Site icon Наше Місто

У Дніпропетровській області знайшли квіткового павука-хамелеона

Мешканка Криворізького району Дніпропетровської області Ірина Карпець на одній із місцевих квіткових галявин знайшла яскравого представника павуків-крабів – Misumena vatia, більш відомого як квітковий павук. Світлинами вона поділилася у групі «Павуки України», пише «Наше місто».

Цей вид павуків славиться своєю здатністю до мімікрії. Його тіло здатне змінювати колір, адаптуючись під забарвлення квітки, на якій павук влаштував засідку. Така вміла маскування дозволяє павуку успішно полювати на різних комах, що відвідують квіти, зокрема метеликів, бджіл та мух.

Вчені зазначають, що хоча квітковий павук є досить поширеним видом в Україні, зустріти його не так просто. Адже завдяки своїй здатності до мімікрії, павук майже непомітний на тлі квітів.

Цікавим є той факт, що зміна забарвлення павука – це досить тривалий процес. За деякими даними, для того, щоб змінити колір з білого на жовтий, павуку потрібно від 10 до 25 днів. А от зворотний процес відбувається швидше – за 5-6 днів. Вчені планують провести ряд експериментів, щоб детальніше вивчити цей феномен і з’ясувати, які механізми лежать в основі зміни забарвлення павука.

Крім унікальної здатності до мімікрії, квітковий павук також відрізняється яскраво вираженим статевим диморфізмом. Самиці значно більші за самців, іноді їх вага може відрізнятися в 100 разів. Така різниця у розмірах пов’язана з різними функціями самців і самок: самки займаються полюванням і відкладанням яєць, а самці – заплідненням.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі помітили одну з найбільших бджіл у світі, яка будує житло міцними щелепами.

Фото з групи «Павуки України».

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version