Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як у Дніпрі підприємці розвивають бізнес завдяки державним грантам

Михайло Чернов

Фото Валерія Кравченко

Грантова програма “єРобота” успішно працює вже два роки. Це – проєкт безповоротної фінансової підтримки  для тих, хто прагне відкрити власний бізнес або розширити існуючий. За цей час держава через гранти інвестувала у розвиток підприємництва 8,5 млрд грн.  Підтримку отримали 18 тис. підприємців, які створюють понад 55 тис. нових робочих місць в різних галузях.

Один з компонентів держпрограми “єРобота” –  ініціатива “Власна справа”. В ній з успіхом взяли участь вже 16,6 тис. підприємців. Низка цікавих та надихаючих прикладів того, як  люди розширюють свою справу або починають бізнес,  є в Дніпрі. Про це розповідає “Наше місто”.

Лікарка Олександра повернулася до Дніпра та відкрила стоматклініку

Олександра Жарікова, стоматолог з Дніпра  з 20-річним досвідом роботи, до війни  разом з колегами працювала у невеликому стоматкабінеті. А зараз приймає пацієнтів у сучасній клініці з красивою назвою “Sunflower Dental Clinic” у центрі міста.

– Соняшник – це розквіт, це символ України, – розповідає Олександра про свій бренд.

З початком великої війни вона разом з дитиною виїхала за кордон. Певний час працювала за своїм фахом у Німеччині та Австрії. Втім, невдовзі вирішила повернутися до Дніпра.

– Адже тут мій бізнес, мої дівчата, з якими ми працюємо, – каже вона.

Олександра скористалася можливістю, яку запропонувала держава, та наприкінці 2023 р. завдяки гранту від ініціативи “Власна справа”  придбала нове обладнання. За умовами державної підтримки підриємиця працевлаштувала у своїй клініці чотирьох людей – лікаря, асистентів, адміністратора.

Клініка Олександри – простора та затишна, тож навіть ті пацієнти, яких лякає візит до стоматолога, можуть почуватися розслаблено та спокійно. У Sunflower Dental Clinic – чимало клієнтів та багато роботи, яку фахівці виконують професійно та з турботою про здоров’я людей.

Загалом у межах субпроєкту “Власна справа” підприємці України отримали 4 млрд грн на започаткування або розвиток бізнесу. 2 млрд грн з цієї суми вже повернулись державі у вигляді сплачених податків.

Вражає позитивна статистика з Дніпра та області: від початку дії програми “Власна справа” є близько 800 позитивних рішень про надання грантів. З них майже 350 – саме у Дніпрі. 

Міська влада підтримує розвиток підприємництва в Дніпрі

Розвиток малого та середнього бізнесу вкрай важливий для міста. 

– Влада  Дніпра зі свого боку всіляко сприяє зростанню підприємництва та підтримує усі корисні ініціативи у цій сфері, – підкреслює Тетяна Янушкевич, начальниця Інспекції з питань праці та зайнятості населення міської ради. – Адже малі, середні підприємства, які успішно працюють  – це робочі місця, податки, в т.ч. – до міського бюджету, та загалом – жваве економічне життя.

Дніпряни та ВПО, які мешкають у нашому місті, активно подаються на державні гранти. Завдяки держпідтримці підприємства з Дніпра отримують можливості  для зростання, збільшення обсягів виробництва, опановують нові напрямки діяльності.

Загалом Дніпропетровщина входить до числа найактивніших регіонів – учасників програми:

– За підсумками 12-ї хвилі програми “Власна справа” в цьому році маємо ще 413 переможців, вони отримають 103 млн гривень. Переважна більшість грантоотримувачів планують витратити кошти на придбання обладнання для бізнесу, – зазначає Тетяна Янушкевич.

Більшість учасників – підприємці з досвідом, які беруть грант на масштабування свого бізнесу.  Проте 20% отримувачів – люди, які починають свою справу.  Найчастіше грантові ресурси спрямовують на відкриття кав’ярень, пекарень, салонів краси, перукарень, кабінетів манікюру, запуск швейного виробництва, створення освітніх центрів. Також у тренді – відкриття закладів торгівлі, будівництво, СТО, розповідає Тетяна Янушкевич.

Дніпрянка Єлизавета хоче розширити модний бізнес, аби вдягати панянок в українське

Дніпрянка Єлизавета Караван, власниця бренду  KARELLE’s, просто зараз бере  участь у програмі ”Власна справа” – прагне отримати грант для розширення виробництва одягу.

Свій бізнес жінка заснувала у  2018 р., в 2020-му створила виробництво комфортного та стильного жіночого одягу.  У 2021 р. відкрила магазин в ТРЦ “Дафі”.

Зараз тут представлено сукні, костюми, блузки, а невдовзі до осіннього сезону буде верхній одяг.  Всі стильні та яскраві речі для модних панянок розробляють стилісти, дизайнери, відшивають фахівчині саме у Дніпрі. Загалом на виробництві та у напрямку продажів бренду  KARELLE’s працюють понад 40 осіб.

Увесь одяг – з якісних матеріалів, відшивається з душею, речі – стильні та зручні. Власний бренд Єлизавета та її команда просувають також через Інстаграм.

– Ми – простір ідеальних костюмів, це – наша “головна страва”, – каже підприємиця. –  Продовжуємо радувати наших жінок!

Зараз Єлизавета прагне розширювати швейне виробництво завдяки державному гранту має намір придбати обладнання, найняти на роботу двох швачок, а також збільшити розмірну сітку одягу.

– Це дуже актуально для багатьох дівчат, ми хочемо, аби вони купували красиві якісні речі українського виробника, – зазначає Єлизавета.

Крім того, в планах – масштабувати бізнес – відкрити точки продаж на Західній Україні. Єлизавета Караван впевнена у перемозі та вірить в успіх своєї справи.

Як отримати грант від держави на розвиток бізнесу та які умови?

У межах ініціативи “Власна справа”, яка є частиною державної програми “єРобота”,  українці можуть отримати мікрогрант у розмірі 50 – 250 тис. грн.

Кошти не видаються “на руки”, їх можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення. 

Подати заявку на отримання гранту можуть громадяни – фізичні особи, фізичні особи-підприємці, а також юридичні особи

Отримати мікрогрант може як діючий підприємець, так і початківець. Обов’язкова умова – створення 1-2 робочих місць – залежно від суми гранту. 

Ключові умови програми “Власна справа”:

  • використовувати кошти, згідно з передбаченими у бізнес-плані напрямками;
  • створити 1-2 робочих місця;
  • сплачувати необхідні податки та збори до бюджету.

Докладну інформацію щодо ініціативи “Власна справа” можна знайти на профільному сайті або на порталі “Дія”. Також на вебсайті можна знайти шаблони для підготовки бізнес-планів.

Фото Валерія Кравченко учасниць проєкту “Власна справа”, міської ради Дніпра

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: