Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Де і коли у Дніпрі вперше підняли жовто-блакитний прапор

Де і коли у Дніпрі вперше підняли жовто-блакитний прапор

У 1991 році очільники Дніпра (тоді – Дніпропетровська) лишалися вірними “ідеалам” адміністративно-командної системи управління. Та попри консерватизм місцевої влади, прагнення суспільства до змін і унезалежнення від Москви було важко зупинити. Де і коли у Дніпрі вперше підняли жовто-блакитний прапор, – розповість «Наше Місто».

Однією із ключових фігур тогочасного національно-демократичного руху міста був Іван Шулик. Згодом посмертно йому було присвоєне звання Почесного громадянина Дніпра.

У липні 1991 року, у першу річницю прийняття Верховною Радою Декларації про державний суверенітет, стараннями Шулика при масовому зібранні люду над містом, вперше після революційних подій 1917-20 років, замайорів жовто-блакитний прапор.

«Підняття прапора – це було великою подією. Воно там без ексцесів не відбулося, але прапор підняли. Якесь відчуття було такої гордості, що зрештою з’явився прапор і в Дніпрі. Його зривали, були сутички, але нічого», – каже Микола Кравчук, у 1991 році – головний редактор газети «Наше місто».

Нагадаємо, раніше ми писали: Дніпряни цитують найемоційніші вірші про Україну.

Читайте також: Війна – шокова терапия для суспільства: наскільки сьогодні незалежні українці.

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: