Site icon Наше Місто

Ботанік із Дніпропетровщини знайшла рідкісну рослину

Клокичка периста – вид чагарників або невеликих дерев. В Україні цю рослину можна зустріти, здебільшого, в західних областях. Але в Правобережному степовому Придніпров’ї клокичка ніколи і ніким не фіксувалася. Уперше виявити червонокнижну рослину в незвичному для неї степовому регіоні вдалося криворізькому ботаніку Вікторії Тротнер. Про це повідомляє “Наше місто”.

Справжний дослідник не сидить вдома, а весь вільний час проводить в експедиціях. Так чинить наша землячка Вікторія Тротнер, якій пощастило знайти рідкісну червонокнижну рослину в сусідній Кіровоградській області.

Фото Вікторії Тротнер

– Це перша знахідка для Правобережного степового Придніпров’я, -зазначає ботанік. – Називається  рослина – клокичка периста Staphylea pinnata L. з родини клокичкові (Staphyleaceae). Це малодосліджений реліктовий вид палеоген-неогену. з дезюнктивним ареалом, в Україні поширений на Закарпатті і Поділлі. Листопадний кущ 2-7 м висоти або невелике дерево. Листки схожі на листя ясеня, а квіти – в гронах як у білої акації. Дивовижні плоди – тонколисті здуті, великі м’які коробочки, в середині містять 1-3 круглих горішка, які на смак нагадують фісташки. Рослина занесена до Червоної книги України як рідкісний вид.  

Фото експерта

Раніше ми писали про те, шо у Дніпрі на звалищі оселилися десятки лелек.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version