Skip to content

ОФІЦІЙНО Навчальний рік 2024-2025 у Дніпрі: як у місті дбають про безпеку дітей та педагогів 

Михайло Чернов

Навчальний рік 2024-2025 у Дніпрі: як у місті дбають про безпеку дітей та педагогів 

У Дніпрі міська влада та профільні служби дбають про безпеку школярів та їхніх батьків. Для цього облаштовують укриття в закладах освіти та позашкільної роботи,  впроваджують новації у роботі дитсадків, покращують дорожню інфраструктуру біля шкіл, проводять ремонти та створюють укриття в закладах профтехосвіти. Про це розповідає “Наше місто”.

Дітлахи зможуть очно займатися у садочках, де є укриття

Починаючи з 2 вересня навчання в дитсадках буде організовано за змішаним режимом, в дистанційній та очній формі – за умови наявності найпростішого укриття. Таке рішення ухвалили під час серпневої сесії міської ради.

Олена Яковенко

– За попередніми прогнозами з початком нового навчального року в дошкільних закладах Дніпра розпочнуть заняття близько 20 тис.дітей,  – зазначає Олена Яковенко, начальник управління освіти департаменту гуманітарної політики міськради. – Діти займатимуться як очно, так і дистанційно – залежно від того, чи є в садочку укриття.

Для того, щоб якомога більше дітей мали змогу відвідувати колективи, займатися та спілкуватися очно,  дітям та вихователям низки закладів запропонують перебувати у приміщеннях тих дитсадків, де вже облаштовані укриття. При цьому діти залишаються  у складі свого звичного дошкільного закладу, зі своїми вихователями. 

Інформацію про таку можливість, а також адреси дитсадків з укриттями, де можна займатися, наразі вже повідомили батькам, які можуть обрати зручну для своїх діточок форму навчання.

Такою можливістю зможуть скористатися  вихованці 44 дитячих садочків Дніпра, де поки немає укриттів. Крім того, вихованці ще п’яти дитсадків  на час повітряних тривог зможуть перебувати в укриттях у сусідніх школах та інших закладах.

Загалом до кінця календарного року  будуть облаштовані укриття вже у 100 дитячих садочках Дніпра, повідомила Олена Яковенко.

Комунальники оновлюють переходи біля шкіл Дніпра

Міські комунальні служби продовжують наносити дорожню розмітку на автошляхах міста. Особливий акцент наприкінці літа роблять на оновленні пішохідних переходів біля навчальних закладів міста – шкіл, дитячих садків та ін. 

Ця важлива робота виконується для  безпеки  школярів та їхніх батьків, педагогів та усіх пішоходів, а також для зручності водіїв транспорту.

Нещодавно роботи виконали біля гімназії №50, яка знаходиться на проспекті Металургів. На цій міській магістралі – достатньо активний рух транспорту. Тож біля пішохідного переходу, що розташований біля школи, покладено “лежачі поліцейські”.

Михайло Солярчин

– Напередодні нового навчального року фахівці оновили на дорозі розмітку, що позначає для водіїв наближення до засобів заспокоєння швидкості, – зазначає Михайло Солярчин, начальник виробничого відділу КП “Транспортна інфраструктура міста”. –  Яскраві позначки білою фарбою на асфальті попереджають  про те, що треба знижувати швидкість. Також комунальники встановили новий дорожній знак “Пішохідний перехід” з яскравою окантовкою, який буде добре видно у темний час доби.

Про безпеку та комфорт на дорозі дбають комплексно, тож фахівці одразу провели обрізку дерев, щоб водіям було краще видно дорожні знаки.

Місцеві мешканці задоволені тим, що комунальні служби Дніпра покращують дорожню інфраструктуру.

Мешканка Дніпра пані Надія

– Звісно, дуже добре, що оновлюють пішохідний перехід, – розповіла пані Надія, яка мешкає неподалік та сама відвідувала цю школу. – Тут розташовано навчальний заклад, отже – школярам та дорослим зручно переходити дорогу. Обрізка дерев – також корисна справа. Головне – щоб водії не порушували правила!

Оновлення розмітки та загалом дорожньої інфраструктури біля навчальних закладів завершать до 1 вересня.

Флікери на одязі – для безпечного руху в темний час доби

Усім дніпрянам, дорослим та дітям, варто пам’ятати: для безпеки на дорозі у темний час доби варто використовувати світловідбивальні елементи (флікери), закріплені на одязі, на сумочці та ін.

Для прикладу, це можуть бути браслети, наклейки, стрічки, жилети, інші елементи, або яскравий (рефлексивний) одяг, який відбиває світло.

Світловідбивач, закріплений на одязі дорослого чи дитини, дозволяє водіям в темний час доби побачити людину здалека – вже на відстані 250-300 метрів – та відповідно відреагувати.

У профтехучилищі – укриття та сучасний освітній простір

У закладах професійно-технічної освіти Дніпра, які перейшли у підпорядкування департаменту гуманітарної політики міської ради, до нового навчального року успішно завершуються ремонти. Створюється сучасний та безпечний освітній простір для учнів, педагогів, працівників.

Так, найпростіше укриття вже облаштували в професійно-технічному училищі №2. Цей навчальний заклад, розташований на лівому березі міста, готує фахівців для металургійних підприємств міста, в першу чергу – “ІНТЕРПАЙП НТЗ”.

Крім того – у профтехучилищі виконали масштабні ремонтні роботи, після яких заклад матиме сучасний вигляд, а учням та педагогам буде комфортно. 

Інеса Мазур

– Серед іншого вже зробили новий фасад, покрівлю, вставили склопакети, – зазначає Інеса Мазур, в. о. директора ПТУ №2. –  Цілком нові комунікації, вентиляція, радіатори опалення. А ще буде тепла підлога, шумопоглинаюча стеля. Є пожежна сигналізація, високошвидкісний  оптоволоконний Інтернет, камери відеоспостереження тощо. 

Фінішували ремонтні роботи та облаштування у виробничих майстернях, де створено навчально-практичний центр «Майстерня верстатників».  Також завершено оновлення фасадів будівель.

Тут створені майстерні різного профілю, зокрема –  токарна, фрезерувальна, електротехнічна, механізованого зварювання, слюсарна, автослюсарна, а також клас верстатів з числовим програмним керуванням (ЧПУ).

Це – результат успішного співробітництва між Дніпровською міською радою та  металургійним підприємством  “Інтерпайп НТЗ”.

Оксана Салогуб

–  Коштом міського бюджету проводяться ремонтні роботи будівлі центру «Майстерня верстатників» та приміщень усередині, – підкреслює Оксана Салогуб, заступниця директора департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. – А підприємство придбало сучасні верстати, меблі та комп’ютерну техніку для навчання. Ремонтні роботи планується закінчити до початку вересня 2024 року, і учні вже навчатимуться у сучасних гарних умовах.

– Чекаємо наших учнів 2 вересня. Вони навчатимуться вже в оновленому освітньому просторі, – каже Інеса Мазур. –  Сподіваємося, що заклад стане другою домівкою для учнів!

У позашкільних закладах Дніпра –  укриття та генератори

Безпека дітей – школярів, вихованців міських позашкільних закладів – вкрай важливе питання в наш тривожний воєнний час, якому профільні служби приділяють всю потрібну увагу.

В КЗПО «Дитячо-молодіжний центр «Лідер» Дніпровської міської ради облаштували укриття. Виконано значний обсяг робіт, в результаті тут зможуть комфортно розміститися до 35 осіб.

Роман Нечепурук

– В укритті розширена площа для знаходження відвідувачів, розповів Роман Нечепурук, керівник КЗПО «Дитячо-молодіжний центр «Лідер» Дніпровської міської ради. –  Створено аварійний вихід. Облаштували санвузол, зробили нову стяжку на підлозі, встановили нові протипожежні двері.

Також серед важливих новацій – нова електрична проводка, вимикачі та розетки, економічні та яскраві LED-світильники.

У перспективі біля закладу заплановано облаштувати пандус – для зручності маломобільних відвідувачів  громадян з особливими потребами.

Сергій Луденський

– Це укриття – вже одинадцяте з тих, які є у наявності в закладах позашкілля Дніпра, – зазначає Сергій Луденський, в.о.директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання міської ради. – Ми продовжуємо дбати про безпеку наших дітей, аби вони могли проводити час в улюблених гуртках у безпеці.

Сергій Луденський повідомив, що вже наявні та підготовлені укриття в міських закладах позашкільного виховання,  облаштовані всім необхідним та мають акти від Державної служби з надзвичайних ситуацій. 

Зазначимо також, що в закладах  шкільної та позашкільної освіти облаштовані та працюють Пункти незламності. Адреси можна знайти за посиланням

Фото Володимира Федорищева, міської ради Дніпра

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: