Skip to content

В Україні по-новому почнуть оцінювати учнів 5-9 класів: що відомо

Ксенія Куземко

Учнів 5-9 класів будуть оцінювати по-новому

Міністерство освіти і науки України прийняло нові правила оцінювання знань учнів середньої школи. Ці правила створені відповідно до державного стандарту, який визначає, якими знаннями та вміннями мають володіти школярі. Про це повідомляє пресслужба відомства, пише «Наше місто».

У документі детально описано систему оцінювання досягнень учнів 5-9 класів. Зокрема, в ньому наведено загальні принципи, за якими визначається рівень знань і вмінь учнів, а також конкретні критерії оцінювання для кожного навчального предмета.

Критерії оцінювання

Система оцінювання базується на чотирьох рівнях. Кожен наступний рівень включає в себе всі вимоги попереднього та додає нові. Максимальна оцінка за один рівень – три бали, що в сумі складає дванадцять балів за всі критерії.

початковий (1–3 бали);

середній (4–6 балів);

достатній (7–9 балів);

високий (10–12 балів).

Свідоцтво досягнень

У документі з рекомендаціями подається нова форма свідоцтва досягнень учня. Цей документ має на меті дати більш повну та детальну характеристику навчальних здобутків дитини.

  • Характеристика навчальної діяльності – тут учителі оцінюють рівень сформованості наскрізних умінь в учня / учениці наприкінці навчального року. Йдеться про розуміння прочитаного, висловлення власної думки, критичне і системне мислення, ініціативність тощо.
  • Характеристика результатів навчання – у цьому розділі виставляють бали за навчальні предмети / інтегровані курси щосеместрово й за рік. Спочатку вчитель виставляє бал за окремі групи результатів навчання, які визначено в Державному стандарті базової освіти. Після цього виводить загальну оцінку за семестр.

Раніше ми писали, навчальний рік 2024-2025 у Дніпрі: стало відомо, як будуть вчитися школярі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: