Site icon Наше Місто

У Дніпропетровській області розпочинає свою роботу Муніципальний центр відновлення: які зміни очікуються

У Дніпропетровській області розпочинає свою роботу Муніципальний центр відновлення: які зміни очікуються

В Україні стартував проєкт Муніципального центру відновлення в рамках ініціативи «Забезпечення функціонування Муніципального центру відновлення, Асоціації міст України», який реалізується за підтримки Програми USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»). Центр покликаний сприяти відновленню та розвитку громад, що зазнали руйнувань внаслідок військових дій, – передає «Наше Місто».

Проєкт охоплює всю територію України з особливим акцентом на 10 областей: Дніпропетровську, Запорізьку, Київську, Миколаївську, Одеську, Полтавську, Сумську, Харківську, Херсонську та Чернігівську. Його метою є забезпечення громадам консультаційної підтримки та допомоги у відбудові, зокрема через розробку стратегічних документів, підготовку локальних нормативних актів, пошук фінансування та співпрацю з донорами.

Оксана Бондарець, директорка Проєкту «Забезпечення функціонування Муніципального центру відновлення, Асоціації міст України» зазначила, що Муніципальний центр відновлення створений Асоціацією міст України для системної допомоги муніципалітетам у пошуку відповідей на питання, з якими вони стикаються під час відновлення та відбудови. 

Директорка проєкту підкреслила важливість змін у підході до планування та розвитку громад, враховуючи умови війни. Вона також наголосила, що відбудова має бути системною, щоб громади ставали не лише відновленими, але й сильнішими та привабливішими для своїх мешканців.

За словами Інги Маковецької, директорки Муніципального центру відновлення, центр працюватиме у тісній співпраці з місцевими органами влади, надаючи консультації, навчання та підтримку в реалізації інфраструктурних проєктів. Крім того, він стане майданчиком для обміну досвідом між громадами, що вже успішно долають виклики відновлення.

Муніципальний центр відновлення розпочав розробку програм комплексного відновлення громад, орієнтованих на вирішення проблем, пов’язаних із пошкодженням інфраструктури та економічними викликами. За словами експертки Інги Маковецької, ці програми охоплюють період до 2027 року.

«Ми, експерти Муніципального центру, найближчим часом розробимо покроковий алгоритм для громад, щоб вони могли ефективно розпочати роботу над своїми планами відновлення. Наприклад, громади Київської області вже створили такі плани і активно їх реалізують. Я особисто проживаю в Ірпені, і можу свідчити про значний прогрес у відбудові міст Буча та Ірпінь, які сильно постраждали внаслідок ворожих атак», – зазначила Маковецька.

Експертка наголосила, що відновлення передбачає не лише реконструкцію зруйнованих об’єктів, але й модернізацію та осучаснення громад відповідно до потреб їхніх мешканців.

«Ми часто чуємо від жителів, що деякі об’єкти потрібно не просто відбудувати, а зробити їх кращими. Пріоритет буде надано не лише пошкодженим будівлям, ми також прагнемо позбутися радянської спадщини», – додала вона.

У рамках проєкту планується провести чотири навчальні заходи для кожної області, де громади зможуть отримати інформацію про відновлення.

Муніципальний центр відновлення також надаватиме допомогу громадам у підготовці документів для комплексного відновлення, що дозволить їм подавати заявки на грантове фінансування.

Нагадаємо, раніше ми писали: У мерії Дніпра розповіли про зміни у наданні матеріальної допомоги на відновлення житла, яке постраждало через ворожі обстріли.

Читайте також: В Україні спростили подачу документів на програму «єВідновлення».

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version