Site icon Наше Місто

Війна та археологія: які поселення та артефакти знаходять дніпровські бійці

Війна та археологія: які поселення та артефакти знаходять дніпровські бійці

Війна та археологія… Здається, що ці поняття є несумісними. Однак цикл художніх фільмів про Індіану Джонса говорить про протилежне. Реальність далека від кіноромантики Голівуду. Внаслідок бойових дій руйнуються пам’ятки історії та культури, безповоротно втрачаються артефакти минулого. Наразі є можливість вести переважно рятівні роботи. Але трапляються і несподіванки, військовики виявляють давні поселення про які раніше не було відомо, пише «Наше Місто».

Дмитро закінчив історичний факультет Дніпровського університету імені Гончара, довгі роки працював в національному музеї імені Яворницького. На початку повномасштабного вторгнення був мобілізований, зараз служить у 233-му батальйоні.

Сфера професійних інтересів Дмитра – сучасна історія. Зокрема, у музеї Яворницького він вивчає період 1917-го – 1945-го років. Проте археологія – багаторічне захоплення історика. Кожного літа разом із дослідниками минувшини він виїжджав на стаціонарні розкопки. Зрозуміло, що в умовах війни і під час служби це є неможливим для хлопця. Однак інтерес до археології у Дмитра не згас.

Зрозуміло, що минувшиною цікавляться не лише професіонали-історики, а й інші люди. Споріднену душу Дмитро знайшов у офіцерського складу. Роман Парханов, який зараз є заступником командира 233 батальйону, згадує Харківський контрнаступ 2022 року і артефакти, що вони виявляли разом з музейником.

Докладніше – у нашому відео.

Нагадаємо, раніше ми писали: Як урядова програма «Власна справа» допомагає дніпровським підприємцям.

Читайте також: Ринок та сміття: як наприкінці минулого століття виглядала Європейська площа у Дніпрі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version