Skip to content

Історія одного тендера: як Національна гвардія України ледь не лишилася без кровоспинних турнікетів

Кропоспинні турнікети, тендер Нацгвардії - Наше Місто

Українські інженери створили надійний тил для наших воїнів. Коли розпочалася повномасштабна війна, українські підприємства оперативно переорієнтували виробництво на потреби фронту. Серед таких – компанії, що займаються виготовленням кровоспинних турнікетів. Дві з них, “Дніпро” та “Січ”, стали лідерами на ринку, забезпечуючи ЗСУ та інші силові структури якісним українським продуктом, пише Політека.

«Січ» працює з 2014 року. За її власними даними, в 2023 році компанія виробила 500 тис турнікетів, а загалом вже виробила понад 1 млн одиниць продукції. Засновники компанії вирішили вигадати свою, особливу конструкцію SICH-Tourniquet. Після повномасштабного вторгнення «Січ» виробляла турнікети навіть в окупації.

«Дніпро» почав вироблятись навесні 2022 року. Розробник турнікета «Дніпро», виробнича компанія «Простір», до повномасштабного вторгнення створювала вироби з різних видів синтетичних матеріалів. А вже в березні 2022 року компанія переорієнтувала виробничу базу на кровоспинні джгути. Перша модифікація пройшла випробовування в цехах компанії і на передовій, були зроблені вдосконалення, і вже за півтора місяці з’явився турнікет другого покоління «Дніпро Gen2».

Обидва виробника мають багато позитивних відгуків від бійців та від бойових медиків.

По суті «Дніпро» та «Січ» не поступаються іноземним аналогам, зокрема американським. А кривавий досвід повномасштабної війни, якої давно не знала ані Європа, ані весь світ, покращив деякі технічні якості та додав зручності цим джгутам порівняно з аналогами.

І Дніпро, і Січ вже є традиційними постачальниками Сил оборони та окремих служб, зокрема Нацгвардії. А також користуються попитом з боку волонтерів.

Гроші дорожчі за життя

Навесні 2024 року Нацгвардія оголосила черговий тендер на закупівлю 100 тисяч турнікетів.

По суті, це був тендер між «Січ» та «Дніпро». Адже інший якісний конкурент (американський САТ) майже втричі дорожчий за українські аналоги.

Окрім кращої ціни, Нацгвардія вимагала від постачальника дотримання декількох умов: металевий вороток (важіль, що затягує джгут довкола кінцівки) та фіксуюча кліпса з липучкою. Чому? Тому що металевий вороток – це надійність. Він міцний, а також дає більшу змогу адекватно відчути силу затиску джгута, бо не згинається. А фіксуюча кліпса з липучкою – це так би мовити запобіжник, який легко накладається та запобігає послабленню джгута. Разом обидві деталі дають більший шанс накласти турнікет собі власноруч. Мабуть, з цих причин «Дніпро» наразі дещо дорожчий за «Січ».

Американський САТ не має металевого воротка, а Січ не має фіксуючої застібки з липучкою. Тобто технічно умовам тендеру задовільняв лише турнікет «Дніпро». Він і був визначений переможцем тендеру.

Аж тут власник «Січі» здійняв галас на тему «тендер прописаний під одного постачальника».

Викликає подив, що протестувати власник «Січі» почав не в той момент, як дізнався про умови тендеру, а після визначення переможцем свого конкурента. Можливо, він мав надію організувати свою перемогу попри технічні вимоги тендеру, але керівництво Нацгвардії виявило антикорупційну принциповість.

Ніхто не заважав «Січі» зробити продукт відповідно до вимог Нацгвардії. Власне, це був гарний привід перейняти сильні сторони конкурента та покращити свій продукт. Конструктивні переваги «Дніпра» вже два роки як не були секретом для «Січі». Втім, виробник «Січі» весь цей час не намагався змінити власний продукт. Слід відзначити, що Нацгвардія вже давно надавала перевагу технічним характеристикам турнікетів «Дніпро». Навіть у скарзі власника Січі сказано, що НГУ «вчергове провела тендер під одного учасника».

Проте «Січ» обрала шлях на дискредитацію Нацгвардії. І домоглась свого. В підсумку тендер був скасований.

Хочеться вірити, що пораненим бійцям Нацгвардії було чим користуватись після скасування закупівлі.

До речі, на сайті Prozorro є чимало тендерів, в умовах яких прописана вимога до турнікета мати стрічку, на якій час накладення джгута можна нанести патроном. Тобто, так би мовити, нацарапати цей час гострим кінцем патрона на випадок, якщо під рукою нема маркера чи ручки. Нагадаємо, медикам вкрай важливо знати час накладення турнікета на пораненого. Так от, таку стрічку має лише турнікет «Січ». Але замовник має право визначати сам, які технічні вимоги для нього важливі. І ще не було жодного тендера, де конкуренти «Січі» вимагали би скасування тендера через таку специфічну вимогу.

Втім, в цій історії є позитивні моменти.

  • По-перше, відповідальні особи таки бояться будь-яких звинувачень у корупції. Це обнадійливо.
  • По-друге, в Україні масово виробляються якісні турнікети, а їхня ціна не зростає завдяки конкуренції.
  • По-третє, після скасованої закупівлі кілька підрозділів Національної гвардії України звернулися до компанії «Простір» з проханням надати турнікети «Дніпро». Отже нацгвардійці потребували саме цих турнікетів. Виробник пішов назустріч підрозділам НГУ і передав кілька тисяч кровоспинних джгутів.

Автор: Дарья Волкова

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: