила вже більше 150 сіток.  Вона  працює у ЦДЮТ «Крила» п’ятий рік, керує гуртком «Світ казок». Її чоловік з початку повномасштабного вторгнення став на захист країни, а вона долучилась до волонтерського фронту.

– З кожним днем я все більше вірю у нашу перемогу, з’являється ще більше мотивації допомагати, – пояснює Олена Світюха. – У мене служать чоловік і брат, а дітки продовжують ходити до нас на гуртки.  Думаю, що під час заняття волонтерством все більше загартовується наша воля. Плетемо сітки майже кожен день, часто приходимо сюди і у вихідні.  Впевнена, що наша робота наближає перемогу України.

Загалом цей заклад позашкілля вже створив та передав нашим захисникам 165 маскувальних сіток, понад 14 тисяч оберегів, 10 тисяч ляльок-мотанок та понад 20 тисяч малюнків. 

– З початку повномасштабного вторгнення понад 700 маскувальних сіток створили та передали на фронт працівники наших закладів позашкілля, – підкреслює Тетяна Журова,  заступниця директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради.  – Їх загальна площа вражає, адже вона сягає понад 24 тисячі кв. м. Крім цього, наші заклади постійно проводять різноманітні акції та благодійні заходи, аби зібрати кошти на потреби військовим. Або ж зібрати гроші,  аби придбати матеріали на маскувальні сітки або окопні свічки. Створили та передали понад 35 тисяч оберегів та малюнків, понад 4 тисячі окопних свічок. А також співробітники наших закладів шили для хлопців численну кількість різного одягу: шкарпетки, білизну та головні убори.  

 Крім цього, освітяни закуповували для військових зарядні пристрої,  автівки, приціли, прилади нічного бачення, тепловізори та лазерні указки. Зараз молодь та педагоги продовжують працювати у цьому напрямку та підтримувати наших військових.

Фото Володимира Федорищева та автора.

Нагадаємо, раніше ми писали про ТОП-5 молодіжних проєктів Дніпра.   

Категорія: Новини Дніпра, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version