Site icon Наше Місто

Дніпро безбар’єрний: що зроблено в місті для маломобільних людей 

Для десятків тисяч містян безбар’єрність – життєва необхідність. Як вода і повітря. Йдеться не лише про людей з інвалідністю, яких через війну, на жаль, стає дедалі більше. Це ще й мами з малюками, самі малюки, вагітні, просто літні дніпряни. Звичайна прогулянка для них – випробування. У Дніпрі докладають максимум зусиль, щоб допомогти маломобільним містянам. Про це повідомляє «Наше місто».

Міські лікарні та поліклініки доступні для всіх

У нашому недавньому минулому особливо не переживали про людей з інвалідністю. Магазини, музеї, театри і кінотеатри зазвичай не мали навіть звичайних пандусів. Дивно, але елементарними заходами доступності не обладнали навіть міські лікарні та поліклініки. Радує, що зараз ситуація кардинально змінилася.

Сьогодні ремонти та реконструкції міських медзакладів обов’язково робляться з урахуванням потреб абсолютно всіх містян. Для цього встановлюють пандуси, вхідні групи, тактильні плитки, таблички зі шрифтом Брайля, мнемосхеми, санітарні кімнати, які повністю пристосовані для маломобільних дніпрян.

Олена Осадча задоволена умовами медзакладу

Знаменні зміни після реконструкції відбулися, зокрема, в одному з центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Якість доступності амбулаторії гідно оцінила 32-річна містянка Олена Осадча. У жінки вроджена інвалідність першої групи і для неї пандуси, доступні ліфти, спеціальні санітарні кімнати дуже потрібні.

– Пам’ятаю цю амбулаторію ще років десять тому, – згадує Олена. – Перед входом пандуса не було, як і багато чого іншого, що з’явилося зараз. Зараз зміни просто колосальні: людині, яка пересувається і на колісному кріслі, і на милицях, можна самостійно потрапити до лікувального закладу. Тобто доступність скрізь: є ліфти, обладнані кабінети, в які можна без проблем заїхати.

  Міська дитяча лікарня, безумовно, є однією з найкращих у країні. Медзаклад, розрахований на 250 ліжок, оснащений найсучаснішим обладнанням. Тут є реабілітаційний центр і навіть басейн. Останнє дуже важливо. Усім відомо, що заняття у воді корисні дітям – вони нормалізують травлення, сон і загартовують.

У випадку ж з особливими дітками користь від купань багаторазово зростає. Батьки, ясна річ, у захваті від чудової лікарні.

– Ми пересуваємося на колісному кріслі, і справді можемо без проблем потрапити в усі необхідні відділення лікарні, – констатує мама 9-річної Кіри. – Це дуже зручно!

Успенська площа – один із найкращих об’єктів Дніпра

Дніпро розташований на пагорбах і навіть невеликий перепад висот створює проблеми для маломобільних людей. Як зробити так, щоб усі міські об’єкти стали абсолютно доступними? Успішний приклад вирішення цього завдання – Успенська площа, розташована в самому центрі міста.

– Шикарний об’єкт! – зазначає Ольга Волкова, керівник громадської організації «Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю “Океан Добра”. – Скрізь тактильна плитка з різною структурою каменю. Відмінний туалет. Усе для людей! Чудово і функціонально.

Успенська площа – не єдиний успішно реалізований проєкт у Дніпрі.

– На цій нещодавно відкритій площі знижено рівень бордюрного каменю, встановлено тактильну плитку, а вбиральні облаштовано для людей з інвалідністю, – розповідає Катерина Гришина, представниця департаменту парків та рекреації Дніпровської міськради. – Взагалі впродовж останніх років місто активно впроваджує формати доступності в усі нові та оновлені зелені зони. Так, інклюзивність забезпечено у скверах Прибережний та імені Олексія Хільського, парку ім. Писаржевського та Зеленому гаю.

Багато містян вносять свої пропозиції щодо збільшення комфортності інших міських об’єктів. На жаль, в умовах війни реалізувати всі масштабні проєкти неможливо, але після Перемоги мрії містян стануть дійсністю.

Управління соцзахисту комфортні для відвідувачів

Безумовно, заклади соціального захисту потребують повної доступності всіх відвідувачів, серед яких чимало людей з інвалідністю або просто літніх людей. Для них встановлюють пандуси, поручні, дзвінки на вході для виклику фахівця, який допоможе людині на візку потрапити всередину. Крім того, у таких закладах є тактильна плитка та схеми зі шрифтом Брайля для осіб із порушеннями зору.

– Прийом громадян організовано через електронну чергу, – констатує Світлана Вовк, заступник начальника Правобережного управління соціального захисту населення в Новокодацькому районі. – Один із терміналів черги адаптований для людей на кріслах колісних. Інформація про запрошення до фахівця з’являється на табло й озвучується через гучномовець, що враховує потреби людей із вадами зору та слуху. Для відвідувачів на візках облаштовано спеціальне робоче місце та санвузол.

У разі потреби маломобільні дніпряни можуть скористатися послугами соціального таксі.

– У Дніпрі для людей з інвалідністю І та ІІ групи із захворюваннями опорно-рухового апарату та особам із порушеннями органів зору, які мають І групу інвалідності, працює послуга безоплатних перевезень «Соціальне таксі», – розповідає Максим Єременко, директор міського центру соціальної допомоги. – Наразі цією послугою користуються 803 особи, 14 із них ВПО. Автомобілі для перевезення обладнані гідравлічним підйомником і пандусом.

Серед тих, хто скористався соціальним таксі, Людмила Радченко – директорка благодійної організації «Фонд “Серця неспокійні”.

– Дуже корисна послуга, – вважає дніпрянка, – Протягом семи років ми, завдяки соціальному таксі, вивозили діток на екскурсії, майстеркласи. Зараз через війну цього немає, але я сьогодні на таксі привезла в управління свого маломобільного сина Сергія.

Щоб отримати послугу «Соціальне таксі», необхідно надати пакет документів до центру соціальної допомоги: посвідчення особи з інвалідністю або пенсійне, копію довідки МСЕК, паспорт та ідентифікаційний номер.

Також це можна зробити через «Кабінет жителя» на сайті міськради або надіслати документи через вайбер за номером: 098-165-91-91.

Програма створення безбар’єрного простору виконується

Безбар’єрність впроваджується і в навчальних закладах. Напередодні нового навчального року практично завершено роботу з облаштування міських позашкільних закладів.

– Ми облаштовуємо заклади позашкільної освіти для зручності всіх юних дніпрян, – каже Тетяна Журова, заступниця директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міськради. – Наприклад, у Центрі розвитку дітей та молоді «СтартУм» обладнуємо туалети та встановлюємо пандуси. Аналогічні роботи провели ще в 37 закладах позашкільної освіти. Це невід’ємна частина комплексного підходу Дніпра до створення доступного та комфортного середовища для всіх дітей, незалежно від їхніх фізичних можливостей.

  У місті діє Програму створення безбар’єрного простору на 2024-2028 роки. Основна фішка програми – комплексність. Тобто йдеться не про окремі об’єкти, а загалом про весь міський простір. У її підготовці брала участь і Ольга Волкова, керівник громадської організації «Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю “Океан Добра”.

– Програму ухвалено, і вона виконується, – констатує громадська діячка. – Кожен міський департамент відповідає за свою ділянку роботи, за те, щоб усе робилося якісно і вчасно. Зауважу, що доступність необхідна абсолютно всім дніпрянам. Адже кожна людина була в утробі матері і потім до трьох років ходила з мамою за ручку. Кожен одного разу стане літнім, потребуватиме тростинки. Тож ця програма актуальна для всіх.

Фото Володимира Федорищева

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version