Site icon Наше Місто

Як у Дніпрі підприємці розвивають бізнес завдяки державним грантам

Фото Валерія Кравченко

Грантова програма “єРобота” успішно працює вже два роки. Це – проєкт безповоротної фінансової підтримки  для тих, хто прагне відкрити власний бізнес або розширити існуючий. За цей час держава через гранти інвестувала у розвиток підприємництва 8,5 млрд грн.  Підтримку отримали 18 тис. підприємців, які створюють понад 55 тис. нових робочих місць в різних галузях.

Один з компонентів держпрограми “єРобота” –  ініціатива “Власна справа”. В ній з успіхом взяли участь вже 16,6 тис. підприємців. Низка цікавих та надихаючих прикладів того, як  люди розширюють свою справу або починають бізнес,  є в Дніпрі. Про це розповідає “Наше місто”.

Лікарка Олександра повернулася до Дніпра та відкрила стоматклініку

Олександра Жарікова, стоматолог з Дніпра  з 20-річним досвідом роботи, до війни  разом з колегами працювала у невеликому стоматкабінеті. А зараз приймає пацієнтів у сучасній клініці з красивою назвою “Sunflower Dental Clinic” у центрі міста.

– Соняшник – це розквіт, це символ України, – розповідає Олександра про свій бренд.

З початком великої війни вона разом з дитиною виїхала за кордон. Певний час працювала за своїм фахом у Німеччині та Австрії. Втім, невдовзі вирішила повернутися до Дніпра.

– Адже тут мій бізнес, мої дівчата, з якими ми працюємо, – каже вона.

Олександра скористалася можливістю, яку запропонувала держава, та наприкінці 2023 р. завдяки гранту від ініціативи “Власна справа”  придбала нове обладнання. За умовами державної підтримки підриємиця працевлаштувала у своїй клініці чотирьох людей – лікаря, асистентів, адміністратора.

Клініка Олександри – простора та затишна, тож навіть ті пацієнти, яких лякає візит до стоматолога, можуть почуватися розслаблено та спокійно. У Sunflower Dental Clinic – чимало клієнтів та багато роботи, яку фахівці виконують професійно та з турботою про здоров’я людей.

Загалом у межах субпроєкту “Власна справа” підприємці України отримали 4 млрд грн на започаткування або розвиток бізнесу. 2 млрд грн з цієї суми вже повернулись державі у вигляді сплачених податків.

Вражає позитивна статистика з Дніпра та області: від початку дії програми “Власна справа” є близько 800 позитивних рішень про надання грантів. З них майже 350 – саме у Дніпрі. 

Міська влада підтримує розвиток підприємництва в Дніпрі

Розвиток малого та середнього бізнесу вкрай важливий для міста. 

– Влада  Дніпра зі свого боку всіляко сприяє зростанню підприємництва та підтримує усі корисні ініціативи у цій сфері, – підкреслює Тетяна Янушкевич, начальниця Інспекції з питань праці та зайнятості населення міської ради. – Адже малі, середні підприємства, які успішно працюють  – це робочі місця, податки, в т.ч. – до міського бюджету, та загалом – жваве економічне життя.

Дніпряни та ВПО, які мешкають у нашому місті, активно подаються на державні гранти. Завдяки держпідтримці підприємства з Дніпра отримують можливості  для зростання, збільшення обсягів виробництва, опановують нові напрямки діяльності.

Загалом Дніпропетровщина входить до числа найактивніших регіонів – учасників програми:

– За підсумками 12-ї хвилі програми “Власна справа” в цьому році маємо ще 413 переможців, вони отримають 103 млн гривень. Переважна більшість грантоотримувачів планують витратити кошти на придбання обладнання для бізнесу, – зазначає Тетяна Янушкевич.

Більшість учасників – підприємці з досвідом, які беруть грант на масштабування свого бізнесу.  Проте 20% отримувачів – люди, які починають свою справу.  Найчастіше грантові ресурси спрямовують на відкриття кав’ярень, пекарень, салонів краси, перукарень, кабінетів манікюру, запуск швейного виробництва, створення освітніх центрів. Також у тренді – відкриття закладів торгівлі, будівництво, СТО, розповідає Тетяна Янушкевич.

Дніпрянка Єлизавета хоче розширити модний бізнес, аби вдягати панянок в українське

Дніпрянка Єлизавета Караван, власниця бренду  KARELLE’s, просто зараз бере  участь у програмі ”Власна справа” – прагне отримати грант для розширення виробництва одягу.

Свій бізнес жінка заснувала у  2018 р., в 2020-му створила виробництво комфортного та стильного жіночого одягу.  У 2021 р. відкрила магазин в ТРЦ “Дафі”.

Зараз тут представлено сукні, костюми, блузки, а невдовзі до осіннього сезону буде верхній одяг.  Всі стильні та яскраві речі для модних панянок розробляють стилісти, дизайнери, відшивають фахівчині саме у Дніпрі. Загалом на виробництві та у напрямку продажів бренду  KARELLE’s працюють понад 40 осіб.

Увесь одяг – з якісних матеріалів, відшивається з душею, речі – стильні та зручні. Власний бренд Єлизавета та її команда просувають також через Інстаграм.

– Ми – простір ідеальних костюмів, це – наша “головна страва”, – каже підприємиця. –  Продовжуємо радувати наших жінок!

Зараз Єлизавета прагне розширювати швейне виробництво завдяки державному гранту має намір придбати обладнання, найняти на роботу двох швачок, а також збільшити розмірну сітку одягу.

– Це дуже актуально для багатьох дівчат, ми хочемо, аби вони купували красиві якісні речі українського виробника, – зазначає Єлизавета.

Крім того, в планах – масштабувати бізнес – відкрити точки продаж на Західній Україні. Єлизавета Караван впевнена у перемозі та вірить в успіх своєї справи.

Як отримати грант від держави на розвиток бізнесу та які умови?

У межах ініціативи “Власна справа”, яка є частиною державної програми “єРобота”,  українці можуть отримати мікрогрант у розмірі 50 – 250 тис. грн.

Кошти не видаються “на руки”, їх можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення. 

Подати заявку на отримання гранту можуть громадяни – фізичні особи, фізичні особи-підприємці, а також юридичні особи

Отримати мікрогрант може як діючий підприємець, так і початківець. Обов’язкова умова – створення 1-2 робочих місць – залежно від суми гранту. 

Ключові умови програми “Власна справа”:

Докладну інформацію щодо ініціативи “Власна справа” можна знайти на профільному сайті або на порталі “Дія”. Також на вебсайті можна знайти шаблони для підготовки бізнес-планів.

Фото Валерія Кравченко учасниць проєкту “Власна справа”, міської ради Дніпра

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version