Site icon Наше Місто

Після 45-ти життя тільки починається: як державна програма допомагає дніпрянам отримати нову професію

Нерідко трапляється, що здобута в молодості професія набридла, або не виправдала довіру. Виявилася незатребуваною або малооплачуваною. Але впадати у відчай не варто. Понад десять років у Дніпрі реалізується програма з видачі ваучерів на перенавчання. Скористатися нею можуть містяни старші 45 років, вимушені переселенці, люди з інвалідністю тощо. Про це повідомляє “Наше місто”.

Сергій мріяв про професію електрика з дитинства

Хлопчики часто мріють про неземні професії: хочуть стати космонавтами, льотчиками або капітанами далекого плавання. Але для сільського хлопчини Сергія Ряховського такі плани були до “лампочки”. Ще б пак! Сергій хотів працювати електриком. Возитися з електроприладами, вимірювати напругу, встановлювати вуличні ліхтарі – робота найнадійніша.

Але так вийшло, що хлопець здобув іншу професію, а мрію дитинства через деякий час реалізував у Дніпрі.

Фото з архиву Сергія

– Наше село в Запорізькій області окупанти не захопили, але обстрілювали постійно, розповідає Сергій. – “Прильоти” траплялися практично щодня. Жити стало зовсім неможливо, і я перебрався до Дніпра. Працював слюсарем-сантехніком, але мріяв стати електриком. Мені порадили взяти участь у цій програмі, і я отримав ваучер на перенавчання. Спочатку навчався в Кам’янському, а потім направили до Дніпра, де в ПТУ №2 вивчився на електромонтера з ремонту обладнання. Зараз уже працюю. Усе чудово!

У державній програмі 26-річний Сергій Ряховський брав участь як вимушений переселенець, більшість учасників програми – зрілі, досвідчені люди, які розміняли п’ятий десяток.

Успішна бухгалтерка і підприємиця перевчилася на кондитерку

Кажуть, що солодощі роблять людину щасливішою, а життя прекраснішим. Дніпрянка Інна так і вважала. Завжди пекла торти й тістечка та тішила своїми кулінарними витворами друзів, подруг і знайомих. Але професію обрала, скоріше, не за покликом серця, а за розрахунком – стала бухгалтером.

Фото “НМ”

– Я багато років працювала бухгалтером, була підприємицею, – зазначає наша землячка. – Ну а насправді найбільше любила саме кондитерську справу. Тож, коли побачила оголошення від нашого департаменту гуманітарної політики про те, що є можливість безплатно опанувати улюблену професію, з радістю відгукнулася. Не пошкодувала ні секунди. Отримала дуже багато цікавої інформації. Рада, що зможу займатися своєю справою професійно. Можливо, працюватиму кондитером або відкрию власну справу.

Можливість отримати нову роботу абсолютно реальна.

Фото “НМ”

– Навчання триває півроку, за цей період наші учасниці засвоюють багато матеріалу, отримують знання з теорії та практичну підготовку, – розповідає Юлія Бабич, майстер виробничого навчання. – Вивчаємо з ученицями продукти, методики приготування, інструменти та обладнання. Також наші викладачі розкажуть про технологію виробництва борошняних кондитерських виробів, облік і калькуляцію, які вкрай потрібні на харчовому виробництві, охорону праці, гігієну тощо. Буде навіть невеличкий курс англійської мови – за професійним спрямуванням. Після навчання на всіх чекає виробнича практика на одному з підприємств харчової галузі Дніпра – на кондитерській фабриці “Квітень” або “Бріош”.

Кухарі, будівельники, електромонтери, верстатники – найбільш затребувані професії

Дуже потрібну і корисну програму реалізують у Дніпрі департамент гуманітарної політики міської ради та державний центр зайнятості, а навчання відбувається на базі профільних професійно-технічних училищ. Учасникам програми пропонується опанувати найбільш затребувані професії, серед яких – кухарі.

Проходить навчання, фото Інни Войтович

У державному професійно-технічному навчальному закладі “Дніпровський центр професійно-технічної освіти туристичного сервісу” за ваучером навчають якраз на кухарів.

Фото Володимира Федорищева

– Ідеться про таку вимогливу професію кухар, – зазначає Інна Войтович, керівниця навчального закладу, – Їсти хочуть усі! Навчання триває п’ять місяців. Є дві обладнані майстерні, де є професійне обладнання. Серед іншого це плити, дві професійні піца-печі та інше кулінарне приладдя. Практику люди проходять у роботодавців. Це і кафе, ресторани, куди після закінчення навчання люди часто й працевлаштовуються.

Сьогодні популярні також багато технічних спеціальностей. Це зрозуміло.  Промислові підприємства відчувають гострий дефіцит кадрів, насамперед – через мобілізацію чоловіків і відчутний виїзд людей.

– Ваучер – це можливість навчання за рахунок коштів із державного бюджету, – пояснює Оксана Салогуб, заступниця директора департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. – Можна опанувати такі професії, як кухар, кондитер, електрогазозварювальник, електромонтер, оператор верстатів комп’ютерного управління, будівельні професії тощо. Загалом близько 15 спеціальностей. Для зручності містян заклади професійної освіти, де можна пройти перенавчання, розташовані на лівому та правому берегах міста.

Хто може стати учасником програми

Програма з видачі ваучерів на навчання реалізується вже 11 років. У Дніпрі лише цього року такий ваучер отримали кілька сотень людей. Хто ж може скористатися програмою?

Фото Володимира Федорищева

– Ваучером можуть скористатися сім категорій громадян, – зазначає Тетяна Кардель, заступниця начальника відділу активних програм зайнятості Дніпропетровського обласного центру зайнятості. – Люди, старші за 45 років, страховий стаж яких становить щонайменше 15 років; звільнені з військової служби (крім строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації, органів цивільного захисту, податкової служби, Бюро економічної безпеки або кримінально-виконавчої служби; ВПО працездатного віку за відсутності підходящої роботи; особи, які постраждали через війну проти України. А також особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи; особи, які в період воєнного стану в Україні зазнали поранень або травм внаслідок військової агресії. 

Щоб отримати ваучер необхідно звернутися до центру зайнятості. Мати при собі паспорт, трудову, ідентифікаційний номер, документ про освіту.

Заступниця директора департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради Оксана Салогуб каже, що державна програма з перенавчання – постійно діючий проєкт.

Детальнішу інформацію про ваучер на перенавчання можна отримати за телефоном: 380 95 677 54 40 (з 09:00 до 17:00 з понеділка по п’ятницю ). Або за посиланням.

Категорія: Влада, Тема дня

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version