Skip to content

В Україні обмежать перекази з картки на картку: коли та як працюватимуть ліміти

В Україні обмежать перекази з картки на картку: коли та як працюватимуть ліміти

Національний банк України планує ввести нові обмеження на грошові перекази з картки на картку, які набудуть чинності з середини вересня. Основна мета нововведення — боротьба з відмиванням грошей та іншими незаконними фінансовими схемами. Коли вони почнуть діяти, – розповість «Наше Місто» з посиланням на РБК-Україна.

Ліміти будуть стосуватися лише P2P-переказів (між фізичними особами), а перекази за реквізитами IBAN залишаться без змін.

Чому вводять ліміти

Нововведення є частиною заходів для протидії нелегальному гральному бізнесу, згідно з рішенням РНБО від квітня. Ліміти спрямовані на боротьбу з аномальним використанням банківських рахунків для відмивання грошей через так звані “дропи” — особи, які надають доступ до своїх рахунків для фінансових операцій, часто без їх відома.

«Ми побачили, що українці дають свої картки в оренду. Ви віддаєте свою карту в оренду злочинцям, наркодилерам, тим, хто забезпечує роботу незаконних казино і по вашій карті проходять розрахунки, а ви насправді не маєте жодного стосунку», – пояснював у травні голова правління НБУ Андрій Пишний.

Які будуть нові правила

Згідно з новими правилами, ліміт на вихідні перекази з картки на картку складе 100 тисяч гривень на місяць. Це не стосуватиметься переказів волонтерам або благодійним організаціям. Спочатку планувалося ввести ліміти також на кількість переказів (до 30 на місяць), але ця ідея була відкинута.

Що зміниться

  • Ліміти на перекази. Введення єдиного ліміту у 100 тисяч гривень на місяць.
  • Операції за IBAN. Перекази за реквізитами IBAN залишаються без обмежень. Ці транзакції можуть займати до трьох робочих днів.
  • Інші способи переказів. Для переказів понад ліміт можна використовувати рахунки в різних банках або здійснювати перекази через каси банків.

Що потрібно знати

Якщо вам потрібно переказати більше 100 тисяч гривень, рекомендується використовувати перекази за IBAN або мати рахунки в різних банках. Для IBAN-переказів слід враховувати можливі комісії та тривалість обробки платежів.

З новими правилами Нацбанк планує знизити ризики, пов’язані з незаконними фінансовими операціями, і забезпечити більшу прозорість на фінансовому ринку. Остаточне рішення буде оголошено 15 серпня, а нововведення набудуть чинності з 15 вересня.

Нагадаємо, раніше ми писали: Вагонна спека: що треба знати про подорожі у потягах влітку дніпрянам.

Читайте також: Навчання за кордоном і в Україні одночасно: з якими складнощами стикаються школярі та студенти.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: