Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як живуть і працюють дніпровські пасічники

19 серпня українські бджолярі відзначають професійне свято – День пасічника. Зауважимо, що хоча бджільництво – одна з найдавніших професій, «свій» день наші пасічники отримали відносно недавно. Відповідний указ другий президент Леонід Кучма підписав лише в серпні 1997 року. Про досягнення, труднощі та проблеми дніпровських бджолярів розповість «Наше місто».

 Українські бджоли найпрацьовитіші та наймирніші

Кажуть, що за сезон медозбору медоносна бджола долає відстань понад 380 тисяч кілометрів. Це приблизно, як до Місяця! Невтомна трудівниця. Але не менш напружено доводиться працювати і бджоляру. Необхідно правильно розмістити вулики з бджолосім’ями, придбати відповідний інвентар, вибрати найбільш пристосовану до даної місцевості породу бджіл. Ну і, звісно, – потрібно запастися терпінням і піклуватися про бджілок щодня.

Фото із родинного архиву

Це добре відомо Роману та Марині Лєщовим, які мають пасіку в Царичанському районі.

– Головне в такій справі – любити цю професію, – розповідають бджолярі. – Треба розуміти біологію цього виду. Адже окрема бджола – маленька частина великої сім’ї, в якій кожна комаха виконує своє завдання. У нас біля  50 бджолосімей, а сама пасіка розташована між селами Могилів і Китайгород. Звичайно, турбот вистачає.

Пасічники зазначили, що в нашому регіоні два періоди медозбору: травень, коли цвітуть білі акації, сади і польові квіти, і липень-серпень – час цвітіння соняшника, ріпаку, різнотрав’я.

– Найчистіший і найцінніший мед – із білої акації, – вважають Роман і Марина. – Він не мутніє і не застигає. Його завжди мало і тому він найдорожчий: 350 гривень за літр. Мед, зібраний у липні-серпні, значно дешевший: 150-170 грн за літр. Якщо дозволяють кліматичні умови і територія, можна отримати гречаний мед, який відрізняється і за виглядом, і за смаком, але теж дуже корисний.

Бджолярі наголосили, що особливе значення має порода бджіл. Найкраща для наших умов є українська степова.

– Відмінна порода, – констатують пасічники. – Дуже добре збирає нектар і при цьому абсолютно не агрессивна та охайна.

Пасіка зміцнює сім’ю

Пасічники стверджують, що в середньому одна бджолина сім’я за сезон дає 50-60 кг меду. За ідеальних погодних умов може напрацювати й цілий центнер корисного продукту. Але цього року через спекотне літо дніпровські бджолярі отримали лише 20-25 кг. І то для цього необхідно було докласти максимум зусиль.

Фото із архиву бджолярки

– Бджільництво для мене хобі, – розповідає дніпрянка Любов Кочет. – Займаюся пасікою в Криничанському районі тільки три роки. Точніше сказати, працюємо всією дружною родиною. Як бджілки! Дочки Олена і Саша, мій брат Олександр, онук Назар – наша робоча бригада. Вулики корпусні і процес відкачування меду фізично важкий. Тому будь-яка допомога доречна. Зате це згуртовує рідню. Нинішній рік для бджіл непростий. Під час цвітіння акації були заморозки, а потім прийшла спека, а відомо, що занадто високих температур рослини не продукують нектар.

Пасічниця зазначила, що неподалік від пасіки спеціально посіяли фацелію. А фацелієвий мед має чималий позитивний ефект на серцево-судинну та нервову системи, покращує лімфовідток.

– Мед із фацелії справді дуже ароматний і смачний, – резюмує Любов. – Попри всі погодні негаразди, бджілки доволі багато запасли медку на зиму, тож нам буде чим поласувати та пригостити друзів. Усе чудово! Тільки б не заважали шершні й оси. А ще міль та інша гидота.

 Хто вороги і друзі бджіл

 Ворогів у бджолиної сім’ї безліч – миші, мурахи, синиці, сорокопути, щурки, оси, шершні, воскова міль. А ось друг цих громадських комах, по суті, один – бджоляр. Він повинен піклуватися про своїх шестиногих підопічних.

Фото автора

– Робочі бджоли, як правило, живуть кілька тижнів, а тривалість життя матки – кілька років, – пояснює Віктор Бригадиренко, доцент кафедри зоології та екології ДНУ. – Життя бджолиної сім’ї залежить від багатьох чинників. Зокрема, від того, як матка контролює робочих особин. Загалом бджолина сім’я досить стійка структура. Комахи однієї сім’ї мають спільний запах і зазвичай робочі бджоли не переходять з одного вулика в інший. Найбільш згубний вплив чинять численні шкідники та хвороби. Наприклад, нозематоз – бджолиний пронос, спричинений найпростішими паразитичними грибками. Профілактика нозематозу полягає в дезінфекції вуликів і корму, а також в убезпеченні бджіл від мишей, бо гризуни є подразнювальним фактором.

  Експерт нагадав, що злісний шкідник бджіл – воскова міль, яку приваблює віск, перга та мед. Метелик може відкладати яйця в стільниках і паразитувати, харчуючись припасами бджіл і обплітаючи своєю павутиною проходи.

Знищити шкідливих метеликів можливо за допомогою меленої сірки або порошку тимол.

фото: www.youtube.com

Серед найнебезпечніших шкідників медоносних бджіл – оси й особливо шершні. Лише кілька шершнів здатні за лічені години покришити колонію з десятків тисяч бджіл. Для боротьби з хижими комахами деякі пасічники застосовують спеціальні пастки-приманки з хмільним. Оси та шершні, приваблені ласощами, пролазять всередину, але назад вилізти не можуть. Багато пасічників кажуть, що медова брага – найкраща приманка.

Пастка для шершней, фото із відкритих джерел

Примітно, що деякі вороги просто прекрасні. Так буває! Йдеться про золотистих щурок.

Фото із фб-сторіки зоолога

– З щуркою у мене пов’язаний один із найсумніших спогадів дитинства, – розповідає зоолог Петро Чегорка. – Ми жили в приватному секторі, а по сусідству мешкав бджоляр і мисливець. І ось одного разу на його пасіку налетіли щурки. Сусід відлякував їх пострілами зі своєї двостволки, ну і підстрелив двох пташок. Вмираючих пташок приніс додому мій батько. Мені так стало їх шкода. Вони були точно дорогоцінні камінчики. Тільки живі. Неспокійне життя пульсувало в їхніх крихітних сердечках. Але з кожною хвилиною цей пульс слабшав. Так вони й померли в мене на руках.

Фото animals.pibig.info

Втім, з приводу шкоди, яку завдають щурки, думки розходяться. Одні стверджують, що від цієї нахабної пернатої красуні ніякого порятунку немає. Інші вважають, що чутки про надмірну шкоду щурок сильно перебільшені.

Наскільки корисний і шкідливий мед

Відомо, що мед зміцнює імунітет, багатий на корисні для здоров’я рослинні сполуки – поліфеноли. У ньому є аскорбінова і фолієва кислоти, маса вітамінів. Кажуть, що різні види меду можуть бути корисними за найрізноманітніших патологій. У разі захворювань дихальної системи може бути ефективним мед із липи. У разі гінекологічних та урологічних захворювань, розладів шлунково-кишкового тракту і нервової системи використовують акацієвий мед, гречаний і липовий. Перебіг хвороб серцево-судинної системи полегшують вересовий і гречаний мед.

Водночас фахівці застерігають від зловживання цими ласощами.

Фото із архиву експерта

– Головна небезпека – підвищений рівень вмісту цукру, – зазначає Юрій Корягін, завідувач відділу обласного центру громадського здоров’я. – Тому людям, схильним до діабету, слід обмежити споживання меду. Взагалі вживання великої кількості меду може спричинити різкі стрибки цукру в крові. Другий момент – алергія на мед. На жаль, кількість алергіків постійно зростає. Рекомендована добова норма меду для дорослої людини – 50 грамів. Тож раджу не зловживати цими популярними ласощами. Адже навіть найкорисніші продукти краще вживати в міру.

Категорія: Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: