Site icon Наше Місто

Як правильно оформити страховий випадок після ДТП: покрокова інструкція

Як правильно оформити страховий випадок після ДТП: покрокова інструкція

Оформлення страхового випадку після ДТП може здатися складним процесом, особливо якщо ви ніколи раніше не стикалися з цим. Однак, знаючи, як діяти, ви зможете швидко отримати компенсацію. 

Зберігайте cпокій та обміняйтесь контактами з іншими учасниками ДТП

Перш за все, у разі аварії зберігайте спокій. Це дозволить вам раціонально оцінити ситуацію і прийняти правильні рішення. Переконайтеся, що немає загрози вашому життю чи здоров’ю. Якщо є постраждалі, надайте їм першу допомогу або зателефонуйте 103.

Зробіть фотографії та відео місця події та пошкоджень. Запишіть контактні дані свідків, якщо такі є.

Подзвоніть в поліцію або скористайтесь Європротоколом

Обов’язково викличте поліцію, щоб отримати протокол про ДТП. Це нагальний крок для офіційного документального підтвердження події.

Ви маєте право скористатися Європротоколом у разі незначної аварії. Таким чином ви можете самостійно без втручання правоохоронних органів зафіксувати факт ДТП.

Скористатися Європротоколом можна в таких випадках:

  1. Відсутність травмованих. У ДТП немає потерпілих з фізичними травмами. В іншому випадку оформлення проходить традиційним способом.
  2. Згода учасників ДТП. Всі учасники погодились з обставинами події та винний визнав свою провину. Немає суперечок щодо фактів аварії.
  3. Чинні поліси страхування. В автомобілістів є актуальні поліси обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (автоцивілка).
  4. Участь не більш ніж двох транспортних засобів. Європротокол використовують, коли у ДТП беруть участь не більш ніж дві машини.
  5. Відсутність алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Жоден з водіїв не перебуває під впливом алкогольних чи наркотичних речовин.
  6. Максимальна сума збитків. Сума збитків не перевищує встановлений ліміт, який визначається законодавством. В Україні ця сума складає 80 тисяч грн.

Європротокол оформлюється або онлайн, або на спеціальному бланку, виданому страховою компанією.

Сповістіть страхову компанію

Слід оперативно повідомити страхову компанію про випадок. Зробити це можна, зателефонувавши до контактного центру за номером, що вказаний у вашому полісі. Закон по ОСЦПВ зобов’язує надати письмову заяву про ДТП страховику протягом 3 днів після настання події. 

Підготуйте документи на відшкодування збитків

Відшкодування збитків потребує надання певного набору документів для страховика. Належна підготовка паперів сприяє успішному та безпроблемному розгляду справи. Основний пакет такий:

Страхова компанія може запросити додаткові документи або інформацію, залежно від специфіки випадку. 

Після цього буде проведена експертна оцінка збитків по авто для того, щоб встановити розмір виплат. 

Отримайте відшкодування

Після розгляду вашої заяви страхова компанія ухвалить рішення про виплату відшкодування. Зазвичай виплата здійснюється на банківський рахунок, зазначений у заяві, протягом 90 днів з дня подачі заяви.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version