Skip to content

Як в Україні можна самостійно збільшити розмір пенсії

Як в Україні можна самостійно збільшити розмір пенсії

Українці мають можливість суттєво збільшити свої пенсійні виплати, якщо вирішать відкласти вихід на пенсію після досягнення 60-річного віку. Зростання виплат залежить від тривалості відстрочки: на 0,5% за кожен місяць до 5 років та на 0,75% за кожен місяць понад цей термін, – пише «Наше Місто» з посиланням на Економіку 24.

Як збільшити пенсію

Громадяни, які вирішать продовжувати працювати після досягнення пенсійного віку, можуть отримати підвищені пенсійні виплати. Однак про такий намір потрібно заздалегідь повідомити Пенсійний фонд України (ПФУ). Відповідно до закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, умови підвищення такі:

  • Пенсіонери, які відстрочать вихід на пенсію на період до 5 років, отримають збільшення виплат на 0,5% за кожен повний місяць додаткового стажу.
  • Тим, хто відкладатиме вихід на пенсію на понад 5 років, нарахують 0,75% збільшення за кожен повний місяць.

Наприклад, якщо особа відкладатиме пенсію на 6 років, її виплати зростуть на 54%.

Важливо враховувати, що для нарахування підвищених виплат беруться до уваги лише повні відпрацьовані місяці. Громадянам, які планують відкласти вихід на пенсію, необхідно повідомити ПФУ про своє рішення до досягнення пенсійного віку. У разі несвоєчасного повідомлення пенсія буде автоматично призначена з наступного дня після досягнення пенсійного віку.

Для офіційного звернення за призначенням відстроченої пенсії потрібно подати відповідну заяву в ПФУ. Особливо це важливо для тих, чиї трудові книжки не були оцифровані.

Нагадаємо, раніше ми писали: Найпопулярніші професії в Україні 2024: кого шукають роботодавці.

Читайте також: В Україні хочуть скасувати прожитковий мінімум: що буде натомість.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: