Site icon Наше Місто

Соколи, камені та мереживо: модні дизайнери Дніпра анонсували тренди осені

тренди осені у Дніпрі

Попри війну, мешканці Дніпра стежать за модою. Осінь 2024 обіцяє бути сезоном сміливих експериментів та нестандартних поєднань. Місцеві дизайнери кажуть, що одним з найяскравіших трендів стає змішування різних текстур в одному образі: м’який в’язаний светр, легка шовкова спідниця, кросівки та елегантний капелюшок. А також в тренді жіночність та мереживо. Що дизайнери Дніпра радять носити восени, з’ясовує “Наше місто”.

Мереживо та старі джинси

Цієї осені ви будете мати вигляд на мільйон, якщо у вашому гардеробі буде чорна чи молочна мереживна спідниця, вважає дніпровська дизайнерка Марія Литвиненко, власниця бренду MariLi, яка створює унікальний одяг та дає друге життя старим речам, створюючи унікальні образи. 

Дизайнерка Марія Литвиненко. Колаж: НМ

Я подивилася стріт-стайл на 2025 рік і це мереживо там всюди, – розповідає дизайнерка. – Також у моді багатошаровість. Ми не боїмося поверх чогось одягати ще щось, ми не боїмося  прикрас. Навіть не боїмося на штани одягати сукню. Це зараз взагалі пік, він тільки починається, багато хто поки не буде цього розуміти, але на наступний рік так будуть ходити пів міста, як говориться. І це дуже круто.

Також у тренді залишаються джинси, але наймоднішими будуть ті, які мають вигляд дуже старих. Дизайнерка каже, що саме такі знайти на ринку дуже важко. 

Тренди осені 2024. Колаж: НМ

З приводу головних уборів – не боїмося носити чепчики різного виду, особливо з вісюльками всякими, з якимось прикрасами,  – каже Марія Литвиненко. – І з приводу квітів: всі квіти, які ми носили минулого сезону на шиї, вони наразі переносяться на одяг. Тобто квіти залишаються в тренді, але їх багато на топах, на поясах, браслетах. Квіти трішки спустилися вниз.

У топі зберігаються макраме та сітка, якими можна стилізувати будь-який одяг. Також нікуди не діваються жакети оверсайз, але дизайнери оновили їхній силует. 

Піджаки оверсайз та головний убор. Колаж: НМ

Ми переходимо від великих оверсайзів до більш жіночного одягу. Тобто, якщо жакет оверсайз, то він приталений. Якщо спідниця, то вона коротка. Якщо штани, джинси одягаєте, то обов’язково щось жіночне зверху повинно бути, – радить дизайнерка. 

Вона додає, що восени на піку буде зелений колір – трав’яний та глибокий. 

Кольори осені

Зелений – найгармонійніший колір, що поєднує в собі емоції та інтелект,  і нам його дуже не вистачає на вулицях, каже релукер Наталя Карабутова.

Зелений колір має різні відтінки – холодний зелений чи теплий зелений. Пасує чи ні колір – це лише у портретній зоні. Якщо колір яскравіший за обличчя, то він його з’їдає – обличчя майже не видно й жінки роблять більш яскравий макіяж. На цей випадок є такий лайфхак – одягнути білу сорочку чи футболку (висвітлити обличчя) й на неї вже можна будь-який зелений піджак одягати, – радить Наталя Карабутова.

Фахівець каже, що кольори осені – це все, що асоціюється з пожовклим листям: теракотові, помаранчеві, всі теплі кольори. 

Наталя Карабутова. Фото: НМ

Є кольоротипи людей, комусь це пасує, а комусь не пасує. Краще носити відтінки, які тобі пасують, у яких почуваєшся комфортно. Також відтінок має бути доречним не тільки в даній ситуації, а й у твоєму періоді життя, – додає Наталя Карабутова.

Вона радить кожній жінці один раз та назавжди визначити свою контрастність – це співвідношення світлого і темного у зовнішності людини. Чим більша різниця між найсвітлішими ділянками і найтемнішими, тим вища контрастність зовнішності людини. 

Одягаючи чорний колір, а він у нас найбільш ходовий, за кольоротипом деякі жінки його просто не витягують через низьку або середню контрастність, – каже релукер. – Людина дивиться в дзеркало і бачить сукню, але не бачить обличчя. І вона починає домальовувати стрілки, додавати червону помаду, щоб хоч якось своє обличчя повернути. А одягнула би, наприклад, баклажановий колір або божоле, вже б було обличчя.

Ідеальна форма та блиск

Зміни очікують і консервативну вечірню моду. Сукні стають більш комфортними, каже  дизайнерка з Дніпра Олена Кондратова, власниця бренду KЕL, яка вже понад 20 років створює унікальні корсетні сукні для особливих моментів життя. Кожна з них створюється довго, але потім ідеально сидить на фігурі замовниці та схожа на витвір мистецтва. 

Дизайнерка Олена Кондратова. Колаж: НМ

В осінньо-зимовий період змінюється довжина спідниці, трохи закривається просвічуваність, припустимо, підкладка ставиться, робляться інші відтінки кольору, – розповідає Олена Кондратова. – До того ж сукня спрощується: ми впроваджуємо некорсетні сукні, робимо їх полегшеними. Ми пропонуємо трикотажні сукні з елементами драпірування. Зараз у моду увійшла зборочка і волани.

За словами дизайнерки, незважаючи на спрощення, сукні її бренду все одно залишаться жіночими та сексуальними. 

Мій клієнт завжди приходить за сексуальністю. Навіть під берці можна одягнути напівпрозору і дуже сексуальну сукню. Тобто, ДНК вашого бренду, жіночність і сексуальність, – додає Олена Кондратова.

Образи та сукні від Олени Кондратової. Колаж: НМ

Вона каже, що консервативна вечірня мода не може дозволити собі буйство кольорів. Осіння колекція оновиться такими відтінками, як марсала, темно-зелений, шоколад. Але буде багато блиску від каменів.

Якщо ми раніше в наших колекціях локально використовували каміння, припустимо, просто по корсету, то зараз ми прямо повністю заливаємо камінням всі сукні, тотально, – пояснює Олена Кондратова.  -Ще більше блиску. Клієнти цього хочуть. Здається, що жінки стали цінувати момент, ось вони прямо тут і зараз хочуть блищати. Вони розуміють, що завтра може і не настати, а у них ще не було такої сукні, тому багато хто намагається купити собі все найкраще. Ми думали, що у війну на це не буде попиту, а виявилося навпаки.

Дуже великий попит на камені. Колаж НМ

Осіння колекція вечірніх суконь доповниться жакетами оверсайз, які ще більше підкреслять жіночність образу. 

Мені подобається, коли тонкі сукні на бретельках і в камінчиках, а зверху оверсайз жакет. Це дуже гарно, – вважає дизайнерка.

До речі, сама вона корсети не носить, у її гардеробі переважають більш комфортні речі. 

Я люблю одяг зручний і натуральний: льон, шовк і щоб нічого не тиснуло. Мені подобається змішування текстур, яке зараз у тренді: в’язаний светр, шовкова спідниця, кросівки і капелюшок. Ну, тобто начебто, такі несумісні речі. А ось тут, головне, як ти це все вмієш поєднати і ще обіграти аксесуарами, – каже Олена Кондратова.

Патріотичні аксесуари

Яскрава хустка здатна доповнити і навіть змінити будь-який образ і ніколи не вийде з моди, вважає дніпровська художниця Ната Чарівна, яка створює унікальні аксесуари, що прикрасять гардероб будь-якої жінки. 

Художниця Ната Чарівна. Колаж НМ

Хустка ніколи не вийде з моди, її можна носити і на голові, як бандану, і на шиї, і замість пояса, або прикрашати пояс, можна носити на руці і в’язати на сумочку, можна пов’язати і як квітку навколо шиї, існує дуже-дуже багато варіантів, – каже художниця.

Хустка – яскравий аксесуар. Колаж: НМ

Хустки нашої землячки носять співачки Наталя Могилевська, Геля Зозуля та Камалія, акторка Ганна Сагайдачна, телеведуча Соломія Вітвіцька. Їх купують клієнти з інших країн, навіть таких віддалених, як Австралія, США та Японія.

У співачки Камалії були побажання до хустки: вона полюбляє коней, найулюблениша її квітка – орхідея і крім того, вона хотіла, щоб були патріотичні кольори. І треба було з цих трьох вихідних даних робити хустку, – каже Ната Чарівна.

Хустки для Камалії. Колаж: НМ

Кожна хустка – це маленька історія, зашифрована в символах. Наприклад, “Соколи та бавовна” – це не просто малюнок, а відображення сучасної України: сили, стійкості та надії. 

Хустка «Соколи та бавовна» виконана в зелених, достатньо стриманих кольорах. Вона патріотична, але я її виконала з додаванням рослинних та геометричних символів. І її можна прочитати не тільки як нашу сьогоденність, вона може бути самостійна поза часом, – пояснює Ната Чарівна.

Хустка “Соколи та бавовна”. Колаж: НМ

Не менш патріотичною виглядає хустка “Дівчина та соняшники”, адже яскравий сонях – це символ України. Саме з цього сюжету і почалися хустки майстрині. “Дівчина та соняшники” – це картина, яку художниця написала ще на початку війни на останньому вільному полотні. Тоді були закриті магазини і навіть фарбою з Натою Чарівною поділилися інші художники. 

Хустка “Дівчина та соняшники”. Колаж: НМ

Під час дощу квітки соняшника дивляться один на одного. Бо вони дарують один одному світло та тепло. Так і ми повинні дарувати один одному турботу та любов, –  вважає Ната Чарівна.

Розуміння того, що картина може стати хусткою та унікальним аксесуаром, прийшло пізніше. Таким чином “Дівчина та соняшники” опинилися на шовку.

Для осені я буду створювати хустки з бавовни та друкувати на них принти, –  каже художниця. – Є такий запит від дівчат. Зараз хустка переживає часи популярності. Що стосується кольорів, то тут, на мій погляд, який відгукнеться. Кожна дівчина знає, яка її хустка, бо ми всі кольорозалежні. Є кольори, які ми не сприймаємо, а є такі, до яких ми тягнемось, і справа навіть не в моді, а в тому, що в нас є така потреба. Ми насичуємося, бо ми живемо, слава Богу, в кольоровому світі.

Мода та патріотизм

Попри війну, українська fashion-індустрія продовжує розвиватися. Багато дизайнерів працюють над новими колекціями, підтримуючи таким чином економіку країни.

Українська мода під час війни пережила своєрідне відродження, ставши не просто способом самовираження, а й потужним інструментом національної ідентичності та опору. Деякі модні тренди осені 2024 року відображають наше життя. І саме це приваблює клієнтів, адже українці при виборі одягу обирають комфорт, функціональність та патріотизм.

Нагадаємо, раніше ми писали, як модні дизайнери Дніпра працюють під час війни та просувають Україну.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version