Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Колесо огляду, тролей, катапульта: що приховують атракціони у парках Дніпра

Супрун Юлія

як працюють атракціони Дніпра

Попри війну, мешканці Дніпра прагнуть відпочинку і у вільний час тягнуться до місцевих парків та атракціонів, адже це один із способів відволіктися від повсякденних проблем і хоча б на короткий час забути про війну. Після шокуючого смертельного випадку на атракціоні у Києві, коли катання на тролеї через річку стало останнім у житті 20-річного хлопця, у Дніпрі попит на атракціони не спав. Дефіцит відвідувачів переживає хіба що такий самий тролей через Дніпро, який вже дев’ять років існує у парку ім. Шевченка. Як працюють дніпровські атракціони та наскільки вони безпечні, з’ясовували кореспонденти “Нашого міста”.

Зіплайн втратив клієнтів

Після трагедії на тролеї у столиці попит на зіплайн у Дніпрі впав ледь не у 10 разів. Якщо зазвичай у вихідний день розважитися польотом над річкої бажали до 200 людей, то зараз любителів такого екстриму на день збирається два десятки. 

тролей у Дніпрі
На початку сезону у вихідний зіплайн приймав 200 людей. Фото: НМ

Сталеві троси натягнуті між високим правим берегом і Монастирським островом прямо над річкою Дніпро. Їхня протяжність 300 метрів, а швидкість польоту – 40 км на годину. Коштує розвага 300 гривень, а якщо разом з дитиною, то 500. Інструктори запевняють, що для роботи атракціону використовується сертифіковане спорядження провідних міжнародних брендів, а троси цієї траси витримують навантаження до восьми тонн. За словами співробітників атракціону, це регулярно перевіряється мішками з піском, які імітують поїздку людини. Також показують документи технічних перевірок обладнання та сертифікати, які засвідчують, що самі інструктори мають досвід альпінізму (зіплайн-траси зазвичай облаштовуються в гірських районах та над водою).

тролей у Дніпрі
тролей у Дніпрі
У неділю зіплайн не працював. Фото: НМ

Незважаючи на наявність актів техогляду, свідоцтв та досвіду, бажаючих полетіти зіплайном поки більше не стало. У минулу неділю атракціон не працював, а вказані в рекламі тролея телефони не відповідають. 

Олексій Тесля
Олексій Тесля. Фото: НМ

Атракціон Тролей через Дніпро на Монастирському острові входить до переліку атракціонів, які обовʼязково на початку сезону, у травні, проходять перевірку спеціально створеної комісії КП «Міська інфраструктура» за такими критеріями: охайний зовнішній вигляд, наявність засобів пожежогасіння, журнал інструктажу та навчання персоналу, та найголовніше – паспорт технічної безпеки усіх елементів атракціону. За результатами перевірки комісії власники атракціону Тролей через Дніпро надали усю необхідну документацію що підтверджує безпеку користування даним атракціоном, – розповів Олексій Тесля, директор КП “Міська інфраструктура”.

Безпека понад усе

Більшість атракціонів, що розташовані на території парків у Дніпрі, експлуатуються вже кілька десятиліть. З часом будь-який механізм зношується, і старі атракціони не є винятком. Фахівці Державної служби праці дають кілька порад, які допоможуть не зіпсувати відпочинок.

Що робити відвідувачам парку

  • Зважити всі ризики: перед тим, як сісти на атракціон, оцініть його стан. Якщо він виглядає зношеним або є підозри щодо його безпеки, краще відмовитися від катання.
  • Вимагати сертифікати безпеки: не соромтеся попросити у адміністрації парку документи, які підтверджують безпеку атракціону. Окрім правил безпечного користування атракціонами, також має бути «Акт про відповідність атракціону вимогам безпечної експлуатації». Оператор (співробітник), який здійснює експлуатацію атракціону, повинен мати копію цього документа та надати його відвідувачу у разі потреби.
  • Вибирати сучасні атракціони: якщо є можливість, краще віддати перевагу сучасним атракціонам, які відповідають усім стандартам безпеки.

З висоти польоту птахів

Парк ім.Шевченка та його атракціони, більшість з яких розташована на Монастирському острові, завжди популярні серед відвідувачів. І на деяких з них дніпряни віком 45+ каталися ще у своєму дитинстві. Зокрема, колесо огляду. З висоти 25 метрів можна побачити Мерефо-Херсонський міст, верхівки найвідоміших будівель, а також насолодитися красою річки. А можливість зробити круті селфі робить цей атракціон ще більш привабливим для відвідувачів. За одне коло, яке атракціон здійснює за вісім хвилин, доведеться заплатити 70 гривень. Два кола коштують дешевше – 100 грн.

Колесо огляду у парку Шевченка
Колесо огляду у парку Шевченка
Колесо огляду у парку Шевченка. Фото: НМ

Колесо огляду не скрипить, лише чутно, як працюють двигуни. Кабінки пофарбовані, але у деяких місцях видно іржу. Загалом мені сподобалось, – розповів відвідувач атракціону Андрій. 

Чоловік у робочому одязі представився кореспонденту “Нашого міста”Дмитром Тараном, механіком, який обслуговує усі атракціони на Монастирському острові. За його словами, саме він щодня проводить технічний огляд і ставить свій підпис у документі про технічну справність атракціону.

механік атракціонів та документи на атракціони
документи на атракціони
Механік атракціонів показав ціоу купу документів. Фото: НМ

Дмитро приніс цілу купу документів на кожний атракціон парку.

Щоранку я запускаю кожний атракціон – дивлюсь, слухаю його. Якщо мене щось бентежить у його роботі, то я не поставлю свій підпис і атракціон не буде працювати, поки його не полагодять. Раз на рік проводиться детальний технічний огляд, міняють частини, які зносилися, – розповів механік Дмитро Таран.

Веселі гірки та НЛО

Атракціон з історією у кілька десятиліть “Веселі гірки” досі не втрачає популярності. Сучасні діти, як і колись їхні батьки, бажають відчути цей екстаз і поспішають зайняти місце у першій автівці. Попри поважний вік атракціону, останнім часом нештатні ситуації тут виникали лише при відключенні електроенергії, каже оператор цієї розваги.

Веселі гірки у парку Шевченка
Веселі гірки у парку Шевченка. Фото: НМ

Якщо вимикається світло, то машинки самі з’їжджають з гірки вниз, приходить механік з драбиною і ми знімаємо людей з атракціону. Але таке трапляється вкрай рідко. І під час нещодавніх відключень такого у нас не було, – розповів оператор “Веселих гірок”.

Вартість квитка на цей атракціон – 80 грн, дитячий – 40 грн.

На атракціоні НЛО можна кататися з 12 років. Він подобається і дітям, і дорослим. 

Це такий напів екстремальний атракціон. Відчуття дуже круте, дух захоплює. Але там якісь кволенькі крілення, але можна триматися за поручень. Оператор нас запевнив, що всі документи у них в порядку, є інструкції на випадок нештатних ситуацій, а також зізнався, що світло в парку не вимикають,- розповів користувач атракціону Андрій.

Атракціон НЛО в парку у Дніпрі
Атракціон НЛО в парку у Дніпрі
Атракціон НЛО. Фото: НМ

Колесо у парку Глоби вище, але дорожче

Міський парк Глоби у Дніпрі — одне з найпопулярніших місць для відпочинку мешканців і гостей міста. Зелена оаза у самому центрі міста пропонує безліч розваг, серед яких атракціони посідають особливе місце. Для перевірки безпеки та якість розваг у цій зоні відпочинку, кореспонденти “Нашого міста” відвідали декілька атракціонів. Зокрема, колесо огляду та «Катапульту».

Колесо огляду у парку Глоби
Колесо огляду у парку Глоби. Фото: НМ

28-метрове колесо огляду у парку Глоби – другий такий атракціон у Дніпрі. Воно на три метри вище за те, що встановлене на Монастирському острові, але такого ж поважного віку. Квиток коштує 120 гривень за два кола.

Здається, колесо огляду залишається гарною візитівкою парку. З висоти відкривається неймовірний краєвид на місто, що додає особливих вражень. Хоча в певних частинах дерева закривають види, якщо була б можливість їх підрізати, було б чудово. Що не звичним є так це те, що за 120 гривень ти катаєшся 2 кола, за цей час можна встигнути все – і покататися, і подивитися на краєвиди, і зробити невелику фотосесію. Єдине і найголовніше  – безпекова частина, яка представляє  собою залізний ланцюжок, ну я б не дуже довіряла такому, – розповіла Анастасія, відвідувачка атракціону.

Колесо огляду у парку Глоби
Кабінка зачиняється на ненадійний ланцюжок. Фото: НМ
вид з колеса огляду у парку Глоби
Вид з колеса огляду у парку Глоби. Фото: НМ

Безпека та технічний стан:

  • Огляд: Наші спостереження показали, що колесо перебуває у більш-менш задовільному технічному стані. Конструкція виглядає міцною, єдине безпекове питання, яке захищає лише залізний ланцюжок.
  • Обслуговування: Перед кожним запуском працівники парку ретельно перевіряють закріплення пасажирів, що додає впевненості у безпеці атракціону.

Діти до п’яти років відвідують атракціон безплатно, але тільки у супроводі дорослих. На вході розміщено правила використання атракціону. Також є спеціальна огорожа.

Кріплення не викликає довіри

Ще одним ветераном серед атракціонів парку Глоби є “Ланцюжкова карусель”, яка пропонує традиційну поїздку по колу, але з певним екстремальним елементом. Вартість поїздки – 100 грн. 

Ланцюжкова карусель у парку Глоби
Ланцюжкова карусель у парку Глоби. Фото: НМ

За словами кореспондента “Нашого міста”, лише на перший погляд, це здається цікавою та безпечною розвагою.

Атракціон залишив неоднозначне враження. Хоча сама конструкція виглядає стабільною, є питання до безпеки ланцюгів та кріплень. Атракціон має лише залізний ланцюжок як кріплення, що не викликає великої довіри. Крім того, різке прискорення при підйомі може бути небезпечним для деяких пасажирів, – ділиться враженнями відвідувачка атракціону Анастасія.

Адреналінові враження

Для тих, хто шукає адреналінові враження підійде екстремальний атракціон «Катапульта». За 120 гривень ви можете відчути себе справжнім космонавтом, злітаючи у повітря на величезній швидкості.

Атракціон має вигляд сучасного і доглянутого. Металеві частини без іржі чи пошкоджень. Хоча один із тросів виглядає вже розтягнуто. Оператори атракціону уважно стежать за кожним запуском, перевіряючи всі кріплення та гарантуючи максимальну безпеку для відвідувачів.

Катапульта у парку Глоби
Катапульта у парку Глоби. Фото: НМ

Важливим пунктом є те, що на цьому атракціоні можуть плигати тільки ті, хто важить не меньше 50 кг. Перед катапультуванням працівники проводять детальний інструктаж, пояснюючи всі аспекти безпеки та поведінки під час польоту.

Незважаючи на те, що атракціон має непривабливий вигляд, свою адреналінову функцію він виконує добре. Емоції від запуску дуже круті. Рекомендую, – каже користувач атракціону Костянтин.

Атракціони – приватний бізнес

Майже всі атракціони, що працюють у зонах відпочинку у Дніпрі – це приватний бізнес, який орендує у міста ділянки в парках та скверах. Проте перед кожним сезоном представники департаменту парків та рекреації Дніпровської міської ради разом із спеціальною комісію перевіряють усі розташовані в парках та зонах відпочинку розваги. 

Під час перевірки ми звертаємо увагу на наявність всіх необхідних документів для ведення комерційної діяльності, охайний зовнішній вигляд атракціону, наявність засобів протипожежної безпеки, та найголовніше – перевірка технічного стану. Останнє перевіряють спеціальні організації. Кожен підприємець проходить всі заходи з безпеки окремо. Тобто є організація, яка проводить сертифікацію кожного елементу, якщо він потребує сертифікації. Є елементи, такі як спортивні та надувні батути, вони не проходять ніякої сертифікації, тому вони не потребують якихось спеціальних документів. Тут важливі лише правила поводження на даних атракціонах і все. А є такі атракціони, це як «резинки» або підйомники дітей, вони проходять раз на рік перевірку у спеціальних організаціях і отримують саме від них дозвіл на роботу, – розповів Олексій Тесля,  директор КП «Міська інфраструктура».

Скажений потяг у парку Глоби
Скажений потяг у парку Глоби. Фото: НМ

Занедбані розваги

Випадок, який стався на початку цього літа, довів, що більшу загрозу для відвідувачів зон відпочинку несуть не старенькі, проте доглянуті атракціони, а занедбані розваги, які колись були місцем радості та активного відпочинку, а зараз залишилися без нагляду колишніх власників. 10 червня на житловому масиві Червоний камінь, у парку Новокодацькому, підліток впав із залишків мотузкового парку. Хлопець отримав травми, а свідки події викликали швидку допомогу.

Як повідомили у департаменті парків міської ради Дніпра, цей мотузковий парк  не працює. Атракціон був у приватній власності. Господарі зачинили його та кинули без належного догляду.

КП «Молодіжне творче об’єднання» власними силами демонтувало нижній ярус атракціону, а верхній не встигло через те, що там мають бути виконані небезпечні роботи на висоті, задля яких треба задіяти відповідних спеціалістів та техніку, розповіли у департаменті парків міської ради Дніпра.

Ми демонтуємо залишки атракціону власними силами, без підрядної організації. Частина елементів вже демонтована, іншу частину приберемо упродовж місяця, – кажуть у департаменті.

Занедбаний мотузковий парк у Дніпрі
Занедбаний мотузковий парк у Дніпрі
Занедбаний мотузковий парк у Дніпрі
Занедбаний мотузковий парк у Дніпрі
Занедбаний мотузковий парк у Дніпрі
Занедбаний мотузковий парк. Фото: Валерій Кравченко

Нагадаємо, раніше ми писали, які розваги пропонують парки та сквери Дніпра під час війни.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: