Site icon Наше Місто

Енергетична незалежність у Дніпрі: як взяти пільгові кредити та скільки коштує техніка

Скільки коштує своя енергетична незалежність - Наше Місто

Масштабні відключення електрики, які прогнозують представники “Укренерго” та експерти з питань енергетики на осінь-зиму, примушують громадян замислюватися про те, як підготуватися до складної осені та зими

12 годин без світла – песимістичний сценарій на прийдешню осінь та зиму. Оптимістичний – 6-8 годин без електрики будуть проводити громадяни. Такий прогноз дає експерт з питань енергетики Микола Закревський

Пікове споживання електроенергії в Україні складає 15 ГВт, пояснює фахівець. Наразі базова генерація енергії дає приблизно 9 ГВт, ще 2 імпортуються з країн ЄС. Тож навіть математично маємо колосальний дефіцит електрики.

Отже, громадянам вкрай корисно поміркувати про те, як забезпечити хоча б умовну енергетичну незалежність для власної квартири чи приватного будиночка (в місті або за містом). Простіше кажучи – мати автономне джерело електричної енергії на випадок тривалих відключень енергопостачання.

Техніка для енергетичної автономності: на що варто звернути увагу

Отже, одне з вірогідних рішень, яке підходить саме для квартири у багатоквартиному будинку  – придбати зарядну станцію, яка дозволить заживити певну техніку (приміром, холодильник, бойлер та ін.) у разі відключень. Генератори – рішення для будинків з ділянкою, до того ж вони потребують витрат пального, тож електрика стає справді “золотою”. 

Зарядні станції різної потужності пропонують численні вітчизняні маркетплейси та магазини техніки. Крім того, можна спробувати придбати енергетичну техніку за кордоном.

Для того, щоб визначити  модель, яка стане у нагоді саме вам, варто приділити цьому питанню трохи часу, можливо – навідатися до магазинів техніки та докладно проконсультуватися на місці.

Головне – максимально чітко визначити, скільки Вт/ кВт енергії потрібні для того, щоб стартово  заживити, приміром, ваш холодильник, та підтримувати його роботу певний час. Адже ми пам’ятаємо, що липневі відключення у страшенну спеку призводили до того, що холодильники не працювали, а харчі швидко псувалися. 

Треба чітко розуміти, що зарядні станції, які може придбати людина навіть з середніми доходами, дозволять заживити хіба що один конкретний електроприлад, по черзі.  Приміром, якщо треба скористатися пральною машиною під час відключень світла  – підключаємо пралку до зарядної станції. Далі – підключаємо холодильник  та ін.

Купуємо енергоприлади в розстрочку – ціни та умови 

Один з найбільш зрозумілих та відносно доступних для пересічних громадян методів – придбати техніку для енергетичної автономності в форматі  “Оплата частинами”. 

Послугу такого типу (її назви можуть трохи різнитися)  пропонують кілька банків – “Абанк”, “Монобанк”, “Приватбанк” та ін. Сутність в тому, що клієнт може придбати достатньо дороговартісну техніку одразу, а сплачувати її вартість протягом кількох місяців, рівними частинами. 

Власне, саме розстрочка дає можливість придбати прилад, який коштує як дві – три зарплати пересічного громадянина.

Приміром, автор цього матеріалу отримав повідомлення від “Абанку” про те, що до кінця серпня фінустанова пропонує придбати товари енергоавтономності на гарних умовах в форматі “Плати частинами”. Крім того, банк пропонує кешбек 5% на такі покупки. Тож просто зараз активно моніторю зарядну станцію, аби придбати на вигідних умовах.

– Наші клієнти можуть придбати альтернативні джерела живлення з “Плати частинами” від “Абанку” і додатково отримати 5% кешбеку. Це чудова можливість заощадити. Дякуємо нашим партнерам — відомим мережам магазинів, які вирішили приєднатися до такої ініціативи, — зазначає Євген Зайченко, заступник Голови правління “Абанку”.  Акція триває до кінця літа в магазинах Comfy, “Епіцентр”, “АЛЛО”, Rozetka, Moyo, “Цитрус” та КТС. 

Отже, щоб скористатися опцією “Плати частинами”, треба бути клієнтом банку, який надає таку можливість,  та попередньо узгодити з банком ліміт на таку розстрочку.  А далі  – обираємо бажане обладнання / зарядну станцію.

Приміром, в Інтернет-магазині “Розетка” наразі продається зі знижкою зарядная станція  Bluetti Power Oak потужністю 700 Вт




Під час оформлення замовлення обираємо формат “Плати частинами”. Обираємо, на скільки місяців / частин буде розділена оплата. Приміром, якщо обрати 10 місяців, то платіж щомісяця складатиме 2 тис.грн + мінімальний відсоток. Дізнаємося, яку суму банк списує одразу: в нашому прикладі – це буде 2000 грн.

Далі оформлюємо замовлення в магазині, слідом –  підтверджуємо оформлення “Плати частинами” в банку. Якщо всі “зірки зійшлися” – замовлення підтверджується та через певний час можна отримати в магазині свою зарядну станцію (вже сплачену банком). Відповідно, щомісяця буде потрібно вносити платежі та гасити кредит.

Пільговий кредит на сонячну панель чи вітряк – які умови?

Ще одна можливість, яка може бути корисною для власників/мешканців приватних будинків – пільгові кредити на придбання сонячних панелей або вітрових установок, які можна встановити на ділянці та за умови відповідної погоди отримувати енергію для власних потреб.



Відповідну програму влітку анонсував уряд, після чого низка банків запропонували власні програми кредитування на відносно лояльних умовах.

Приміром, у державному “Приватбанку” у межах державної ініціативи пропонують пільговий кредит в рамках програми Джерела енергії з такими параметрами:

– мінімальна сума кредиту – 100 тис. грн;

– максимальна сума кредиту – 480 тис.грн;

– відсоткова ставка для клієнта (з урахуванням компенсації) – 0% річних;

– Перший внесок – від 10%  вартості обладнання;

– строк кредитування – від 12 до 60 місяців.

Варто розуміти, що в межах такого пільгового кредиту гроші “на руки” не видаються, пояснюють в “Приватбанку”.  Для початку клієнт отримує погодження в фінустанові, обирає потрібний товар у постачальника (продавця).  Це можуть бути сонячні чи вітрові гібридні системи енергопостачання (потужністю до 10 кВт).   Клієнт отримує рахунок, робить перший платіж – свій внесок, надає банку реквізити, після чого банк за рахунок кредитних коштів сплачує більшу частину вартості товару.  Потім покупець має повертати банку безвідсотковий кредит протягом терміну, на який оформлено кредит.

– Наша задача – забезпечити клієнта коштами для придбання товару, який він підібрав для себе,  – наголошує Олег Серга, прес-секретар “Приватбанку”. –  До речі, на сьогодні ми отримали майже 1000 заявок від клієнтів (середня сума кредиту – 300 тис. грн). Більше половини –  запити з позитивним попереднім рішенням.

Крім того, є низка важливих умов, які висуваються до потенційного отримувача кредиту в “Приватбанку”.

Приміром, нерухомість позичальника – це має бути домогосподарство з об’єктом нерухомості, загальна площа якого не перевищує 250 кв. метрів (крім земельних ділянок). 

Розмір середньомісячного сукупного грошового доходу позичальника та його/її дружини (чоловіка) за останні 6  місяців, що передують отриманню кредиту, НЕ має перевищувати 10-кратний розмір місячної середньої заробітної плати в Україні (розрахованої на основі офіційних даних Держстату та/або Пенсійного фонду України).

У 2024 р. середня зарплата в Україні складає 17 442 гривень. Отже, щомісячний дохід позичальника за півроку перед отриманням кредиту не має перевищувати 174 тис.грн.

Вік позичальника може бути від 21 року, на дату закінчення строку споживчого кредиту не має перевищувати 70 років (включно).

Серед додаткових вимог, які зазначає конкретно “Приватбанк” –  наявність особистого рахунку постачальнику електроенергії.

Пробуємо отримати кредит: практичні кроки

Отже, як на практиці отримати пільговий кредит на сонячну панель чи вітряк для приватного будинку у “Приватбанку”?

Для подачі заявки треба зайти на головну сторінку банку, розділ “Кредити”, потім  – перейти на сторінку Джерела Енергії, – пояснює Олег Серга, прес-секретар “Приватбанку” –  Внизу сторінки буде “Калькулятор” на якому клієнт може подати заявку на отримання кредиту. І вже за 2 хвилини отримати рішення.

Вже через тиждень після позитивної відповіді заявку можна буде подати і у будь-якому відділенні банку.

У фінустанові наголошують: клієнт може придбати всі енергоустановки, які регламентовані урядовою постановою, а саме – фотоелектричні модулі (простіше – сонячні електростанції)  та/або вітрові електроустановки потужністю від 1 кВт до 10 кВт.

Передбачається, що пристрої повинні купуватися разом із гібридними інверторами, працювати як в автономному, так і в синхронному (з зовнішньою мережею) режимі, та установками зберігання енергії ємністю від 1 кВт•год на кожен 1 кВт встановленої потужності генеруючої установки.



Отже, згідно до рекомендацій банку заходимо до розділу Калькулятор кредитної програми “Джерела енергії”. Виставляємо мінімально можливу суму – 100 тис. грн та максимальний термін – 60 місяців

Вже на етапі прорахунку отримуємо суму платежу в 1667 грн. Комісія – 1500 грн. Також пам’ятаймо, що перший внесок – 10%, тобто у нашому випадку – 10 тис.грн.

Подаємо заявку та чекаємо відповіді від банку.

Варто зауважити, що  обладнання для конкретного домогосподарства може коштувати значно вище, тож і власні інвестиції та платежі по кредиту будуть вищими.

А тим часом

Вже у вересні через “Дію” можна буде оформити “Національний кешбек”, який дозволить отримати до 3 тисяч гривень компенсації на місяць за придбання товарів українського виробництва.

Кешбек можна буде витратити на певні послуги: комуналку, донати на армію, військові облігації, транспорт, мобільний зв’язок, спорт, кіно та медичні послуги. Тобто, просто отримати гроші на картку не вдасться.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version