Site icon Наше Місто

Як зробити перший клас для дитини святом: поради психолога з Дніпра

перше вересня, поради психолога

Вже за два тижні починається новий навчальний рік. Початок школи – це завжди хвилюючий період як для дітей, так і для їхніх батьків. Маленькі першокласники вперше переступають поріг навчального закладу, відкриваючи для себе новий світ знань і друзів. Щоб цей період став для дитини радісним і легким, важливо правильно підготуватися до нього. Що радить психолог, пише “Наше місто”.

Перші кроки до знань

Для найменших школярів перші тижні у навчальному закладі – період особливо хвилюючий. Прості правила допоможуть полегшити адаптацію дитини. Психологи радять кілька кроків:

Школа і процес навчання в школі, такий самий важливий період життя, як і всі інші. Він  може бути більш хвилюючим для тих, хто вперше йде до школи – мова йде не лише про дітей, а й про їхніх батьків, вважає психолог Любов Зима.

Психолог Любов Зима. Колаж: НМ

Як допомогти першокласнику

Шестирічна дитина, яка йде в перший клас – маленька людина, але велика особистість. До 6-7 років у нього бувають уже сформовані якості, що визначають його характер та темперамент.

Дитині, яка щойно жила у світі казок, іграшок і розваг, відтепер запропоновано новий світ порядку, дисципліни, великої кількості інформації та нових невідомих їй правил, людей, предметів і нових відчуттів. Батьки також проходили цей шлях, і з часом школа для них стала зрозумілим механізмом. Так буде і в дитини, але їй потрібно дати на це час, – каже психолог Любов Зима.

Психолог радить батькам заздалегідь подбати про новий режим дня майбутнього першокласника.

За кілька днів або тижнів, варто змінити вже режим дня для дитини. Так усім буде зрозуміліше і легше приступити до навчального процесу. Для полегшення цієї ситуації і дітям, і батькам можна прописати режим дня на папері – це буде наочно. У цьому режимі потрібно вказати чітко час пробудження і час відходу до сну, для початку. 

До речі, репетиція дотримання режиму дня буде легшою, якщо вона почнеться з точного часу відходу до сну, а не з більш раннього пробудження, – вважає психолог.

Фахівець радить прописати у режимі дня відвідування тренувань та гуртків (якщо дитина їх відвідує) з урахуванням дороги.

Можна проговорити з дитиною, що таке режим дня і як може бути цікаво, коли протягом дня захоплюючі заняття чергуються в часі, а отже протягом дня можна встигнути зробити багато цікавих справ, – радить психолог.

Майбутні першокласники Єсенія та Тимофій. Колаж: НМ

Також важливо, щоб майбутній учень брав участь у процесі придбання одягу, канцелярії та інших необхідних речей для школи. Краще, якщо він сам обиратиме собі рюкзак, зошити, ручки та інше.

І можливо, не всі його побажання будуть практичними, і, можливо, батьки знають і виберуть більш якісні товари, але варто погодитися з деякими побажаннями дитини. Речі, які були куплені за її смаком, можуть поліпшити настрій першокласника, в той момент, коли йому буде сумно або складно, – каже Любов Зима.

Вона радить батькам пам’ятати, що світ іграшок у першокласника нікуди не зник. Іграшки відходитимуть на другий план поступово і трохи пізніше.

А ось, коли буде обраний одяг, бажано його поміряти напередодні 1 вересня. Це зменшує рівень тривоги майбутнього учня. Дати можливість дитині походити в одязі по кімнаті, сісти за стіл, можливо повісити піджак на спинку стільця, навчитися розстебнути верхній ґудзик самостійно, на випадок, якщо буде спекотно, для того, щоб у школі робити це більш вправно. Оскільки дітям доведеться користуватися предметами з рюкзака, добре, якщо вони зможуть самі, хоч і під наглядом батьків, скласти все, що приготували для першого навчального дня. Щоб для них було очікувано те, що лежить у портфелі, бо 1 вересня несподіванок для дитині буде достатньо, – радить психолог.

Не менш важливе ознайомлення з територією школи. Можна погуляти навколо неї, а якщо є можливість зайти всередину, пройтися коридорами, зайти в їдальню і навіть в туалет. Варто попередити дитину, що у школі буде багато людей.

Під час навчального процесу в школі, тим більше у першому класі, особливо в перші навчальні дні, важливо проявляти лояльність до своєї дитини. Навіть, якщо в неї щось не виходить, у неї має бути право на помилку. І буде дуже добре, якщо вона зможе поділитися цим щиро зі своїми батьками, які мають бути опорою та підтримкою своєї дитини. Важливо, коли дитина не боїться своїх результатів або запитань і відкрито ділиться цим із мамою чи татом, – каже психолог.

Нагадаємо, раніше ми писали, що стало відомо, як будуть навчатися у Дніпрі діти у школах та гуртках.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version