Site icon Наше Місто

Війна – шокова терапия для суспільства: наскільки сьогодні незалежні українці 

Війна - шокова терапия для суспільства: наскільки сьогодні незалежні українці - Наше Місто

Незалежність України Верховна Рада, тоді ще УРСР, проголосила 24 серпня 1991 року. Уперше головне державне свято відзначили через рік після відповідної постанови Верховної Ради. За минулі роки дискусії про те, наскільки нашій країні не формально, а реально вдалося стати самостійною і самодостатньою державою, не припинялися ніколи. Сьогодні на війні з рф незалежність і суверенітет України наші земляки відстоюють зі зброєю в руках. Наскільки сьогодні ми незалежні? Що і хто крім зовнішніх ворогів заважають нам стати вільними в ухваленні рішень? Свою думку «Нашому місту» висловили дніпровські експерти.

Воєнна ситуація схожа на події столітньої давнини

Коли виникає реальна загроза зникнення держави, бажання відстояти свою національну ідентичність стає особливо гострим. Сьогодні ми переживаємо якраз такий доленосний момент. Але ж щось подібне не раз відбувалося в нашій історії.

Фото з архиву Валерії

– Нинішні події я б порівняла з українською національно-демократичною революцією 1917-1921 років, – вважає Валерія Лавренко, заступник директора Дніпропетровського національного історичного музею. – Тоді в Катеринославі, за свідченням різних істориків, влада змінювалася від 19 до 24 разів. Саме в той час велика кількість людей включилася в процес формування української національної ідеї. Нагадаю, що Феодосійський і Севастопольський полки, які дислокувалися в Катеринославі, в роки Першої світової війни входили до 34 дивізії. Це одна з перших українізованих дивізій! І сьогодні війна для українців і, зокрема для дніпрян – можливість не словом, а ділом, відстоювати свою незалежність.

Утім, окрім зовнішньої загрози, є й внутрішня, яка заважає жити і будувати повноцінне демократичне суспільство. Це, звісно, корупція.

– Корупція справді зумовлює багато наших проблем і протиріч, – констатує експерт. – Приміром, усім відомо, що існують цілком легальні можливості уникнути мобілізації, чим нерідко й користуються військовозобов’язані чоловіки. Так і створюється наратив: бідні в окопах захищають Україну, а багаті відпочивають на Мальдівах. Звісно, така соціальна несправедливість не на користь нашій незалежності.

Війна посилить відповідальність політичних еліт

Так виходить, що незалежність України – це ще не результат, а тільки процес.  Причому, поки що зусилля побудувати справедливе суспільство нагадують устремління до горизонту. Послідовні, але абсолютно марні. Чому?

Фото із фб-сторінки експерта

– Попередні покоління заклали підвалини для незалежності – ухвалили відповідну постанову, затвердили прекрасну демократичну Конституцію, але наступники очікуваних цілей не досягли, – зазначає Руслан Бортник, політичний експерт. – Причина в корумпованості та незрілості політичних еліт. Спочатку, отримавши у спадок багатющу країну, під час розподілу активів цієї країни зруйнували економіку. Потім зробили Україну залежною в політичній, освітній, гуманітарній сферах від зовнішніх втручань.

Експерт підкреслив, що зараз Україна веде війну за незалежність із рф, але при цьому її залежність від західних союзників критично зросла. На жаль, і сьогодні рівень корупції надзвичайно високий. Але заважає нам не тільки корупція.

– На ситуацію в країні негативно вплинула і розділеність українського суспільства, продовження боротьби за гуманітарне домінування, – продовжує Руслан Бортник. – На жаль, ми й сьогодні бачимо спроби однієї частини суспільства нав’язати свої культурні та історичні цінності іншій її частині. Усе це на тлі зовнішньої агресії та тотальної корумпованості політичних еліт не викликає оптимізму в українців.

Але чи є привід для нехай і стриманого оптимізму? На думку співрозмовника, ситуацію змінить війна.

– Війна в будь-якому разі відіграє очищувальну роль, – резюмує політичний експерт. – Це кривава, шокова терапія для всього суспільства і всієї держави. Як би не закінчилася війна, Україна стане іншою. Обов’язково посилиться відповідальність політичних еліт перед народом, а самі люди більше цінуватимуть те, що мають. Тоді ми точно станемо незалежнішими.

Повністю незалежних країн не існує

Звісно, за визнаними абсолютною більшістю держав юридичними нормами, Україна – незалежна і суверенна країна. Але фактично частину її захопив агресор і не просто захопив, а «узаконив», приєднавши до своєї імперії. І при цьому ми переганяємо російський газ у Західну Європу. Про яку незалежність можна говорити?

Фото із фб-сторінки експерта

 – Що робити, повністю незалежних країн у світі взагалі не існує, – констатує Ігор Куликовський, офіцер ЗСУ, учасник бойових дій. – Тому що є глобальна економіка, домовленості з іншими країнами. Хоча в нас війна з росією, ми продовжуємо виконувати договірні зобов’язання з перегону газу через газотранспортну систему з рф до Західної Європи. Було б логічно перекрити цю трубу, але не можемо цього зробити, оскільки вплутані в глобальну економіку. Це стосується не тільки газу, а й усього банківського сектору, фінансової системи, міжнародних перевезень і багато чого іншого. Щойно Україна укладає міжнародний договір, вона стає залежною від цього договору.

Війна вбиває українців, виснажує економіку, але захисники нашої країни зі зброєю в руках насамперед відстоюють національну незалежність.

– Фактично ми 30 років знищували країну корупцією, постколоніальним своїм менталітетом, неправильною дипломатією, – продовжує  військовослужбовець. – А сьогодні повторно здобуваємо незалежність, яку не змогли втримати після 1991 року. Скільки цей процес триватиме важко сказати. Війна вбиває економіку, погіршує демографічну ситуацію. Щодня гинуть наші захисники-герої. Тож говорити про реальні зміни можна буде через десятиліття. Багато в чому це залежить від усіх нас. Адже незалежність – у головах. Це – ми самі.

  Як зберегти рівновагу в голові

Наскільки незалежні самі українці? Війна набула затяжного характеру, і це розуміють практично всі. Люди втомилися і частково деморалізовані. Піддавлює невизначеність. Як у такій ситуації бути спокійними, як не стати жертвою психологічних маніпуляцій і зберегти рівновагу в голові?

Фото з архиву психолога

– Звісно, під час війни настрої людей тривожні, – розповідає Олександр Томін, дніпровський психолог, тренер НЛП. – . Основну інформацію українці черпають із новин, здебільшого соцмереж, де достатньо ворожого ІПСО або повно хайпового, недостовірного спаму. У цих умовах важливо не втрачати самоконтроль і здоровий фізичний та психічний стан, бо перемагає той, хто стійкий. Потрібна інформаційна гігієна, обмеження або дозування споживання новин. Слід перевіряти джерела та достовірність інформації, і не поспішати самим розганяти «сенсації». Як варіант, краще аналізувати новини за кількома незалежними першоджерелами, і робити висновки хоча б через добу.

  Але як впоратися з емоціями, які постійно накопичуються і підточують зсередини?

– Це нормальна реакція організму на ненормальну ситуацію, – відповідає експерт. – Психіка й організм хочуть відреагувати на стрес і за можливості впоратися зі стрес-фактором. Постарайтеся відстежити емоцію. Визначити, де і що саме відчуваєте.  Контролюйте своє дихання. Затримайте його, а потім зробіть повільний повний вдих і на восьмій секунді повністю видихніть.  Повторіть цю вправу кілька разів.  Напружте кулаки, потримайте їх у такому стані й відпустіть. Краще це зробити кілька разів. Випийте повільно пляшечку води, не поспішаючи, по ковтку, з паузами в пару секунд.

Але основна порада професійного психолога – не відчувати себе жертвою чи заручником обставин війни, а діяти!

– Допомагайте або донатьте на ЗСУ, допомагайте оточуючим людям або тваринам, наведіть лад у речах або справах, проведіть ревізію непотрібних речей, – резюмує експерт. – Це важливо робити регулярно, що додасть впевненості та психологічної стійкості. А перемагає той, хто більш стійкий.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Тема дня, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version