Skip to content

Покровська батьківська субота 2024 року: дата за новим календарем, що можна робити

Ксенія Куземко

Коли буде Покровська Батьківська субота 2024 року

Батьківська субота є важливим днем у традиційному календарі українців, присвяченим поминанню покійних родичів та близьких. Згідно з усталеними звичаями, у цей день віряни відвідують храми та кладовища для здійснення поминальних молитов. Кореспондент «Наше місто» розповість, коли буде Покровська Батьківська субота за новим календарем, а також заборони і традиції цього дня.

Батьківська субота – це день скорботи і вшанування пам’яті тих, кого вже немає з нами. Це особливий час, коли живі звертаються до своїх померлих рідних з молитвами, сподіваючись полегшити їхню душу і зміцнити духовний зв’язок, що не розривається навіть смертю. Відвідання могил у цей день стає символом незмінної любові та поваги до тих, хто пішов у вічність.

28 вересня українці відзначатимуть Покровську батьківську суботу, день, коли звуки церковних дзвонів покликають нас згадати і вшанувати всіх, хто залишив свій слід у наших серцях.

Традиції свята

Обов’язковою частиною батьківської суботи є відвідування церкви. Після святкової літургії люди традиційно прямують на кладовище, вшановуючи пам’ять своїх покійних родичів. Важливим є те, що візит на цвинтар вважається правильним лише після участі в богослужінні та молитви.

Перед відвідинами храму готують особливі записки з іменами померлих, які передають священнику. Під час літургії він згадує їх у своїх молитвах. Існуює правило, згідно з яким імена самогубців та нехрещених людей не вносять до таких записок, оскільки для них не проводяться поминальні служби.

До церкви прийнято приносити пісну їжу, яку потім роздають нужденним. Також у храм можна принести червоне вино, яке використовується під час богослужіння для поминання померлих.

Головні заборони

Покровська батьківська субота – це день, коли ми вшановуємо пам’ять наших покійних родичів і близьких. Однак, цей день має свої особливі правила, яких варто дотримуватися.

Церква не благословляє поминання самогубців. Також не прийнято вживати алкогольні напої під час поминання або залишати їжу та спиртне на могилах. Відвідуючи кладовище, слід поводитися тихо та шанобливо, уникаючи гучних розмов і сміху.

Не варто згадувати про померлих у негативному контексті. Крім того, важливо дотримуватися миру і злагоди з близькими, уникаючи сварок і лайки. І, нарешті, у цей день не рекомендується займатися важкою фізичною працею.

Раніше ми писали, на війну – зі Словом Божим: про що розповів капелан дніпровського батальйону.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: