Site icon Наше Місто

У Мінфіні визнали, що вилучення «військового» ПДФО у громад було неефективним рішенням

У Мінфіні визнали, що вилучення «військового» ПДФО у громад було неефективним рішенням

Серед нових розпорядників бюджетних коштів є ті, хто не використав жодного відсотка надходжень від “військового” ПДФО. У 2023 році цей податок було вилучено з бюджетів громад разом із “силовим” ПДФО. Проте за період із січня по липень 2024 року основні розпорядники бюджетних коштів використали лише 45% фактичних надходжень ПДФО, згідно з даними Міністерства фінансів, наданими у відповідь на запит Асоціації міст України та за дорученням Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, пише «Наше Місто» з посиланням на Дзеркало Тижня.

“Загалом у 2024 році здійснено видатків на суму 32 млрд гривень із 77,3 млрд гривень надходжень. При чому якщо військові підрозділи системно використовують кошти, то Мінстратегпром за цей період з виділених йому 25 млрд гривень, які вилучені в громад на забезпечення військових підрозділів, зміг використати «аж» 529 млн гривень – 2%”, – йдеться у повідомлення Асоціації.

Також у 2023 році вилучені у громад кошти були використані на 65%. При чому один з розпорядників використав «аж» 0 гривень: якщо Міністерство оборони використало всі виділені кошти, то Держспецзв’язку — ні копійки.

Асоціація міст України нагадала, що громади також мають право на кошти, а їхні витрати та підтримка військових значно зросли під час війни.

“Війна не привід вилучати кошти, а стимул їх обʼєднувати. Вся система публічної влади повинна працювати в єдності на Перемогу України. ПДФО всіх громадян України, незалежно від місця їх роботи чи служби, повинен однаково розподілятися до бюджетів громад для визначеного законом оперативного реагування на потреби військових”, – зазначили в Асоціації.

Позиція Асоціації міст України незмінна.

“Війна не привід вилучати кошти, а стимул їх обʼєднувати. Вся система публічної влади повинна працювати в єдності на Перемогу України. ПДФО всіх громадян України, незалежно від місця їх роботи чи служби, повинен однаково розподілятися до бюджетів громад для визначеного законом  оперативного реагування на потреби військових”.

Детальний аналіз використання вилучених в громад коштів на сайті Асоціації міст України

Податок на доходи військовослужбовців стає предметом гострих дискусій у ЗМІ та соціальних мережах, поряд із обговоренням розміру їхнього грошового забезпечення. У цих дискусіях акцент зміщується з центральної влади на громади, які звинувачують у недостатній підтримці ЗСУ.

Нагадаємо, раніше ми писали: У Дніпропетровській області розпочинає свою роботу Муніципальний центр відновлення: які зміни очікуються.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version