Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Вони тримають економічний фронт: як у воєнний час працюють підприємці у Дніпрі

У першу неділю вересня в Україні відзначають День підприємця. Свято засноване в жовтні 1998 року відповідним указом президента Леоніда Кучми. Таким чином держава визнала значний вплив підприємництва на формування та розвиток національної економіки. Сьогодні, коли триває війна, бізнес утримує економічний фронт і допомагає мужнім захисникам України. Про роботу успішних дніпровських підприємців розповість «Наше місто».

  Винахідливість і креативність у бізнесі важливі і вагомі

Навіть у відносно благополучні доковідні часи підприємці нарікали на те, що працюється все складніше і складніше. Доходи знизилися в рази і гроші стали важкими. Що ж говорити про нинішню ситуацію!

Очевидно, що зараз особливо важливо вести суворий облік продукції, що випускається. Ще б пак! Кожен кілограм на вагу золота. Об’єктивно оцінити кількість товару допоможе дніпровська компанія «Ваговимірювальні системи» – провідний український виробник вагового обладнання.

Фото із фб-сторінки бізнесмена

– Ми виробляємо ваги – від лабораторних до залізничних, здатних зважувати до 250 кілограмів вантажу, – розповідає Дмитро Полуектов, генеральний директор компанії. – Багато років тому в мене була мрія створити компанію, яка допоможе підприємцям ефективніше працювати. Мрія здійснилася. Наше обладнання дає змогу вести точний облік продукції, що відвантажується і приймається, без участі персоналу, що сьогодні дуже актуально.

Фото Дмитра Полуектова

Керівник компанії підкреслив, що промислові ваги мають програмне забезпечення, що спрощує отримання об’єктивної інформації. При цьому бізнесмени не зупиняються на досягнутому.

  – Намагаємося постійно придумувати щось нове, – продовжує гендиректор. – Клієнт може замовити те чого ніколи не робили, але ми думатимемо, як виконати це замовлення. Винахідливість і гнучкий підхід дає змогу створювати нові робочі місця та допомагати армії. У нас 210 співробітників і 1 відсоток від обороту ми спрямовуємо на підтримку ЗСУ. Сьогодні це дуже важливо.

Щоб отримати хороший мед, потрібно допомогти бджолам і пасічникам

Дніпрянин Андрій Горбонос – власник торгової марки «СправдіМед», організатор соціальних проєктів, волонтер. На його думку, неможливо постійно отримувати прибуток із повітря, не докладаючи максимуму зусиль і не вкладаючи кошти. Приміром, для того щоб мати якісний мед, слід добряче подбати про бджіл. З бджолами, до речі, у нас проблема.

Фото із фб-сторінки підприємця

– Останніми роками близько 20 відсотків медоносних угідь знищено, різко знизилася кількість бджолиних сімей, – констатує підприємець. – А там, де немає бджіл, немає врожаю. Якщо не відновити популяцію бджіл, через 3-5 років будемо в чергах стояти за польськими яблуками й турецькими помідорами. Бджільництво треба підтримувати! Тому п’яту частину прибутку я відраховую на підтримку пасічників.

Фото Андрія Горбоноса

Звісно, щоб бджоли на нашу радість збирали нектар, а пасічники реалізовували потрібний і корисний продукт, потрібно зберегти саму країну. Необхідно допомагати захисникам України, що й робить Андрій Горбонос.

 – Сьогодні людям дуже потрібні позитивні емоції, – продовжує співрозмовник. – Тому разом із відомим ілюзіоністом Дмитром Мосіним ми заснували Дніпровський театр магії. З нашими виставами ми відвідуємо шпиталі, шелтери, будинки для інвалідів, дитячі будинки. Я радію тому, що замість дитячих сліз бачу посмішки. Пишаюся, коли, завдяки нашим виставам, поранені бійці на якийсь час забувають про своє горе, про втрати побратимів. А взагалі 5 відсотків від усього нашого прибутку ми витрачаємо на допомогу армії. З’ясовуємо конкретні запити військових підрозділів і те, що в наших силах, намагаємося зробити. Моя мотивація – неймовірний героїзм і жертовність наших захисників! Щодня вони ризикують життям.  Бачать смерть. Не в кіно, а поруч.  Чи можу я залишатися осторонь?

