Skip to content

В Україні змінять вимоги до всіх магазинів та супермаркетів: які нововведення запроваджують

Ксенія Куземко

В Украине изменят требования ко всем магазинам и супермаркетам: какие нововведения вводят

Урядом України прийнято рішення про обов’язкову інклюзивніть торговельних закладів на території країни. Це означає, що всі магазини мають забезпечити безперешкодний доступ для осіб з обмеженими можливостями та інших маломобільних груп населення. Для цього передбачається обладнання входів пандусами та ліквідація архітектурних бар’єрів, таких як пороги. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (“Слуга народу”) у телеграм каналі, пише «Наше місто».

Відповідно до сучасних державних будівельних норм, усі нові та реконструйовані торговельні приміщення, незалежно від їх призначення та форми власності, мають бути обладнані з урахуванням потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Ці вимоги стосуються як будівництва, так і проведення ремонтних робіт.

За даними Міністерства економіки, в Україні проживає 2,7 мільйона осіб з інвалідністю, (зокрема 156 тис. дітей). Це становить 6,6% від загальної чисельності населення країни. Незважаючи на таку значну частку громадян з особливими потребами, досі не вдалося забезпечити повну доступність магазинів для всіх категорій населення.

  • ринкових механізмів – наявність чи відсутність інвалідності у покупців на пряму не впливає на доходи бізнесу і тому не спонукає бізнес врегулювати питання пристосованості торговельних приміщень до потреб таких споживачів;
  • діючого регулювання – чинний Порядок провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування не передбачають пристосування торговельних приміщень до потреб осіб з інвалідністю та інших МГН.

Тому нові правила мають впорядкувати питання вимог до торговельного обслуговування.

Раніше ми писали, як аномальна спека на Дніпропетровщині вплинула на урожай у 2024 році.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: