Skip to content

Навчання за кордоном і в Україні одночасно: з якими складнощами стикаються школярі та студенти

Ксенія Куземко

Обучение за границей и в Украине одновременно: с какими сложностями сталкиваются школьники и студенты

Майже 400 тисяч українських школярів змушені були продовжити навчання за кордоном через війну. Багато з них поєднують українську програму з місцевою. Діана з Італії та Марія з Франції поділилися своїми враженнями від такого досвіду. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на ДніпроTV.

Чотирнадцятирічна Діана, вимушена емігрувати з України до Італії через війну, продовжує навчатися паралельно в українській та італійській школах.

«Це подвійне навантаження: треба робити завдання і в українській школі, і в італійській. В українській я здавала всі домашні завдання та всі контрольні, але просто не виходила на уроки і ходила в італійську школу. В італійській школі, наприклад, інша програма навчання. Тут з деяких предметів вчать те, що ми не вчили, але й вчать тому, що ми вже вчили в українській школі», – розповідає школярка Діана Чорнобіль.

Школа в Італії – це зовсім не те, що в Україні. Діана відчула на собі всі ці відмінності і тепер їй доводиться звикнути до нового навчального середовища.

Діана, яка вже два з половиною роки живе в Італії, вільно володіє італійською мовою і легко навчається у місцевій школі. Марія, студентка з Франції, на початку навчання зіштовхнулася з мовним бар’єром.

Марія, будучи ученицею випускного класу, прийняла рішення переїхати до Франції. Там, аби отримати український атестат, їй необхідно було скласти складний національний іспит. З огляду на це, дівчина повністю присвятила себе підготовці, проводячи практично весь свій вільний час за підручниками.

Останні роки стали викликом для дніпровських студентів. Через пандемію COVID-19 та війну, навчальний процес повністю перейшов в онлайн-формат. Це дозволило студентам, які опинилися за кордоном, продовжувати навчання без перерви та не відставати від своїх одногрупників.

«На хмарних платформах розміщуються всі ресурси: і тексти, і презентації лекцій, і різні матеріали щодо практичних занять тощо. Кожен здобувач вищої освіти має змогу їх вивчати як у синхронному, так і в асинхронному режимі», – зазначає завідувач кафедри маркетингу НТУ «Дніпровська політехніка» Сергій Касян.

Цей режим зручний для студентів, які перебувають за кордоном.

У новому навчальному році студенти вишів будуть навчатись у змішаному форматі. А для тих, хто здобуває українську освіту з-за кордоном, збережеться онлайн-формат.

Раніше ми писали, вступна кампанія у Дніпрі 2024: що очікує студентів у ДНУ цього року.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: