Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Від вчительки географії – до керівниці спеціалізованої служби: історія дніпрянки Віти Волкової

історія дніпрянки Віти Волкової

Дніпрянка Віта Волкова понад два роки працює керівницею спеціалізованої служби у міському центрі соціальних служб. До цього вона була вчителькою географії. А на новій посаді вже має певні досягнення. Журналістам “Наше місто” вона розповіла, як допомагає жертвам домашнього насильства вирішити проблеми, а молодим батькам – знайти спільну мову з дітьми.

Віта Миколаївна Волкова – керівниця спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або за ознакою статі Дніпровського міського центру соціальних служб.

 За освітою Віта Миколаївна – географ. Сім з половиною років працювала у школі. Була і вчителькою, і заступницею директора. Але вирішила круто змінити свою долю і подалася до соціальної сфери.

Віта Миколаївна Волкова – керівниця спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства

 -Я прийшла до центру соціальних служб близько двох років тому, – розповідає пані Віта. – В країні почалася війна, мені хотілося бути корисною людям. Я маю власний ресурс, невгамовний позитив та комунікативні навички. Дуже рада, що знайшла роботу в Центрі соціальних служб, де мої таланти розкрилися. Тим паче, що є зворотній зв’язок. Люди вдячні за допомогу, навіть згодом телефонуть, розповідають, як справи. 

Домашнє насильство: як розпізнати і де шукати допомоги

 Один з напрямків роботи, за яким працює Віта Волкова – домашнє насильство. Це проблема, яка, на жаль, є актуальною для багатьох сімей. Часто жертвами стають найбеззахисніші – люди похилого віку, які опиняються в пастці у власному будинку. Саме про такі історії та про допомогу, яку надають постраждалим, розповіла нам Віта Миколаївна.  

 – Люди, що постраждали від домашнього насильства, звертаються до нас, ми консультуємо їх. За необхідності виїжджають мобільні бригади. Надаємо юридичну, психологічну допомогу, соціальний супровід. Ця робота досить складна емоційно. Але з іншого боку, коли розумієш, що твоя робота потрібна, що люди завдяки твоїй підтримці роблять конкретні кроки для покращення свого життя, ти отримуєш позитивні емоції. Це найголовніше у роботі. 

 Одна з найпоширеніших проблем – насильство з боку дорослих дітей у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Часто жертви соромляться звертатися за допомогою, жаліють своїх дітей і терплять знущання.

 -Один з прикладів – до нас звернулася особа похилого віку, над якою чинили домашнє насильство донька та її співмешканець, – розповіла Віта Миколаївна. –  Дорослі діти розповідали, що їхня матір є кривдником. А тим часом намагалися відібрати у неї документи на квартиру, позбавити права власності. Це дуже лагідна жіночка похилого віку, вона не мала змоги захищатися самотужки. Ми залучили юристів, питання вирішили на її користь. І такі звернення досить розповсюджені.

 Домашнє насильство може проявлятися по-різному: фізичне насильство, психологічний тиск, економічне насильство, сексуальне насильство. Якщо ви або хтось із ваших знайомих зазнає домашнього насильства, не мовчіть! Зверніться за допомогою до спеціалізованих служб.

 -Ми розповідаємо людям про їхні права, ми завжди готові на цьому шляху їх підтримати, – додала пані Віта. – У центрі соціальних служб працює декілька сервісів: мобільна бригада, денний центр, спеціалізована служба. 

Батьківство в радість: як налагодити комунікацію з дитиною

 Ще один з напрямків роботи пані Віти – тренінговий курс “Батьківство в радість”. Він направлений на підвищення батьківського ресурсу і розвиток потенціалу батьків. 

Тренінг “Батьківство в радість”

 -Цей курс допомагає батькам отримати радість і позитив в процесі виховання, – пояснила пані Віта. –  Щодня у них виникають складнощі та проблеми. А у процесі навчання ми обговорюємо, як можна налагодити комунікацію, як правильно розмовляти з дитиною, просто покращити взаємини і отримати задоволення від процесу виховання.  

 Це був пілотний проект у нашому місті, він працює з 2023 року. Наразі є багато позитивних відгуків від батьків, що пройшли курс. Вдома у них гармонія та стабільність. 

 -На одному з курсів батьківства, у нас була учасниця, яка дуже відповідально ставилася до домашніх завдань, які ми даємо, – пригадує пані Віта. –  Вона приходила додому, розповідала членам родини про завдання і вони разом його виконували. Причому, вони кожного разу чекали на наступне завдання. Так вона зацікавила та згуртувала усіх членів своєї родини. 

Головна порада усім батькам без виключення – намагатися слухати і чути своїх дітей.

 Також в ході тренінгів учасники вивчають, що таке стрес і як його подолати. Чому важливо піклуватися спочатку про себе, а потім вже про інших. На курсі організатори застосовуємо ігри, де учасники перевтілюються, вживаються у роль дитини. Програючи якісь ситуації, вони краще розуміють, що насправді відчувають діти і як з ними краще поводитись.

 -Відвідати наш курс можуть отримувачі послуг, люди, які опинилися в складних життєвих обставинах, опікунські родини тощо, – повідомила пані Віта. – Ми запрошуємо усіх, хто потребує такої допомоги. Це тривалий курс, три місяці потрібно щотижня приходити і по дві години навчатися. Учасники можуть висловити свою думку, поділитися власним досвідом чи отримати новий. Це один зі способів знайти собі мережу підтримки, люди розуміють, що у всіх подібні проблеми. Тож позитивний результат таких занять очевидний. Головна порада усім батькам без виключення – намагатися слухати і чути своїх дітей.

Цей курс допомагає батькам отримати радість і позитив в процесі виховання

Наступний курс “Батьківство в радість” розпочне свою роботу 5 вересня. Тож у всіх охочих ще є час долучитися до занять.

Звертайтеся за телефоном: 068 806 23 50.

Фото Володимира Федорищева.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: