Skip to content

Як аномальна спека на Дніпропетровщині вплинула на урожай у 2024 році

Як аномальна спека на Дніпропетровщині вплинула на урожай у 2024 році

Цьогорічний урожай пшениці, ріпака, соняшників та кукурудзи на Дніпропетровщині буде меншим, ніж торік. Причина – затяжна посуха та несприятливі погодні умови, які вплинули на розвиток сільськогосподарських культур. Про врожай у області дізнавалися журналісти ДніпроTV, пише «Наше Місто».

Іван Кондратюк, керівник фермерського господарства «Кондратюк» з Синельниківського району, розповідає, що рясного дощу не було з квітня, а спека призвела до виснаження ґрунту. Через це горох і ріпак не дали очікуваного врожаю, а пшениця забезпечила лише 28 центнерів з гектара, що на півтори тонни менше, ніж у минулому році.

«Десь в нуль може вийдемо по урожаю пшениці. І те, якщо порахувати повністю всі затрати, на перевезення, склад, зберігання, то це буде навіть не нуль, а мінус. Знову мінус», – каже Іван Кондратюк.

Окрім спеки, ріпак постраждав і від травневих заморозків, які знищили частину врожаю. А нова для регіону хвороба – сіра гниль – поширилася на соняшники, що також негативно вплинуло на їх урожай.

Фермер Віталій Копильцов з Дніпровського району цьогоріч вперше вирішив вирощувати кавуни на 11 гектарах. Він пояснює, що це експеримент, який дозволить отримати додатковий дохід в умовах, коли ціни на зернові та олійні культури низькі.

«Кавун любить сонце, головне, щоб він розложився, опилився», – зазначає Копильцов.

Віталій також додає, що цьогорічний урожай кукурудзи буде слабким через несприятливі погодні умови. За його оцінками, очікується близько 30-40 центнерів з гектара, що значно нижче за звичні показники.

Аграрії Дніпропетровщини, попри всі труднощі, продовжують працювати, хоча багато хто з них вже на межі закриття своїх господарств. Війна, високі ціни на паливо та добрива, проблеми з логістикою та близькість до лінії фронту створюють додаткові виклики. Однак, фермери не втрачають надії на краще майбутнє та продовжують обробляти землю, навіть під звуки артилерії.

Нагадаємо, раніше ми писали: 40 тис. грн і більше: які вакансії є у Дніпрі для людей 45+.  

Читайте також: НБУ випустив в обіг нову монету: який вигляд має.

Фото: ДніпроTV.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: