Skip to content

Блекаути взимку: як мешканці Дніпра готуються до можливих відключень світла

Блекаут взимку: як мешканці Дніпра готуються до можливих відключень світла

З наближенням осені українці все більше замислюються про те, як підготуватися до можливих довготривалих відключень електроенергії. У багатьох уже з’явилися сонячні батареї, повербанки та зарядні станції, які стануть у пригоді в разі відсутності світла. Як готуються до холодів та можливих відключень у Дніпрі – дізнавалися журналісти ДніпроTV, пише «Наше Місто».

Мешканець Дніпра, Олег, нещодавно придбав зарядну станцію, яка вже встигла допомогти під час липневих відключень світла. За його словами, заряду станції вистачає на шість годин.

«Можна було ці гроші спрямувати кудись в інше місце, але довелося витратитися. Класна штука – можна заживити всю квартиру: холодильник, роутер, світло по всій квартирі працює. 4 години по графіку абсолютно легко вона витримує», – каже дніпрянин.

Фахівці також закликають громадян заздалегідь готуватися до зими. Виконавчий директор асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк попереджає, що взимку світло може зникнути на цілий місяць. Тому, за його словами, кожне комунальне підприємство та домоволодіння повинно мати план, як протриматися 3-4 тижні без електропостачання.

Деякі українці вже почали активно діяти. Мешканці будинку по вулиці Гідропаркова, 13, планують встановити сонячні батареї на даху. Крім того, будинок має два генератори: один підтримує роботу котельні на даху, а інший використовується для підзарядки гаджетів та інших побутових потреб. Генератори забезпечують тепло та гарячу воду мешканцям на п’ять годин.

Експерти зазначають, що масштабні відключення світла можуть стати реальністю вже з середини осені. Причини можуть бути різноманітні — від температурних режимів до інтенсивності обстрілів.

«Все буде спиратися в температурні режими, все буде впиратися в динаміку обставин, це буде спиратися в інтенсивність обстрілів, яку буде здійснювати російська федерація», – пояснює експерт в галузі енергетики Андрій Гнатуш.

Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко радить українцям вже зараз подбати про енергозабезпечення своїх осель.

«Варто забезпечити електроенергією місця загального користування, котельні в будинках та насосні станції. Підвищення тарифів не вплине на терміни відновлення зруйнованої генерації, тож підготовка до зими стає нагальною потребою», – каже Попенко.

Нагадаємо, раніше ми писали: Коли в Україну повернуться графіки відключення світла: у ДТЕК назвали місяць.

Читайте також: Скільки коштує будиночок під Дніпром на випадок блекауту та які є нюанси.

Фото: ДніпроTV.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: