Skip to content

В Україні хочуть перейменувати копійки

В Днепре открылся новый лицей

Національний банк України оголосив про ініціативу змінити назву розмінних монет з “копійка” на “шаг”. Цей крок спрямований на відновлення історичної справедливості, підтримку дерусифікації та відродження національних традицій у грошовому обігу, – передає “Наше Місто” з посиланням на НБУ.

За словами представників Нацбанку, повернення назви “шаг” допоможе українським монетам відновити власну ідентичність, а також очистити грошовий обіг від російського впливу. Ініціатива, як зазначають у відомстві, є своєчасною та відповідає національним інтересам.

“Шаг” має глибоке історичне коріння, використовувався як розмінна монета на українських землях у XVII столітті та був відновлений під час відродження української державності у 1917–1921 роках. Зокрема, 1 березня 1918 року Центральна Рада УНР затвердила гривню як основну валюту, поділену на 100 шагів.

Нацбанк вже розробив пропозиції щодо законодавчих змін, необхідних для реалізації цього рішення. Співвідношення між “копійкою” та “шагом” залишатиметься 1 до 1. Крім того, регулятор планує розробити новий дизайн монет та визначити порядок і строки вилучення “копійок” з обігу.

Голова Національного банку Андрій Пишний висловив сподівання, що перші шаги будуть карбуватися вже у 2025 році.

Нагадаємо, раніше ми писали: В Україні виводять з обігу деякі гривні та монети: встигніть обміняти свої гроші.

Читайте також: Що робити, якщо банкомат не видав гроші через відключення світла.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: