Site icon Наше Місто

Вишиванки та планшет у кредит: як у Дніпрі готують до школи майбутніх першокласників

як зібрати дитину до школи у Дніпрі

Літні канікули добігають кінця, і батьки школярів у Дніпрі готуються до нового навчального року в умовах війни. Це непростий період, але згуртованість та підтримка допоможуть дітям адаптуватися та з легкістю почати навчання. “Наше місто” дізнається, що необхідно сучасним школярам для комфортного навчання і скільки коштує зібрати дитину до школи.

Збори до школи – справжній квест для батьків

Шестирічний дніпрянин Тимофій почуває себе щасливим, адже він отримав омріяний рюкзак із зображенням іграшкових автівок бренду Hot Wheels, який вже понад 40 років створює машинки та гоночні треки для хлопчиків. Тимофій вже не дочекається, коли 1 вересня він піде з новим рюкзаком до школи. Коштує таке “щастя” першокласника 1100 грн, а мати хлопчика сподівається, що рюкзак прослужить її синові хоча б два роки.

Майбутній першокласник Тимофій. Фото: НМ

Мати двох хлопчиків-школярів Даніела Гладка вважає збори до школи справжнім квестом для батьків. Упродовж півроку вона щомісяця відкладала по дві тисячі гривень, щоб зібрати синів до нового навчального року. До зібраної суми довелося додати ще 10 тисяч, а також оформити кредит на покупку ще одного планшета. Тобто бюджет родини на збори двох школярів склав близько 22 тис. грн, але їх ледь вистачило.

Даніела Гладка з синами. Фото: НМ

У нас досі не визначена форма навчання, але ж вона все одно змішана (частина уроків у школі/ частково онлайн). Це означає, що батькам потрібно мати вже два планшети чи ноутбуки для якісного навчання дитини. Бо телефони просто не тягнуть завдання з інформатики. Тож планшет старшого учня переходить до першокласника,  бо відповідає всім вимогам навчання. А для п’ятого класу потрібно придбати більш потужну модель, – каже Даніела Гладка.

Більш потужна модель для старшого сина коштує 12 000 гривень. Батьки виплачуватимуть її вартість частинами. Недешево обходиться й канцелярія, особливо, коли її треба купити на двох учнів.

Скільки коштує шкільна канцелярія

На канцтоварах і гаджетах перелік необхідного для школи не закінчується. Хлопцям, які вміють знаходити пригоди та вражати батьків, потрібні дві пари шкільних штанів, сорочки, взуття, спортивний одяг. Зараз у більшості шкіл немає форми, але є дрес-код і обов’язково потрібно мати вишиванку. Якщо родині Даніели Гладкої пощастило з сорочками – їх у достатній кількості надіслала близька людина з-за кордону, то все інше добряче вдарило по сімейному бюджету.

Товари для школи вигідніше замовляти онлайн

Скільки коштує одяг для школяра

Також довелося купити дві ємкості для води – по 100 грн та два ланч- -бокси для перекусів – теж по 100 грн кожний. А для першокласника придбали настільну лампу та крісло до письмового столу.

Допомогла хрещена

Мама першокласниці Єсенії теж заздалегідь збирала кошти на підготовку до школи. За два тижні до 1 вересня жінка дуже хвилюється, хоча вже переживала аналогічне зі старшою дитиною. Але то були інші часи – без війни та повітряних тривог.

Майбутня першокласниця Єсенія. Фото: НМ

Перший клас, незважаючи на те, що все це ми вже колись проходили, хвилювання просто зашкалюють.  Єсенія в очікуванні нових знань, друзів, цікавих уроків, а головне вона дуже хоче подорослішати. Бо якщо ти йдеш до школи,значить дорослий, – каже мама майбутньої першокласниці Юлія Перекотій.

За її словами, основні витрати – на одяг та взуття (воно повинно бути комфортним та зручним, бо змінного – не буде, оскільки під час тривоги, треба швидко йти в укриття). Коштовним виявився і рюкзак (треба враховувати розміри,щоб дитина могла його сама носити). 

Рюкзак нам подарувала хрещена, його ціна близько 3000 грн. Святкова вишиванка,спідниця, прикраса на голову обійшлися близько 1700 грн, але це також був подарунок, бо в нас не просто хрещена ,а справжня фея! – розповідає Юлія Перекотій.

Для дівчинки потрібні колготки (їх замовляли через інтернет, 450 грн за три пари) шкарпетки з рюшами та бантиком (65 грн), гольфи (120 грн).

На уроки фізкультури купили кросівки (500 грн), футболку (200 грн), шорти (150 грн), лосіни (220 грн). 

Пенал Єсенія обирала на свій смак, він коштує 400 грн. А за канцтовари (олівці прості, кольорові, фарби, пластилін, кольоровий папір та картон заплатили орієнтовно 1700 грн, – каже мати першокласниці. 

Перші кроки до знань

Для найменших школярів перші тижні у навчальному закладі – період особливо хвилюючий. Прості правила допоможуть полегшити адаптацію дитини. Психологи радять кілька кроків:

Школа і процес навчання в школі, такий самий важливий період життя, як і всі інші. Він  може бути більш хвилюючим для тих, хто вперше йде до школи – мова йде не лише про дітей, а й про їхніх батьків, вважає психолог Любов Зима.

Як допомогти першокласнику

Шестирічна дитина, яка йде в перший клас – маленька людина, але велика особистість. До 6-7 років у нього бувають уже сформовані якості, що визначають його характер та темперамент.

Дитині, яка щойно жила у світі казок, іграшок і розваг, відтепер запропоновано новий світ порядку, дисципліни, великої кількості інформації та нових невідомих їй правил, людей, предметів і нових відчуттів. Батьки також проходили цей шлях, і з часом школа для них стала зрозумілим механізмом. Так буде і в дитини, але їй потрібно дати на це час, – каже психолог Любов Зима.

Психолог Любов Зима. Фото: НМ

Психолог радить батькам заздалегідь подбати про новий режим дня майбутнього першокласника.

За кілька днів або тижнів, варто змінити вже режим дня для дитини. Так усім буде зрозуміліше і легше приступити до навчального процесу. Для полегшення цієї ситуації і дітям, і батькам можна прописати режим дня на папері – це буде наочно. У цьому режимі потрібно вказати чітко час пробудження і час відходу до сну, для початку. 

До речі, репетиція дотримання режиму дня буде легшою, якщо вона почнеться з точного часу відходу до сну, а не з більш раннього пробудження, – вважає психолог.

Фахівець радить прописати у режимі дня відвідування тренувань та гуртків (якщо дитина їх відвідує) з урахуванням дороги.

Можна проговорити з дитиною, що таке режим дня і як може бути цікаво, коли протягом дня захоплюючі заняття чергуються в часі, а отже протягом дня можна встигнути зробити багато цікавих справ, – радить психолог.

Також важливо, щоб майбутній учень брав участь у процесі придбання одягу, канцелярії та інших необхідних речей для школи. Краще, якщо він сам обиратиме собі рюкзак, зошити, ручки та інше.

І можливо, не всі його побажання будуть практичними, і, можливо, батьки знають і виберуть більш якісні товари, але варто погодитися з деякими побажаннями дитини. Речі, які були куплені за її смаком, можуть поліпшити настрій першокласника, в той момент, коли йому буде сумно або складно, – каже Любов Зима.

Вона радить батькам пам’ятати, що світ іграшок у першокласника нікуди не зник. Іграшки відходитимуть на другий план поступово і трохи пізніше.

А ось, коли буде обраний одяг, бажано його поміряти напередодні 1 вересня. Це зменшує рівень тривоги майбутнього учня. Дати можливість дитині походити в одязі по кімнаті, сісти за стіл, можливо повісити піджак на спинку стільця, навчитися розстебнути верхній ґудзик самостійно, на випадок, якщо буде спекотно, для того, щоб у школі робити це більш вправно. Оскільки дітям доведеться користуватися предметами з рюкзака, добре, якщо вони зможуть самі, хоч і під наглядом батьків, скласти все, що приготували для першого навчального дня. Щоб для них було очікувано те, що лежить у портфелі, бо 1 вересня несподіванок для дитині буде достатньо, – радить психолог.

Не менш важливе ознайомлення з територією школи. Можна погуляти навколо неї, а якщо є можливість зайти всередину, пройтися коридорами, зайти в їдальню і навіть в туалет. Варто попередити дитину, що у школі буде багато людей.

Під час навчального процесу в школі, тим більше у першому класі, особливо в перші навчальні дні, важливо проявляти лояльність до своєї дитини. Навіть, якщо в неї щось не виходить, у неї має бути право на помилку. І буде дуже добре, якщо вона зможе поділитися цим щиро зі своїми батьками, які мають бути опорою та підтримкою своєї дитини. Важливо, коли дитина не боїться своїх результатів або запитань і відкрито ділиться цим із мамою чи татом, – каже психолог.

Нагадаємо, раніше ми писали, що стало відомо, як будуть навчатися у Дніпрі діти у школах та гуртках.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version