Site icon Наше Місто

 У Дніпрі помітили рідкісного жука-хрестоносця  

 Вусань земляний хрестоносець занесений до Національної та регіональної Червоних книг. У недавньому минулому цього жука можна було зустріти в Ботанічному саду ДНУ, але тепер побачити його в Дніпрі мало кому вдається. Про причини скорочення чисельності цього виду розповість «Наше місто».

Цей красивий жук зустрічається протягом літа на прогрітих сонцем степових ділянках. Личинки живляться переважно корінням злаків, але шкоди не завдає.

Фото із Вікіпедії

В останні роки чисельність жука-корнееда скорочується. Чому?

Фото автора

– Зараз цей вид включений до Червоної книги України у категорії “вразливий”, – відповідає Віктор Бригадиренко, доцент кафедри зоології та екології ДНУ. – Мабуть, потенційно йому найбільше загрожує зменшення чисельності через широке застосування інсектицидів, які зараз надзвичайно дешеві і з кожним роком стають все ефективнішими. За орієнтовною оцінкою у межах Дніпропетровської області його можна знайти на 2-5% площі цілинних степових ділянок. Це дуже небагато. Чисельність відносно стабільна. Якщо інтенсифікуються процеси приватизації землі, мабуть, нові власники та орендарі будуть менш заощадливо застосовувати «хімію», що негативно позначиться на цій комасі.

Раніше ми писали  про те,  що у Дніпрі виявили жука, який ніколи не їсть.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version