Site icon Наше Місто

Поїздка за кордон з домашнім улюбленцем: як підготуватися та які документи необхідні

Поїздка за кордон з домашнім улюбленцем: як підготуватися та які документи необхідні

Плануючи подорож за кордон з домашнім улюбленцем, власникам варто ретельно підготуватися, оскільки спрощені правила переміщення тварин, які діяли на початку війни, вже не актуальні. Тепер потрібно дотримуватися вимог всіх країн, через які проходитиме маршрут. Як підготуватися до поїздки та які документи необхідні, – розповість «Наше Місто» з посиланням на РБК-Україна.

Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук розповів, про умови ввезення домашніх тварин до різних країн. За його словами, війна в Україні внесла свої корективи щодо умов подорожі з домашніми улюбленцями.

«Війна внесла свої корективи щодо умов подорожі з домашніми улюбленцями. Раніше власнику потрібно було знати тільки умови країни призначення, якщо летіти літаком: з точки А до точки Б. Але наразі в нас можлива подорож тільки поїздом, автобусом чи автомобілем і у маршруті з’являються транзитні країни, їхні умови також потрібно виконувати», – пояснює Сергій Ткачук.

Документи та процедури для поїздки

  1. Чипування та вакцинація: Тварина повинна бути чипована та вакцинована проти сказу. Ці дані фіксуються у ветеринарно-санітарному паспорті державного зразка.
  2. Аналіз крові: Обов’язкове дослідження на титр антирабічних тіл. В Україні працюють три акредитовані лабораторії, визнані ЄС, де можна провести цей аналіз.
  3. Ветеринарне свідоцтво Ф-1: Оформлюється в державній лікарні ветеринарної медицини та дійсне протягом 72 годин.
  4. Міжнародний ветеринарний сертифікат: Видається відділом прикордонного інспекційного контролю Держпродспоживслужби, який потрібно оформити безпосередньо перед поїздкою.

“По-перше, тварина має бути чипована і повинна мати щеплення від сказу. Ці дії засвідчуються у ветеринарно-санітарному паспорті тварини державного зразка. Зазначені процедури повинні йти саме в такому порядку”, – наголошує Сергій Ткачук.

Він рекомендує заздалегідь ознайомитися з вимогами до державного ветеринарно-санітарного паспорта, оскільки спеціалісти Держпродспоживслужби часто стикаються з випадками шахрайства.

Крім того, Сергій Ткачук зазначає, що потрібно провести дослідження крові тварини на титр антирабічних тіл. В Україні є лише три акредитовані лабораторії, визнані Європейським Союзом, усі вони знаходяться в Києві. Проте їхати до столиці не обов’язково – зразок крові можна взяти у ветеринарній клініці та надіслати до лабораторії поштою або іншим способом. Ветеринарні клініки добре знають, як діяти в таких ситуаціях, підкреслює голова Держпродспоживслужби.

«Заключний документ, який вам необхідний, – це міжнародний ветеринарний сертифікат. Його оформлюють наші відділи прикордонного інспекційного контролю міжрегіональних територіальних органів Держпродспоживслужби, які знаходяться не тільки на кордоні, а й у кожному регіоні всередині країни», – зауважує Ткачук.

Терміни підготовки

Підготовка до поїздки з твариною може зайняти до чотирьох місяців. Власникам рекомендується починати з оформлення ветеринарного паспорта та чипування тварини, далі здавати кров на аналіз, і лише за кілька днів до виїзду завершувати процедури оформлення необхідних документів.

Для власників домашніх тварин було складено орієнтовний чекліст:

Для додаткових консультацій власники можуть звертатися до міжрегіональних територіальних органів Держпродспоживслужби, де фахівці нададуть всю необхідну інформацію.

Нагадаємо, раніше ми писали: Коли в Україну повернуться графіки відключення світла: у ДТЕК назвали місяць.

Читайте також: У Дніпрі вчені виміряли радіаційний фон: які результати.

Фото: з відкритих джерел.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version