Skip to content

Скорочені посилання можуть бути небезпечними: дніпрян попередили про ще одну шахрайську схему

Ксенія Куземко

Скорочені посилання можуть бути небезпечними: дніпрян попередили про ще одну шахрайську схему - Наше Місто

Щоб уникнути шахрайських схем, варто бути особливо обережним із скороченими посиланнями. Зловмисники часто використовують їх для маскування шкідливих посилань. Тому перед тим, як переходити за будь-яким посиланням, особливо тим, що отримали від незнайомих джерел, фахівці рекомендують ретельно його перевіряти. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Держспецзв’язку

У відомстві зазначають, що зловмисники активно використовують популярні сервіси скорочення посилань, такі як Bitly та Cuttly, для маскування шкідливих вебсайтів та фішингових сторінок під нешкідливими короткими URL-адресами. Тому перед тим, як переходити за скороченим посиланням, користувачам радиться обов’язково перевіряти його справжній напрямок.

«Використовуйте сервіс “Unshorten.it”: https://unshorten.it/ для отримання повної адреси ресурсу. Для цього потрібно вставити скорочене посилання у відповідне поле на вебсайті “Unshorten.it”», – йдеться у повідомленні.

Щоб переконатися, що домен виглядає надійно, фахівці з кібербезпеки рекомендують звертати увагу на його структуру. Відомі сервіси скорочення посилань, такі як bit.ly, goo.gl чи ow.ly, зазвичай вважаються безпечними. Однак, якщо ви натрапили на домен з дивними орфографічними помилками або випадковими символами, краще утриматися від переходу за таким посиланням. Це може бути ознакою шахрайства або спроби заразити ваш пристрій шкідливим програмним забезпеченням.

Перевірте репутацію ресурсу, на який можна перейти за посиланням:

  • Виконайте пошук в Google за повним посиланням. Шукайте відгуки користувачів або попередження про шкідливі програми.
  • Перевірте вебсайт за допомогою інструменту онлайн-перевірки безпеки, наприклад, “VirusTotal”

Окрім того, аналітики радять встановити розширення браузера, яке сканує скорочені посилання на надійність та ніколи не переходити за скороченими посиланнями з невідомих джерел, наприклад, електронних листів, повідомлень у соціальних мережах або підозрілих вебсайтів.

Раніше ми писали, у Дніпрі шахраї крали гроші з банківських рахунків загиблих бійців ЗСУ: що вирішив суд.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: