Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ В Україні зареєстровано новий штам коронавірусу FLiRT: чи загрожує він дніпрянам

В Україні зареєстровано новий штам коронавірусу FLiRT

Останні новини про поширення COVID-19 в Україні викликають все більше занепокоєння. Вже відомо про випадки захворювання новим штамом коронавірусу FLiRT. Але чи варто дніпрянам побоюватися цієї загрози? З цим та іншими питаннями журналісти “Наше місто” звернулися до місцевих експертів.

Україною шириться нова хвиля COVID-19. Лише за липень захворіли 11 389 людей, 2 672 з них були госпіталізовані та пройшли стаціонарне лікування. Порівняно з попереднім місяцем захворюваність на COVID-19 в Україні зросла у 6 разів. 

Ігор Кузін – головний державний санітарний лікар України

-За липень зафіксували близько 12 000 випадків захворювання на коронавірус, а в червні їх було лише 2000, – сказав Ігор Кузін, головний санітарний лікар. – Наразі по країні циркулює десять варіантів “Омікрону”.

Більш того, в Україні зареєстровано новий штам Ковіду – FLiRT. 

Він походить від варіанта “Омікрон”. Через специфічні мутації в білку-шипу вірус може краще зв’язуватися з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. 

В Україні зареєстровано новий штам коронавірусу FLiRT

В Україні зафіксували вже першу смерть від нового штаму. На Франківщині померла 80-річна жінка. У лабораторії підтвердили, що в її організмі був субваріант FLiRT класичного штаму “Oмікрон”.

FLiRT у Дніпрі: чи загрожує місту новий штам?

Медики Дніпра кажуть, що зростання кількості хворих є традиційним у цю пору року, а новий вірус поки не створює загрози.

Тетяна Мартиненко – головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я населення ДМР

-Зараз на території України циркулює 10 варіантів штаму “Омікрон”, FLiRT – один з варіантів, – пояснила Тетяна Мартиненко – головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я населення ДМР. – Існує певна сезонність, коли циркуляція подібних вірусів підвищується. Наприкінці серпня-початку вересня спостерігаємо підйом захворюваності. Така тенденція існує вже не перший рік. 

Проте нового штаму, про який так багато говорять останнім часом, у Дніпрі поки що не виявлено.

-Ми з фахівцями обласного центру профілактики та контролю захворювань з’ясували, що на території Дніпра ще немає нового штаму, – сказав лікар-інфекціоніст Микола. – У нас поки що є штам “Омікрон” та підштам “Джена”. Наразі пацієнти звертаються з такими симптомами: нежить, біль та першіння у горлі, біль у м’язах, очах, підвищення температури тіла. Це може призвести до бронхіту чи пневмонії. Тому раджу одразу звертатися до сімейного лікаря. За необхідності він скерує до інших фахівців чи стаціонару.

Центр контролю та профілактики хвороб постійно відправляє зразки для того, щоб моніторити ситуацію, – підкреслила Тетяна Мартиненко. –  У нового штаму немає специфічних симптомів. Вони такі, як і у інших варіантах “Омікрону”. Також немає підтвердження того, що він більш заразний.

У Дніпрі фіксують збільшення захворюваності на COVID-19

Тим не менш, мешканці Дніпра все частіше стикаються з діагнозом COVID-19. За даними Тетяни Мартиненко, головного спеціаліста департаменту охорони здоров’я населення кількість хворих за тиждень зросла на 36%.

-Протягом останніх тижнів у Дніпрі  спостерігається збільшення кількості хворих на коронавірусну хворобу, – повідомила Тетяна Мартиненко, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я населення ДМР. За минулий тиждень було зареєстровано 495 випадків. Переважна більшість – дорослі, близько 90%. Госпіталізація пацієнтів в заклади охорони здоров’я Дніпра не збільшилася, за тиждень госпіталізували 98 осіб. Смертельних випадків не зафіксовано. 

Попри зростання кількості випадків COVID-19, медична система Дніпра готова до викликів.

Попри зростання кількості випадків COVID-19, медична система Дніпра готова до викликів. Однак, щоб уникнути поширення інфекції, важливо дотримуватися рекомендацій лікарів і правил гігієни.

-Всі заклади охорони здоров’я підписали договори з НСЗУ і надають медичну допомогу пацієнтам з інфекційними хворобами згідно з пакетами НСЗУ безплатно, – підкреслила Тетяна Мартиненко. –  Всі лікарні оснащені обладнанням. Воно було закуплене за кошти міського бюджету ще на початку епідемії COVID-19. Заклади охорони здоров’я оновлюють запас медикаментів, деззасобів, засобів індивідуального захисту. До зростання захворюваності готові. 

Міська лікарня Дніпра: 180 ліжок для пацієнтів з COVID-19

Журналісти відвідали одну з міських лікарень Дніпра, щоб на власні очі побачити, як місто готується до можливого нового спалаху COVID-19. Лікар-інфекціоніст запевнив, що медичний заклад повністю готовий до надання допомоги пацієнтам з коронавірусом.

Лікар-інфекціоніст міської лікарні

-У нашій лікарні 180 ліжок, до кожного підведено кисень, – сказав лікар-інфекціоніст Микола Олександрович. – Ми маємо все обладнання, медикаменти та засоби індивідуального захисту для надання допомоги хворим на Ковід. 

За словами лікаря-інфекціоніста, за липень і частину серпня через відділення пройшло 193 пацієнти з діагнозом Ковід. 

-У нашому відділенні наразі перебуває 77 пацієнтів з діагнозом Ковід, – сказав Микола Олександрович. – Вони потребують цілодобової стаціонарної допомоги. Двоє з них перебувають у відділенні інтенсивної терапії, у важкому стані. Наскільки мені відомо, рівень захворюваності підвищився загалом по місту. За тиждень виявлено близько 500 випадків.

Вакцинація – захист від COVID-19, доступний кожному

Медики наголошують, що єдиним дієвим та безпечним способом набути імунітет є вакцинація. Щеплення проти COVID-19 залишаються безоплатними для кожного українця.

-Обов’язково потрібно вакцинуватися людям, що мають хронічні захворювання та надмірну вагу, – підкреслила Тетяна Мартиненко. – За останніми рекомендаціями МОЗ, проводиться щеплення і ревакцинація кожні шість або 12 місяців. Це залежить від стану пацієнта. Також рекомендуємо проводити щеплення людям, які мають контакти з великою кількістю людей. Це військові, медики, рятувальники, вчителі, працівники сфери обслуговування, торговельної мережі тощо. 

Вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторіях, звернувшись до свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцину Pfizer.

-У нас працює 12 центрів вакцинації, – повідомила Тетяна Мартиненко. – Наприклад, за останній тиждень у Дніпрі щодня вакцинувалися до 30 осіб. Черг наразі немає. Тож звертайтеся до найближчого центру і вакцинуйтеся. 

Також медики радять дотримуватися простих, але ефективних заходів, які допоможуть захистити вас та ваших близьких.

-Правила профілактики залишаються незмінними, – нагадала Тетяна Мартиненко. – Якщо людина захворіла, вона має сидіти вдома. Не потрібно приходити в колектив та заражати інших співробітників. Рекомендуємо уникати місць масового скупчення людей. Люди з імунодефіцитним станом мають перебувати у масках. Після повернення додому, обов’язково мийте руки. 

МОЗ оновлює рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19

За даними МОЗ, ревакцинацію через 6-12 місяців рекомендовано робити людям із груп ризику:

  • дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;
  • вагітним;
  • людям, старшим за 60 років;
  • дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
  • представникам професійної групи ризику.

Наразі в Україні доступно понад 500 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини (виробництва Pfizer) для дорослих та понад 50 000 доз для дітей, вона є у всіх областях.

Єдиним дієвим та безпечним способом набути імунітет є вакцинація.

Довідково

Ну, і оскільки Сovid знов почався досить масово, давайте пригадаємо основні правила.

МОЗ оновлює рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19

Сам собою позитивний тест ні про що не говорить, крім того, що ковід є. Це не дорівнює важкому перебігу, але вимагає обмежити контакти.

Пневмонія визначається методом аскультації (вухом, якщо простіше), за допомогою УЗД, рентгена, або КТ. Але при ковідній пневмонії вухом можна нічого не почути, а рентген не є показовим. КТ або УЗД має сенс робити в тому випадку, якщо є задишка, тахікардія, та/або низька сатурація в стані спокою.

Визначити чи у Вас бактеріальна пневмонія, чи вірусна, можливо виключно за результатами аналізів крові. Приймати антибіотики має сенс виключно при бактеріальній інфекції. Профілактично вони працюють приблизно так само, як ванна з йоду на випадок, якщо в найближчій перспективі є ризик подряпин. 

Сатурація вище 90 не є приводом для істерики. Зниження сатурації може бути пов’язане не тільки з функцією дихання, а й, наприклад, з низьким гемоглобіном, проблемами з серцем або судинами.

Частота дихання в нормі 12-20 вдихів на хвилину. Пульс в нормі 60-80 ударів на хвилину. І те, й інше вимірюється в стані спокою. Значно збільшені показники можуть говорити про дихальну недостатність, яку ваш розумний організм намагається компенсувати. Нав’язливий кашель, до речі, може свідчити про те ж саме.

Поява нового штаму коронавірусу FLiRT є серйозним викликом для України, але не є приводом для паніки. Дотримуючись простих правил безпеки і довіряючи рекомендаціям медиків, ми зможемо захистити себе і своїх близьких.

Фото: Володимира Федорищева, МОЗ.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: