Skip to content

У Дніпрі відомому старовинному будинку присвоїли статус об’єкта культурної спадщини

У Дніпрі відомому старовинному будинку присвоїли статус об’єкта культурної спадщини

Історичний “прибутковий будинок” на вулиці Старокозацькій, 9 у Дніпрі, збудований наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття, отримав статус об’єкта культурної спадщини. Це рішення означає, що будівля має особливу історичну та архітектурну цінність і підлягатиме державній охороні, – пише «Наше Місто» з посиланням на Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради.

Будівлю, зведену у другій половині 1890-х – на початку 1900-х років як прибутковий будинок, оточували ще один двоповерховий корпус у дворі, який займав всю ширину ділянки. Хоча архітектор невідомий, головний фасад споруди виконаний у стилі катеринославської цегляної еклектики.

У 1908 році садиба належала підприємцю М. Л. Амнуелю, а близько 1912-1913 років перейшла у власність землевласника А. Д. Денінзона. Протягом бойових дій 1941-1943 років будівля залишилася неушкодженою.

У 1970-х роках було проведено капітальний ремонт, який змінив первісне планування приміщень. Будинок також має історичне значення завдяки відомому письменнику і журналісту Михайлу Олександровичу Штейну (Шатрову), який мешкав тут з 1914 по 1941 та з 1946 по 1971 роки. Він є автором сотень статей і книг, а у 2008 році на його честь встановлено меморіальну дошку на фасаді будинку.

Надання новому статусу будинку сприятиме його збереженню та підкреслить його значущість в історичному та культурному контексті Дніпра.

Нагадаємо, раніше ми писали: Чортове колесо та катапульта: у Дніпрі у парку Глоби перевірили наскільки безпечні атракціони.

Читайте також: Колесо огляду, тролей, катапульта: що приховують атракціони у парках Дніпра.

Фото: Фейсбук-сторінка Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради.

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: