Site icon Наше Місто

У яких випадках поліцейський може вимагати від водія вийти з авто: роз’яснення експертів з Дніпра

У яких випадках поліцейський може вимагати від водія вийти з авто: роз’яснення

Поліцейські можуть зупиняти транспортні засоби лише у виняткових випадках, визначених статтею 35 Закону України «Про Національну поліцію». При цьому правоохоронці зобов’язані інформувати водія про конкретну причину зупинки з детальним описом підстави, – передає «Наше Місто» з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міської ради.

Згідно з частиною 1 статті 18 цього ж закону, поліцейський може вимагати від водія вийти з автомобіля у таких ситуаціях:

  1. Підозра на сп’яніння. Якщо є достатні підстави вважати, що водій перебуває у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння.
  2. Затримання. При адміністративному або кримінальному затриманні водія.
  3. Огляд або обшук. Під час особистого огляду, огляду автомобіля або обшуку водія.
  4. Невідкладні випадки. Для передачі транспортного засобу для затримання правопорушників або доставки осіб, які потребують невідкладної медичної допомоги.
  5. Технічні несправності. Якщо потрібно усунути технічну несправність автомобіля.

Важливо зауважити, що жоден нормативно-правовий акт не містить вичерпного переліку підстав, за яких поліцейський може вимагати виходу з авто, але водій зобов’язаний виконати таку вимогу.

Водночас, водій не повинен залишати автомобіль для ознайомлення з доказами правопорушення, наприклад, відеозаписом патрульного. Якщо ж поліцейські посилаються на «орієнтування», водію слід одразу попросити його для пред’явлення, адже у 95% випадків такого орієнтування немає, що може свідчити про незаконність зупинки.

Крім того, для безпеки водій повинен завжди тримати руки в полі зору поліцейського або посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху і не виходити з автомобіля без дозволу, як передбачено пунктом «б» частини 2 статті 16 Закону України «Про дорожній рух».

Нагадаємо, раніше ми писали: З 1 серпня в Україні видають нові водійські посвідчення: що треба знати автомобілістам.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Питання/відповідь, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version