Site icon Наше Місто

Лікарка з Дніпра пояснила, чому категорично не варто купувати їжу в місцях стихійної торгівлі

Фото Валерія Кравченко

Медики наполегливо рекомендують дніпрянам НЕ купувати  продукти на стихійних базарчиках, в першу чергу – м’ясо, рибу, молоко та молочні продукти та ін., пише Наше місто

Продукти можуть швидко псуватися під час спекотної погоди, крім того – їхнє походження та якість невідомі, тож вживання таких харчів може стати причиною небезпечних захворювань. Продукти варто купувати виключно у магазинах або на офіційних ринках, де якість продукції та санітарний стан в цілому контролюється. 

В спеку зростає кількість харчових отруєнь

– Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, визначені як завідомо небезпечні та непридатні для споживання людьми, –  зазначає  Ірина Матвєєва, лікар загальної практики – сімейний лікар КНП “Дніпровський Центр первинної медико-санітарної допомоги №8”.  – До того ж у літній сезон зростає кількість харчових отруєнь, адже підвищена температура сприяє швидкому розвитку шкідливих бактерій та їхніх токсинів. 

А якість продуктів на стихійних ринках ніхто не перевіряє, зазначає лікар.  Тож придбання продуктів у місцях стихійної торгівлі несе великі ризики.

Особливо це стосується молочних, м’ясних продуктів, риби, які вимагають особливих умов зберігання (зокрема – відповідного температурного режиму). Звісно, такі умови не можуть бути забезпечені під час стихійної торгівлі.  Строки реалізації харчів на стихійних базарчиках також викликають серйозні питання.

Отже, продукція, яка реалізується в місцях стихійної торгівлі, не відповідає вимогам безпеки. А продавці, які ведуть торгівлю на таких риночках, найчастіше працюють з грубими порушеннями санітарно-гігієнічних правил, наголошує лікар: без спецодягу, медичної книжки тощо, порушують режим зберігання та реалізації продуктів.

Простий приклад: молоко на стихійних ринках можуть продавати у пластикових пляшках, які не є одноразовими, їх походження – невідоме. До того ж продавці можуть “давати на пробу”, наливаючи молоко… в кришечку, цілковито порушуючи правила гігієни.

– Внаслідок придбання та вживання харчів на стихійних ринках можуть виникати серйозні харчові отруєння, кишкові захворювання, паразитарні (глистні) інвазії, – наголошує сімейна лікарка.- Є ризики захворіти на дизентерію, сальмонельоз, ентеровірусну інфекцію, ботулізм. А також – на такі особливо небезпечні хвороби, як холера та сибірка (сибірська виразка). В Україні вже були спалахи сибірки через споживання м’яса, яке не було перевірено та виявилося зараженим, та спалахи холери, що були викликані вживанням малосольної хамси, салаки.

Купувати рибу просто неба – вкрай небезпечно

До речі, особливо небезпечно купувати на стихійних ринках рибу та вживати її в їжу:

– Через високу температуру може виникати мор риби, тож таку рибу категорично не можна купувати “з рук”, – підкреслює сімейний лікар Ірина Матвєєва. –  Жоден спосіб приготування (засмажити, засолити, зварити) не робить таку рибу безпечною. Вона може містити збудників інфекційних хвороб, паразитів, небезпечні хімічні речовини.

А в’ялена, копчена риба чи рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах, вкрай небезпечні з т.з. виникнення такого смертельно небезпечного захворювання як ботулізм. Він фіксується щороку, виникає саме через вживання в’яленої, соленої риби, або домашніх консервів.

При перших ознаках погіршення самопочуття – одразу звертайтесь до лікарів!

Тож придбання харчів у місцях стихійної торгівлі може стати причиною великого лиха для покупця та його родини, нанести значну шкоду здоров’ю, наголошує експерт.

– У разі виникнення будь-яких ознак погіршення самопочуття після вживання в їжу продуктів (зокрема – придбаних на стихійних базарачиках) потрібно негайно звертатися за медичною допомогою – або до сімейного лікаря, або до швидкої допомоги, – підкреслює пані Ірина.  –  Першими ознаками отруєння чи небезпечного захворювання можуть бути підвищення температури, нудота, блювота, слабкість. До прибуття медиків варто пити багато рідини та вжити сорбенти, однак займатися самолікуванням не варто.

Підсумовуючи, лікар зазначає:

– Для того, щоб уникнути отруєнь, важких захворювань, паразитарних, глистних інвазій я наполегливо раджу купувати продукти харчування НЕ на стихійних ринках, а у продуктових магазинах чи на офіційних ринках, – підкреслює Ірина Матвєєва. –  Будьте обережні, при покупці неодмінно звертайте увагу на терміни реалізації продуктів, дотримуйтесь правил приготування, збереження їжі та будьте здорові!

Читайте також: У Дніпрі лікарі розповіли, як вберегтися від нового штаму коронавірусу FLiRT

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version