Skip to content

В Україні ціни на продукти продовжують зростати: що очікувати у вересні

Ксенія Куземко

В Україні ціни на продукти продовжують зростати: що очікувати у вересні

Український ринок продуктів харчування переживає складний період, спричинений низкою чинників. Аномальна спека, перебої з електропостачанням та прискорення інфляції суттєво впливають на зростання цін. Оскільки експерти продовжують аналізувати масштаби цього явища, деякі виробники вже були змушені підвищити вартість своєї продукції. Що саме подорожчало, а що зросте в ціні найближчим часом – читайте в матеріалі «Наше місто» з посиланням на Центр громадського моніторингу та контролю.

Блекаути б’ють по виробниках

Українські виробники попереджають про значне зростання цін на продукти харчування. Причиною цього є вичерпання запасів міцності, спричинене тривалими блекаутами та іншими труднощами. Робота заводів на генераторах, які є значно дорожчими за мережеву електроенергію, суттєво вплинула на собівартість виробництва.

“Енергія, яку виробляють генератори, коштує до 30 гривень за кіловат, тому підвищення цін на продукцію є неминучим”, — так прогнозує подальше зростання цін в Україні заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Серед інших факторів, що впливають на здорожчання продуктів, Марчук називає інфляцію — у річному вимірі прискорилася від 4,3% у червні до 5,4% у липні. А ще відсутність достатньої кількості робочої сили та збільшення акцизів на пальне.

Ціни повзуть догори

Протягом минулого року споживчі ціни в Україні демонстрували неоднозначну динаміку. Загалом вони зросли на 5,4%, однак окремі продукти зазнали значніших змін. Найбільше подорожчали масло, фрукти та хліб, тоді як ціни на яйця, овочі та соняшникову олію суттєво знизилися.

Асоціація виробників молока повідомляє про чергове подорожчання молочних продуктів. Причиною називають скорочення виробництва молока та проблеми з електроенергією. Найбільше зросли ціни на сир (до 5%), вершкове масло (на 4%) та йогурти (на 2%). Пастеризоване молоко подорожчало найменше – лише на 1%. Виробники попереджають про можливе подальше підвищення цін восени ще на 5%.

Раніше ми писали, в Україні учні 4 та 9 класів знову будуть складати ДПА.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: