Site icon Наше Місто

Дніпрян налякала комаха з рогатим хвостом: чи варто боятися страховиська

Вуховертка – комаха з характерними щипцями на кінці тіло справді має страхітливий вигляд.  Чи варто остерігатися незвичних представників фауни Дніпра? Про це розповість «Наше місто».

Вуховертки – всеїдні комахи із загону шкірокрилих. Їх ще називають щипалками і розповідають про них небилиці, які не відповідають істині. На Дніпропетровщині зустрічаються кілька видів щипавок. На деяких городян комахи наводять жах.

Фото із фб-сторінки Комахи України

Наскільки вони небезпечні для людини?

– Великої шкоди чи суттєвої користі для людини від вуховерток мало, – зазначає Віктор Бригадиренко, доцент кафедри зоології та екології ДНУ. – Це всеїдні безхребетні, які полюбляють підгнилі фрукти, овочі, рослинні рештки на полях і городах, не гребують хижацтвом, поїдаючи дрібних безхребетних. Такий спосіб харчування називається пантофагією – всеїдністю. Для людини небезпеки не становлять.

Фото автора

Втім, ці комахи цікаві своєю біологією.

– На піщаних пляжах, серед берегових наносів вони першими стають домінуючою групою за чисельністю, – зазначає зоолог. – За кілька років, коли біомаса живої та мертвої органіки збільшиться і стане можливим існування спеціалізованих хижих і рослиноїдних безхребетних, а також сапрофагів, щипавки зникнуть із цієї спільноти. Вони мігрують на новозвільнені території, де конкуренція з іншими безхребетними ще на така напружена.

Раніше ми писали про те, що в Дніпрі виявили жука, який ніколи не їсть.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version