Site icon Наше Місто

Врятувати холодильник і добути окріп: які енергоприлади допоможуть підготуватися до складної зими

Осінь та зима можуть бути складною – відключення електрики триватимуть кілька годин, прогнозують експерти, повідомляє Наше місто. Тож усім громадянам радять не відкладючі підготоуватися до блекаутів.

Погодьтесь – тут є над чим поміркувати.  В першу чергу – як придбати техніку для енергетичної автономності можна придбати за розумні гроші, адже переважна більшість містян – люди небагаті.

Захищаємо техніку: реле напруги та ДБЖ

Отже, серед корисних та бюджетних рішень –  придбати реле напруги, яке має вберегти велику побутову техніку від стрибків напруги, коли після відключення стаціонарна електромережа вмикається.

Реле коштують від 350-400 грн і вище. Найпростіше рішення – такий прилад вмикається в розетку, після чого вже в реле вмикається техніка, приміром – холодильник. У разі відключення/включення електрики реле забезпечує невелику паузу у подачі напруги, яка дозволяє вберегти прилад.

Також можна придбати та використовувати джерело безперебійного живлення (або ДБЖ). Цей пристрій буде корисним приміром для користувачів персональних комп’ютерів. У  разі стрімкого відключення електрики ДБЖ дозволяє техніці попрацювати ще певний невеликий час, за який можна приміром зберегти дані на комп”ютері та коректно вимкнути його.

Зарядна станція: головне – визначити потрібну потужність

Серед можливих практичних рішень  для заживлення побутової техніки під час блекаутів –  – використання зарядної станції потрібної потужності.

Такий пристрій дозволить забезпечити електричним живленням, приміром, холодильник на деякий час. Отже, продукти та готові страви, які в ньому знаходяться, будуть зберігатися при низьких температурах, молоко чи готовий борщ не зіпусються

 Дніпрянин Юрій поділився з нами наступним лайфхаком. Ще до стрибка цін в липні, пов’язаного з тотальними відключеннями світла, він придбав зарядну станцію Bluetti EB70 потужністю до 1 кВт. На той час пристрій коштував близько 27 тис. грн

За відгуками чоловіка, завдяки станції він зміг заживлювати та підтримувати роботу холодильника, а також пральної машини, праски та навіть микрохвильовки (усі прилади підключалися окремо).

Варто зазначити: обираючи зарядную станцію в першу чергу вкрай корисно визначити потужність, яка потрібна для того, щоб ваша конкретна техніка (той же холодильник) зміг працювати.

Тож варто дуже уважно вивчити параметри власного холодильника, пральної машини та ін., або скористатися послугами фахівця-електрика, який зможе визначити характеристики та потреби у енергії конкретного прилада та порадить зарядну станцію відповідної потужності.

Зарядні станції – важкі, однак або мають ручку/ручки, або колесики для пересування. Якщо дозволяє планування та умови конкретної квартири – звісно, можна прокласти подовжувачі від зарядної станції для конкретних електроприладів.

Також важливо, аби станцію можна було відносно швидко зарядити від стаціонарної електромережі в той час, коли подаватимуть (сподіваємося, за графіком). Адже усі ми пам’ятаємо вкрай напружені графіки відключень/включень 7/2: за дві години людям треба було дуже швидко зарядити пауербанки, вирішити усі завдання, пов’язані з електрикою тощо…

Ставимо чайник: знаходимо не-електричну альтернативу побутовим приладам

Досвід показує, що найбільш енерговитратні домашні прибори – праска, електрочайник, мікрохвильовка. Тобто під час відключень забезпечити їх живленням – доволі складно, потрібні дуже потужні пристрої.  ВідповіднО, користуватися такими приладами краще, коли світло є в наявності.

Вірогідно, якщо в квартирі є та газову плита, то для того, щоб закип’ятити воду під час відключень можна використати звичайний чайник. Його варто заздалегідь придбати або дістати із комори старий девайс з радянських часів:)

Якщо ж в квартирі /будинку немає газопостачання – варто закип’ятити воду в той час, коли є електрика, та залити у термос/термопот.

Те ж стосується мікрохвильовки. Розігріти їжу у разі відключень за наявності газової плити краще за все просто на сковороді.

А ось прасувати речі краще у той час, коли є електрика в стаціонарній електромережі. З урахуванням обставин нашого складного часу – краще прасувати речі “з запасом”, про всяк випадок.

Читайте також: В «Укренерго» розповіли, чи надовго повернулися відключення світла

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version