  Серед підприємців – актори та спортсмени

Ім’я заслуженого артиста України Андрія Мельникова відоме далеко за межами рідного міста. Яскраві образи, створені ним на сцені Дніпровського академічного театру драми і комедії, запам’яталися багатьом.  Як і сам актор – талановитий, везучий і до біса привабливий.

Шанувальникам його творчості напевно здається, що все знають про свого кумира. Але це не так. Більшість театральних глядачів і не здогадуються, що Андрій Жанович ще й успішний підприємець. Причому дипломований фахівець: після закінчення театрально-художнього коледжу вчився в Національному гірничому університеті за спеціальністю «менеджер зовнішньоекономічної діяльності».

Фото із архиву Андрія Мельникова

– Це для того, щоб навчитися заробляти не тільки на сцені, – зазначає актор-підприємець. – Бізнес, хай і невеликий, але надійний. Працюю в агросекторі. Маю техніку і близько 15 сезонних працівників.  Звісно, допомагаємо ЗСУ всім, чим можемо. Ну й податки платимо справно. Перед повномасштабним вторгненням на піку нашої активності заплатили понад півтора мільйона гривень.

  Ще один дніпровський підприємець Олександр Беднюк, генеральний директор ТОВ «ЗОЗ ЮА», спортсмен – один із найкращих тріатлоністів країни, переможець і призер великих змагань.   У недавньому минулому він став переможцем відкритої першості Києва у своїй віковій категорії. Підприємство Олександра спеціалізується на виробництві екологічно чистої продукції.

Фото із фб-сторінки бізнесмена

– Якось ми з партнерами підгледіли в Китаї оригінальну технологію виробництва сумок з екологічно чистих матеріалів, – розповідає дніпровський бізнесмен. – Ну й відкрили виробництво екосумок в Україні. Така сумка – прекрасна альтернатива поліетиленовим пакетам, що забруднюють природу.

У міру розвитку компанії, з’являлися нові напрямки. Було налагоджено виробництво екоіграшок, екокосметики, крісел-груш.

Фото Олександра Беднюка

.

 З початку існування компанії вироблено понад 15 мільйонів виробів.

– Це, зокрема і худі, футболки, сумки, – резюмує дніпрянин. – Під час війни налагодили виробництво шкарпеток, які дуже потрібні нашим захисникам.

Співпраця міської влади та підприємців – взаємовигідна та ефективна

Відомо, що підприємці суттєво поповнюють міський бюджет, що не може не тішити.

Фото Володимира Федорищева

– Від початку 2024 року від діяльності малого та середнього підприємництва до бюджету надійшло 1,8 мільярда гривень єдиного податку, а це 70 194 платників, – зазначає Ірина Журавльова, начальниця управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради. – З початку року кількість підприємців зростає.  У 2024-му зареєстровано понад 5856 фізичних осіб підприємців, що на 13,5% більше, ніж за відповідний період минулого року.  Зареєстровано також майже 1000 юридичних осіб. Це дуже позитивна динаміка.

Але й влада активно допомагає бізнесу. Особливо релокованому.

— Міська влада всебічно надає допомогу релокованому бізнесу, – констатує чиновниця. – Від початку повномасштабного вторгнення тільки за державною Програмою релокації до Дніпра переїхало понад 60 виробничих підприємств, переважна більшість з яких уже відновили свою виробничу діяльність. До нас переїхала й велика кількість мікро- та малих підприємств, керівники яких були змушені залишити рідні домівки, полишити налагоджену справу та починати в нашому місті все з нуля.

   Сьогодні велике значення має кооперація та колаборація місцевого та релокованого бізнесів.

– Протягом 2023-2024 років у місті було успішно реалізовано грантовий навчально-комунікаційний проєкт Dnipro&Relocate, що наданий Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України», – резюмує Ірина Журавльова. – Учасниками проєкту стало понад 130 підприємців різних сфер діяльності, як місцеві, так і релоковані.  У межах цього проєкту було проведено кілька нетворкінгів та бізнес-ярмарок. Важливою складовою проєкту стала можливість кожного учасника отримати індивідуальні безкоштовні консультації від досвідчених бізнес-експертів для подальшого розвитку бізнесу.

З питань ведення бізнесу можна звертатися до департаменту правового забезпечення Дніпровської міськради за телефоном (056) 745-74-44.

e-mail: pravo@dniprorada.gov.ua

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: