Site icon Наше Місто

Горіховий Спас 2024: нова дата та як підготуватися до свята

Горіховий Спас 2024: нова дата та як підготуватися до свята

Зміни в календарі внесли корективи і в традиційні літні свята – Спаси. Тепер Медовий Спас ми відзначаємо 1 серпня, Яблучний – 6 серпня, а Горіховий, який раніше був 29 серпня, тепер перемістився на 16 серпня, пише «Наше місто».

Ці дати змінилися через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новий календар. Хоча дати змінилися, традиції залишилися. Горіховий Спас, який також відомий як Хлібний або Полотняний, є останнім у цьому літньому триптиху і традиційно пов’язаний зі збором врожаю та освяченням хліба.

Горіховий Спас – це особливе свято, пов’язане з урожаєм та сімейними традиціями. За давньою звичаєвою практикою, жінки печуть свіжий хліб та пироги з нового борошна, а люди займаються осінніми полевими роботами: сіють озимі культури та збирають пшеницю.

Цього дня також прийнято купувати полотно, яке, за віруваннями, приносить в оселю благополуччя та здоров’я. Освячене у церкві полотно стають своєрідним оберегом для сім’ї. У храмі освячують випічку та горіхи, а після служби родини збираються за святковим столом, де смакують як пісними, так і традиційними стравами.

Раніше ми писали, ТОП-порад, де можна використовувати «золоті» горіхи.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version