Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Дніпрі виявили жука, який ніколи не їсть

Коротковусий вусань зустрічається на Дніпропетровщині з червня по вересень. Жук поширений на різних ослаблених ділянках лісу, наприклад на гарях, вирубках, вітровалах. Дивовижна особливість цього виду в тому, що доросла комаха (імаго) не харчується. Про це повідомляє «Наше місто».

Журналіст «Наше Місто» помітив вусаня неподалік від Дніпра, в районі Обухівки. Цей жук не дуже часто зустрічається на Дніпропетровщині, але уважний спостерігач може знайти його в лісі. Дорослий жук не харчується. Це явище називається афагія – відсутність харчування в деяких тварин на окремих фазах їхнього розвитку.

Фото автора

– Цікаве еволюційне питання – відсутність здатності до живлення у комах на стадії імаго. – розповідає Віктор Бригадиренко, доцент кафедри зоології та екології ДНУ. – Нерідко личинка живе набагато довше за дорослих комах (жуки-олені, жуки-носороги, оси-сколії, бабки тощо). У таких випадках не доцільно розвивати органи живлення. Саме тоді розвивається імагінальна афагія (імаго зовсім не харчуються, інколи можуть пити краплі роси, а інколи й на це не здатні). Тобто спарювання самців із самками та відкладання яєць відбувається настільки швидко, що немає сенсу «вмикати» травну систему дорослої комахи. Цій комасі вистачає запасів жиру в черевці для того, щоб виконати всі біологічні функції і прожити кілька діб.

Фото автора

Раніше ми писали про те, що в Дніпрі під час спеки тропічна рослина здивувала неймовірними квітами.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: