Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Медогляд перед школою: як дитині отримати потрібну довідку у Дніпрі

Медогляд перед школою

Літні канікули добігають кінця. Школярі готуються приступити до навчання. Серед іншого – проходять щорічний медичний огляд. Детальніше про те, як він відбувається, яких лікарів потрібно відвідати та як отримати потрібну довідку – читайте в матеріалі “Наше місто”.

Марії 15 років, вона закінчила 9-й клас. Дівчина проходить медичний огляд. Вона старанно виконує присідання у кабінеті сімейного лікаря. Після цього пацієнтці вимірюють пульс. Це потрібно для визначення групи здоров’я.

Марія прийшла на медичний огляд

– Я сьогодні прийшла до сімейного лікаря, щоб підписати медичну довідку, – сказала Марія Пихаленко. – До цього я вже пройшла невролога, офтальмолога, хірурга та зробила флюрографію. 

Профілактичний щорічний медогляд проходить кожна дитина, незалежно від віку. Довідку про здоров’я мають принести усі: як першачки, так і учні старших класів. 

Діти до 14 років мають відвідувати лікаря з батьками. А у старшому віці можна робити це самостійно. Спочатку потрібно звернутися до сімейного лікаря. А вже він видасть направлення до вузьких спеціалістів. 

Олена – сімейна лікарка

– Це уніфікована довідка, її видають дітям, які вступають до усіх рівнів освіти, – каже Олена – сімейна лікарка. –  Це дитячі садки, школи та вищі навчальні заклади. Раз на рік потрібно проходити медичне обстеження та диспансеризацію. Для першокласників обов’язкове відвідування отоларинголога, офтальмолога, невролога та ортопеда. Також потрібно здати загальний аналіз крові і сечі та кров на цукор. Для дітей більш старшого віку передбачено обстеження у лора, хірурга, офтальмолога, невролога, аналіз крові та сечі, ЕКГ. А особи, старші 15 років, мають пройти ще й флюрографію.

Профілактичний щорічний медогляд проходить кожна дитина, незалежно від віку.

Спеціалісти проводять обстеження і огляд дитини, вносять дані про стан здоров’я у медичну довідку, а якщо потрібно, направляють на додаткові обстеження. А сімейний лікар визначає групу для занять фізкультурою.

Марія виконує вправи для визначення групи здоров’я

– Ми робимо пробу Руфьє, дивимось на реакцію організму на фізичні навантаження, – додала сімейна лікарка. – Але таке обстеження потрібно не усім. Якщо у дитини є побічні захворювання, ми можемо не проводити пробу Руфьє. Адже лікар вже розуміє, що дитина не входить до основної групи фізичного навчання. Вона буде у підготовчій групі, або спеціальній. 

Лікарі радять проходити медичний огляд впродовж всього літа, а не залишати це на останні дні серпня. Адже масовий наплив пацієнтів уповільнює роботу вузьких спеціалістів, створюючи черги. Медичний огляд проводиться за Програмою медичних гарантій і є безкоштовним.

Фото Володимира Федорищева.

Читайте також: Поїздка за кордон з домашнім улюбленцем: як підготуватися та які документи необхідні.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: