Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Дніпрі спостерігали зорепад Персеїд та полярне сяйво

Супрун Юлія

зорепад Персеїд та полярне сяйво у Дніпрі

У ніч на вівторок, 13 серпня, у Дніпрі спостерігали зорепад Персеїд, який вважають одним з найвражаючих астрономічних явищ. До об’єктиву мешканців Дніпра потрапив не лише зоряний дощ, а й відблиск полярного сяйва, яке теж можна було побачити з деяких куточків України минулої ночі. Про це пише “Наше місто”.

Зорепад Персеїд – це одне з найкрасивіших і очікуваних астрономічних явищ року. Щороку в серпні Земля проходить через шлейф пилу і уламків комети Свіфта-Туттла. Коли ці частинки потрапляють в атмосферу нашої планети, вони згорають, створюючи яскраві спалахи світла, які ми бачимо як “падаючі зірки”. Здається, що всі метеори вилітають з однієї точки на небі, яка розташована в сузір’ї Персея. Саме тому цей метеорний потік і отримав таку назву.

Виявляється, вчора у деяких регіонах окрім зорепаду, було видно й північне сяйво. І точно, фотографуючи вчора зоряне небо, я й не зрозуміла одразу що це за рожевий відтінок на фото, – написала у соцмережі Дніпрянка Ольга.

Вона також опублікувала зроблені фото нічного неба, на яких можна побачити так званий метеорний дощ та, схоже, рожевий відблиск полярного сяйва.

зорепад Персейд та полярне сяйво у Дніпрі
зорепад Персейд та полярне сяйво у Дніпрі
зорепад Персейд та полярне сяйво у Дніпрі

Полярне сяйво – це одне з найкрасивіших і загадкових природних явищ, яке зазвичай асоціюється з далекою півноччю. Однак, у останні роки все частіше з’являються повідомлення про спостереження полярного сяйва навіть в Україні.

По суті, це світіння верхніх шарів атмосфери, спричинене взаємодією заряджених частинок сонячного вітру з магнітним полем Землі. Коли ці частинки досягають атмосфери, вони збуджують атоми газів, які починають випромінювати світло. Це світло і створює те вражаюче видовище, яке ми називаємо полярним сяйвом. Зазвичай воно має вигляд смуг, дуг або завіс, які повільно змінюють свою форму і колір. Найчастіше вони світяться зеленим або червоним кольором, але можуть бути й інших відтінків.

Чому полярне сяйво іноді видно в Україні?

  • Сонячна активність: інтенсивність полярних сяйв залежить від активності Сонця. Під час сонячних спалахів кількість заряджених частинок, що досягають Землі, значно збільшується. Це може призвести до того, що полярні сяйва стають видимими набагато південніше, ніж зазвичай.
  • Магнітні бурі: коли сонячний вітер взаємодіє з магнітним полем Землі, виникають магнітні бурі. Під час таких бур полярні сяйва можуть спостерігатися на значно більших територіях.

Нагадаємо, раніше ми писали, що ц Дніпрі спостерігали веселку без дощу.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: