Skip to content

Понад сторічна історія: які таємниці приховує пішохідний міст на Монастирський острів

Понад сторічна історія: які таємниці приховує пішохідний міст на Монастирський острів у

Старовинні фотографії у фейсбук-сторінці «Екатеринослав – Днепропетровск – Днепр/История города» нагадали про маловідомі факти, пов’язані з історією створення пішохідного мосту, що з’єднує парк Шевченка з Монастирським островом. Нею поділилися на Міському сайті Дніпра, – пише «Наше Місто».

Відомо, що цей міст, що веде на Монастирський острів, було збудовано у 1955-57 роках, проте знімки, які нещодавно з’явилися, показують, що початок будівництва відноситься ще до часів Першої світової війни.

Будівництво цього пішохідного мосту планувалося одночасно з Мерефо-Херсонським мостом, але Перша світова війна та Жовтневий переворот зупинили проєкт на самому початку. Як зазначив Ханс Калінін у групі “Катеринослав – Дніпропетровськ – Дніпро/Історія міста”, встановлені опори для пішохідного мосту були помітні ще у 1918 році на фотографіях Катеринослава. На тих самих знімках можна побачити також опори під Мерефо-Херсонський міст, будівництво якого відновили лише в 1932 році.

Калінін також зазначає, що після революції і громадянської війни, проект мосту значно змінився, і в 1932 році Мерефо-Херсонський міст було завершено за новим проектом, вже без трамвайної колії, яка повинна була з’єднувати правий та лівий береги міста.

У 1957 році на залишених опорах було завершено будівництво пішохідного мосту, який ми знаємо сьогодні. Ці маловідомі факти з історії міста можна знайти в історичному музеї ім. Яворницького.

Фото: фейсбук-сторінка «Екатеринослав – Днепропетровск – Днепр/История города».

Нагадаємо, раніше ми писали: Таємниці Дніпра: як арка Мерефо-Херсонського мосту опинилась на схилі Монастирського острова.

Читайте також: Ринок та сміття: як наприкінці минулого століття виглядала Європейська площа у Дніпрі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро, Фотогалерея

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: