Site icon Наше Місто

У Кельні Філатов та Вольтер відкрили виставку робіт Вадима Сідура до «Днів Дніпра»

У Кельні Філатов та Вольтер відкрили виставку робіт Вадима Сідура до «Днів Дніпра»

30 серпня в Кельні відкрилася виставка оригінальних робіт Вадима Сідура, знаного в Європі скульптора, який народився та виріс у Дніпрі. На першу ексклюзивну презентацію зібралося керівництво міст-побратимів, зокрема міський голова Дніпра Борис Філатов, а також ті, хто особисто знав митця, – передає «Наше Місто» з посиланням на прес-службу міськради.

«Ця виставка відбувається в рамках «Днів Дніпра», що проходять на честь підписання угоди між Дніпром і Кельном. Сьогодні, після майже 80 років по завершенні другої світової посеред Європи росія розпочала війну на винищення цілого народу. І люди (українці, — ред.) будуть змушені жити з цим досвідом до кінця життя», — сказав віце-мер Кельна Андреас Вольтер.

Він також додав, що, на його думку, сам Вадим Сідур жахнувся б того, наскільки актуальними для його земляків у Дніпрі та України в цілому зараз є його роботи.

«Ми дуже довго працювали над тим, аби ця експозиція була сьогодні тут. І щоб її представляв саме Дніпро — місто, де він зростав і де побачив, як війна стерла з нього те, що було знайомим з дитинства. Місто, яке через багато десятиліть відродило памʼять про його спадок. Але зараз знову потерпає від підступних ворожих ракет», — наголосив під час своєї промови мер Дніпра Борис Філатов. Він також висловив сподівання, що зібрані тут роботи Вадима Сідура допоможуть німецькому суспільству позбутися фантомного «комплексу провини», який йому постійно навʼязує росія: «Зло має бути позбавлене здатності прикидатися добром», — додав Філатов.

Експозиція включає близько 40 робіт Вадима Сідура, серед яких не лише оригінальні скульптури, але й графічні твори. Для співорганізаторів виставки в Німеччині важливо спростувати міф про те, що твори радянського періоду автоматично належать росії.

«Одне з завдань проєкту — усталити історичну справедливість та розтлумачити те, що радянський союз — це була не тільки росія», — каже кураторка виставки Євгенія Гавриленко.

Згідно з відомостями, радянська влада забороняла Сідуру залишати межі Союзу. Тому йому допомагали друзі вивозити його твори до Німеччини. Один з таких друзів, колишній німецький дипломат пан Ганс, особисто знав Сідура і за його проханням переправляв через кордон кілька його робіт. “Я дуже радий бачити тут його роботи. І, звичайно, я зичу лише найкращого Україні та Дніпру. Це жахлива ситуація, і ми сподіваємося, що Україна впорається і витіснить Росію зі своєї країни,” – зазначив він. Нагадаємо, що цього тижня Дніпро та Кельн підписали безстрокову угоду про партнерство, що є першим таким договором для потужного німецького міста за останні 13 років.

Як підсумував власник колекції робіт Сідура Карл Аймермахер, міське партнерство — ідеальний спосіб обʼєднати людей і один з найвизначніших внесків для миру.

Експозиція працюватиме в Кельні протягом двох тижнів.

Нагадаємо, раніше ми писали: У закладі позашкілля Дніпра «Штурм» зʼявились нові гуртки для дітей: як долучитись.

Фото: прес-служба міськради.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version